Mi a különbség 1978 és 2014 között? Az irodalomoktatás koncepciója és a kötelező olvasmányok listája szempontjából szinte semmi. A mai tizenéveseknek ugyanazokon a kötelezőkön kell átrágniuk magukat, mint egykor a szüleiknek.

(...)

El kellene döntenünk végre, mit várunk az irodalomtanítástól. Azt szeretnénk, hogy olvassanak a gyerekeink? Akkor ne szerzők, műcímek, életrajzi adatok és irodalomelméleti definíciók bemagolását várjuk tőlük, hanem nyújtsunk nekik valódi szövegélményt, amelyről véleményük lehet, amely gondolkodásra és vitára készteti őket, amelyet átfogalmazhatnak, továbbírhatnak, dramatizálhatnak, sőt akár kritizálhatnak is

(...)

Vajon hányan ontanának gyászkönnyeket, ha a Szigeti veszedelem vagy a Bánk bán lekerülne a kultúrpolitika/akadémia mesterséges lélegeztető gépéről, és jobblétre szenderülne?

(...)

Miért ne bízhatnánk a gyerekekre a választást? Általános iskolában (de akár középiskolában is) nyugodtan működhetne úgy a rendszer, hogy a tanár és a diákok év elején bedobnak könyvcímeket, ismertetőket írnak róluk, kampányolnak mellettük, aztán szavazással eldöntik, hogy melyik lesz az a két-három könyv, amelyet az adott évben valamennyien elolvasnak, és közösen feldolgoznak.

Hagyjuk az irodalomtörténetet a gimnáziumok fakultációs óráira és az egyetemi szemináriumokra. Senki sem lesz rosszabb ember attól, ha nem tudja, ki írta a Szigeti veszedelmet. Viszont nagyon sokat veszít az, aki soha életében nem tapasztalja meg a papírkalandok izgalmát.

Scheer Katalin írása az origo.hu-n >>>

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m.macskosz
El kell tiltani a gyerekeket az olvasástól. A tiltott gyümölcs mindig édesebb.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
Nem tudok egyetérteni az írással.
A tanítás már eleve kötelezetségi tényező. Az önként tanulási kedv, vágy vagy érzet sokkal később jelentkezik mint amit a mai törvények és szokások megszabnak, tehát arra várni, hogy valaki önként akarjon valami olyasmit csinálni ami sok aprólékos és kellemetlen időtöltéssel jár akkor soha nem lesz semmi belőle.
Az irodalom is egy tantárgy tehát egy fejlődési követelmény amit lehet rosszul vagy mégrosszabbul megismertetni de úgy hogy az eleve mindenkinek kedvére legyen nem. A közös kötelező olvasmányok is csak abban az esetben lennének mindenki számára kedvezőek ha mindenki ugyanarra szavazva ami elképzelhetetlen éppen ezért az aki másra szavazott de a többség kedvéért mégis más kötelező olvasmányon kell túlrágja magát az ugyanolyan mevetéssel fogja lapozni a könyvet mint a másik ahogy nézett Misire.
levi
Én a Kőszivű ember fiait tüntetném el, emlékszek anno háromszor olvastam el az első oldalt, de akkor sem értettem belőle semmit. Nem gyerekeknek való.
ila51
@levi: valóban egy kicsit a leírás megviselte a türelmemet , viszont minden Jókai regénnyel úgy voltam , de kár hogy vége van ...
m.macskosz
El kell tiltani a gyerekeket az olvasástól. A tiltott gyümölcs mindig édesebb.
levi
@ila51: Pár évvel később természetesen elolvastam és jó könyvnek találtam...de nem gyerek kezébe való.
soljanka
Tavaly Tüskevár volt nyárra. Üzletet kötöttem a 10 évessel: napközben 5 oldal magának, este 5 oldalt én olvasok fel. A harmadik nap két oldal elolvasása után megkérdeztem: Te is annyira unod, mint én? Persze, hogy igen volt a válasz. Pár nap múlva elmentünk a Kis-Balatonhoz, bejártuk a Kányavárat.
Cserébe a gyerek elolvasott egy krimit, meg egy Szabó Magdát.
JAJMÁR
Már megint egy kötelező olvasmányos cikk! Igen, a piciknél az olvasás megszerettetése a fő cél.
Hozzá kell azért tennem ehhez a témához, hogy az irodalomtörténetben vannak különböző korok és stílusok, és a kötelező olvasmányok - főleg a középiskolában - ezekhez kapcsolódnak. Megértem, ha egy gyerek a pöttyös könyveket szereti, vagy a krimit szereti, de a műveltség megszerzéséhez olvasnia kell más stílust is. Ezeken kívül pedig a szabad idejében azt olvas, amit akar. Persze, az éppen tanult stílusok képviselői közül válogathatna... és most már lehet is. Tényleg vannak olyan művek, amelyeknek a szövegezése ma már szinte érthetetlen. Jókai viszont nem tartozik ezek közé, hiszen őt kihagyni, a magyar romantika legnagyobb képviselőjét, nem lehet, és hogy lehetne kihagyni Móricz Zsigmondot, vagy Mikszáth Kálmánt, mint naturalista realistát, vagy ... és még hosszú a sor. Szóval, nem olyan egyszerű ez. :) )
Cukkini
Gondolkodásom, az élethez hozzáállásom, úgy foglalható össze teljesen röviden,
hogy egész nap pozitívan, éjszaka meg aktívan, még jobban, aktívabban a nappalnál is működik?
Igen, ez a napnál is világosabb, bárki hiába is szörnyülködik.
Cukkini
Énekeljél szép hangoddal, ne hallgass.
Másokra a stílusoddal nagyot hass.
Add ki ami benned van, nem titok a tehetség:
Világunknak hasznára, akármikor lehetsz még.
Desischado
Szentigaz. Olvasni nagyon jó, nekem sosem volt gondom a kötelezőkkel. Ma is napi szinten van könyv a kezemben, mindenevő vagyok. Jókai nekem is a nagy kedvencem, Mikszáth, Móricz ki nem maradhat. Ahány könyvet olvasol, annyiféle ember vagy! Csak sajnálni tudok mindenkit, aki nem szeret olvasni! Ez a paplan alatti műsor nekem is ismerős, mert én is műveltem suttyomban! (nevet) De én a mai napig is olvasok, még evés közben is, mert jobban esik a falat!
mate03
@Horizont: Olvasni kell,mert,aki megszereti a könyveket,óriási élményben lesz része!Sajnos azt tapasztalom hogy a legtöbb gyereknél,a szöveg értéssel,van a legtöbb,probléma!Ez viszont a pedagógus hibája!Viszont,a nehéz nyelvezetű Jókait,tíz éves kor alatt,nem ajánlanám!
tivoli
@Desischado: ma, 00:12

