Hat érintettje van az Egyesült Államok által korrupciógyanú miatt elrendelt beutazási tilalomnak, mind a hatan a kormány alkalmazottai vagy kapcsolatban állnak a kormánnyal – mondta André Goodfriend amerikai ideiglenes ügyvivő hétfőn Budapesten.

A diplomata az amerikai nagykövetség által szervezett beszélgetésen felidézte: először október 6-án vették fel a kapcsolatot a Külgazdasági és Külügyminisztériummal (KKM) az ügyben. Az ügyvivő akkor Magyar Levente államtitkárral beszélt, neveket – mint mondta – nem adott át, de jelezte, hogy közvetlenül megkeresik az érintetteket.

André Goodfriend közölte: ez az ügy alapvetően az érintettekre és az amerikai kormányra tartozik, de nem akarták, hogy a fejlemények később váratlanul érjék a KKM-t. Később Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel is tárgyalt, és ugyanarról tájékoztatta, mint korábban az államtitkárt.

Az ügyvivő emlékeztetett: aztán múlt csütörtökön megjelent a Napi Gazdaság online cikke, amelyre a nagykövetség reagált, pénteken háttérbeszélgetésen válaszolt a diplomata a kérdésekre. Azt megelőzően a KKM kérte, hogy tájékoztassa a külügyminisztert a helyzetről.

André Goodfriend elmondta: sosem adják ki azok nevét, akikkel kapcsolatban úgy döntenek, hogy nem engedik be őket az Egyesült Államokba. Azért értesítették az ügyben az érintetteket, hogy ne fordulhasson elő: akkor derül ki, hogy nem léphetnek be az országba, amikor megérkeznek – magyarázta.

Hangsúlyozta: jelenleg hat érintettről van szó, de ez a szám változhat, és mind a hatan a kormány alkalmazottai vagy kapcsolatban állnak a kormánnyal.

Azzal kapcsolatban, hogy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője vasárnap úgy nyilatkozott: nem tudja eldönteni, hogy "ez most vicc, vagy komoly", az amerikai diplomata kijelentette: nincs okuk ilyesmivel viccelődni.

André Goodfriend az ügyben érintett cégekről nem adott tájékoztatást.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.