A szókincsedre azért lehettek volna kicsit nagyobb ráhatással.
JAJMÁR
@tivoli: 09:25 Hm, Te húzkodod a Desi copfját :-D
JAJMÁR
@Horizont: 23:22 Igen, az olvasás volt régen a fő műveltségforrás. Mégis túlzásba is lehet vinni, már én is úgy voltam vele, hogy a reggelizőasztalnál és az iskolában órákon is a pad alatt, és mindenhol... Kiolvastam a 3 évvel idősebb bátyám összes kötelezőjét helyette, és megírtam az olvasónaplóit is. Volt olyan hét, hogy ki se léptem a szobából, kamaszkorban már zargattak, hogy menjek "sétálni" a többiekkel, mert ez nem normális...
A bátyám mondta meg az igazat: "Hugi, Te nem is élsz, csak valami álomvilágban", ezért aztán szót fogadtam.
Volt egy könyvtár-klubféle, ahova jártak a fiatalok, kamaszok. Amikor először oda beléptem, észrevettem egy fiút a sarokban, hát az annyira olvasott, megszűnt körülötte a világ ! (Addig azt hittem, hogy ez lányszokás :) )
Szóval, szerelem első látásra, felfedeztem az "értékes" nekem való másik nemet :)
tivoli
@mate03: ma, 09:01
Ó, hát a hibákat mindig rá kell kenni valakire. Itt se nem a gyereket kell korrepetálni, hanem a pedagógus a hülye.
mate03
@tivoli: Egy pedagógust,soha nem hülyéznék le!Legfeljebb téged
tivoli
@mate03: ma, 15:30
Ezt ki írta? "Ez viszont a pedagógus hibája!"

Nem veszed észre magad, hogy végtelenül neveletlen vagy? Öregember létedre csak ennyi telik tőled?
mate03
@tivoli: Az hogy a pedagógus hibája,az nem azt jelenti,hogy hülye is!Ezzel nem azt akarom mondani,hogy a szülő felelősségének,hiánya nem áll,meg!
Nil
@levi: azért mert te nem érted azért nem kell eltüntetni egy művet ami nem is rossz - no és van olyan hogy általános műveltség pl ne olvassunk görög filozófusokat mert lejárt lemez? Sajnos nem az ahogy Nyilas Misi és a Baradlay testvérek története sem az
micfild
@Desischado: Nagyon örülök.. én is olvasok evés közben... sőt. nehezemre esik nem olvasni evés közben, főleg ha egyedül vagyok... nincs társaságom az evéshez.
Lefekvéskor az ágyban is.. azzal az a baj, hogy néha elfelejtek aludni
varrólány
@JAJMÁR: 11:21 Ha elmegyek valakihez akkor mindjárt a könyveket veszem észre , meg a virágokat. Mást semmit , még a bazi nagy Tv se hoz izgalomba.
Nem is tudnám összeszámolni mennyi könyvet elolvastam már, volt amelyiket többször pl a Tüskevárt meg az indiánosakat!
tivoli
@varrólány: ma, 19:07
Akkor én könnyen el tudnálak csábítani, bár nem sok ifjúsági könyvem van. :-))
JAJMÁR
@varrólány: 19:07 A Tüskevár nekem is kedvencem volt, és a Bőrharisnya - ez volt indiános otthon - , meg még amiket a szüleim megvettek. Kimondott mesekönyvünk nem is volt.. Talán innen ered, hogy sokkal jobban szeretem az összefüggő regényeket. Még a tankönyveimet is minden szeptemberben "kiolvastam" :)

Éppen "bajlódok" a virágokkal, mert elkezdtem behordani a kintieket, nem jó már ez a sok eső nekik. Az egyik Yukka akkorára nőtt a nyáron, hogy most nehezen találom a helyét :)
levi
@Nil: 12-13 évesen nem értettem, bocs. Azóta már elolvastam és tetszett (mint ahogy fentebb le is írtam) 14 éves korom óta minden nap rendszeresen olvasok, volt , hogy 4 könyvet egyszerre.
Nem a lejárt lemezre gondolok, hanem Jókai nehezen értelmezhető szövegére, az nem gyerekeknek való, nem is nekik íródott. Nem úgy mint a Légy jó mindhalálig meg hasonlók.
Desischado
@micfild: Te is fiam, Brútus? Nekem nem is esne jól a falat, ha nem olvasnék közben! Anyumtól örököltem, ő volt még ilyen könyvmoly. Jó is az, de mikor egy könyvesboltban nézem az árakat, akkor átoknak érzem! De azért néha hozzá tudok jutni az antikvárumban egy könyvhöz, és szerencsére nagyon sok könyvem van, bár soha nem elég! (nevet)
micfild
@Desischado: Valahogy igy... én is.
Antikváriumban meg piaci könyvárusoknál igazi kincsekre lehet bukkani.
Mindenevő vagyok, de nagyon szeretem a "ponyvát" Rejtő szinte mindent visz, de a maiak közül Vavyan Fable a leglegleg.
Sok könyvünk van, de nem elegendő.
varrólány
@tivoli: 19:34 :-)) Nahát, és ezt csak most írod?:-)
Sok könyvet a szülőktől örököltünk , és van itt minden szinten szinte minden.De nekem is volt kiskönyvtáram, de az a tipikus lányos romantikus könyvem sosem volt.
Főleg bűnügyi regények, Verne , ismeretterjesztők.
varrólány
@JAJMÁR: 19:50 Ünnepkor mindig kaptunk könyveket , így nem volt nehéz rászokni az olvasásra, és itt sok mesekönyv is van.
Nálam az agavé lesz ami nem tudom hogy fér el a folyóson , meg a sok angyaltrombita igaz azok a kamrában valahogy !:-))
Nil
@levi: Volt egy barátom aki azt mondta minden gyereknél meg kell találni a beindító könyvet amitől olvasó emberré válik ez a szülő feladata lenne szerintem- mire iskolába kerül már kiderül hogy áll a könyvekhez - de olvasni elkezdeni sohasem késő és ezt a saját gyerekeimen is tapasztaltam
JAJMÁR
@varrólány: 18:52 A nagymamám volt az én első "mesekönyvem", számomra sziklaszilárd jellem, a középpont, ő volt minden, a világ ! A meséi neveltek, tanítottak. Szóltak szeretetről, igazságról, jóságról, hitről, kegyetlenségről, harcról, kalandokról... az életről. A végén mindig megmondta, hogy hova tartozom, ki vagyok, mi a feladatom. Olyan mélyen belém égett, hogy kamaszkorban próbáltam lerázogatni ezt azt, de nem ment!
Az első könyvem pedig, amit elolvastam,egy könyvtári mesekönyv volt. A bátyám magával vitt a könyvtárba, ahol a könyvtáros néni nem akarta elhinni, hogy tudok olvasni - első osztályos voltam, de nagyon pici - és amikor bebizonyítottam, ő adta ezt a könyvet. Vékony kis könyvecske volt, egy kisfiúról szólt, akiről kiderült, hogy egy lovag, és megmentette a világot :) Sem a címét, sem az íróját nem jegyeztem meg, csak a tartalmát. Az első kisfiam születésekor kezdtem keresni, de nem találom, lehet, hogy sokkal jelentéktelenebb, mint amire emlékszem, ezért nem ismerem fel, pedig könyvtárakban, és a neten, mindenhol kerestem :)
varrólány
@JAJMÁR: 11:06 A nagymamák felejthetetlenek , én is sokat voltam nála főleg hogy a szülők dolgoztak. iskolás koromban meg sokat kártyáztunk , mentünk át a szomszéd utcába egy másik nénihez.. A boltból vinni kellett neki a stolverk meg a selyem cukrot. Nem is tudom miért lettem én édesszájú!:-)) Tőle kaptam mesekönyveket is, de inkább a vele töltött idő ami megmaradt emlékeimben. Ez nincs leírva , de mégis olyan mintha még most is élne . A fényképalbuma nálunk van , mintha egyforma lenne a mosolyunk is! :-))
Nem ismerős a történet a könyvről , szívesen segítenék de nem tudom mi lehet!
JAJMÁR
@varrólány: 11:57 Még ma is hihetetlen számomra, hogy nagymama vagyok :) Pedig már több mint 2 éve gyakorolom, sőt, már 3szorosan. Bizony, van felelőssége a nagymamáknak is :))
silber13
@Horizont: A WC ajtónál megesett strázsálásod nagyon tetszett! Te egy gondos anyuka vagy! Viszont nem gondoltál a szlogenre, hogy " Könyvvel könnyebb"?:-))
silber13
@varrólány: tegnap 19:17-re : A Tüskevár nálam kiemelt helyen va,, hogy bármikor hozzáférjek. A Téli berek már nem hozott annyira izgalomba, mint Tutajosék nyári kalandjai, de helyette belépett a Kele és a Hú. Na látod, gyakran előkapom őket. Mert illatuk van, a szövegeknek valami különös zamata, és érezni a berek, a víz illatát és együtt fedezem fel Bütyökékkel a régi földvárat, együtt indulok éjszakai vadászatra Hú-val, és érzem ,miként Kele is az istálló éltető melegét, miközben kint szakad a nagy fehérség.
varrólány
@silber13: A Tüskevár nálam is szakadozott kissé , legalábbis a külső borítója. A Téli berek nekem se tetszett annyira , lehet mert a telet sem szeretem. Még volt a Bogáncs is , de már alig emlékszek rá nagyon régen olvastam mindet.
A régi könyveknek más az illatuk is a rajzok , az egész értékesebbnek tűnik.
silber13
@varrólány: Ezért van meg nekem Verne összes, de a barna boritós Franklin kiadás reprintje, az eredeti fametszetekkel
miazavalami
@varrólány: @silber13: Rajtam a fél osztály röhögött a gimi második osztályában mert a pad alatt olvastam a tüskevárat, érdekes a téli berek nekem se tetszett annyira.
z igazsághoz az is hozzátartozik hogy a Kincskereső kisködmönt is gyakran előveszem. Igaz 16 évesen olvastam a Szép asszonyok egy gazdag házban is... a pad alatt. :-)
silber13
@miazavalami: Akkor kerítsd meg a Nyugati utazás, avagy a majomkirály története c kinai könyvet. Az egy remekmű!
silber13
@miazavalami: Van benne az is, de inkább korrajznak mondanám, de szenzációs könyv.
miazavalami
@silber13: Oké. Felírom.:-) melyik korban játszódik?
silber13
Fene tudja, vannak benne istenek démonok, meg sok minden! Olvasd csak el!
miazavalami
@silber13: Istenek? Dééémonok???
Hogy hogyezteténmégnemolvastam???
Most a trónok harcát böngészem, már ha lemászom az almafáról.
lajospapa
Azért tényleg mi szükség van megtanulni egyáltalán olvasni? Meg írni? Ha van valakinek rádiója, TV-je, okostelefonja mindent tud a világról. És ezeket felviheti a fára is, ha eljön az ideje...
lajospapa
Scheer Katalinnak: Igaza van Önnek! Ki kell dobni mindent hogy léghajónk minél magasabbra szálljon! Egyáltalán minek olvasni? Írni még hagyján! Érződik ez a mai írók költők művein. Hogy írni írnak, de soha nem olvastak. Oktatásunk teljesen elavult. Például mi szükség van Archimedes törvényét biflázni? Ki a francot érdekli mi a H2O? A boltban áthúzzák azon a francon a vonalkás túró rudit, megvan, hogy mit fizessek. Nekem jobban tetszik Tereskova festménye, mint valami Leonardo akármije. Nem beszélve az "Illatos a pinám" című számáról. Milyen sokoldalú mai művész Lesz@rta a parlamentet is!
Hát ilyeneket kell tanítani Nem a Nyilas Misit!
Nil
Mi a fenéért olyan jó ez a cikk hogy még mindig fent van.
Erre a nőre csak megvetéssel lehet gondolni hogy ezeket leírta.
ila51
@lajospapa: jól megmondtad neki...ezek olyan szépek kívül belül , csoda ha nem hányják le magukat...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.