Joseph Stiglitz hitet tett a liberális demokrácia, mint a jólét garanciája mellett, a magyar kormány több tagja pedig mindezt élőben hallhatta.

A gazdasági jólét megteremtésének alapja a tanuláson alapuló társadalom (learning society) megléte, amelyet csak a liberális demokráciák tudnak garantálni; az illiberális demokrácia rendszere ezért nem alkalmas a széleskörű és tartós jólét megteremtésére – mondta a Nobel-díjas közgazdász budapesti előadásán.

Nobel-díjas közgazdász olvasott be Orbán illiberális álmának

A tanuláson alapuló társadalom több, mint pusztán közgazdaságtani kérdés, Joseph Stiglitz szerint ahhoz gondolkodásmódbeli változás és erős politikai intézményi rendszer kell. Olyan társadalmi normákon alapszik, amelyeket csak liberális demokráciák tudnak létrehozni – szögezte le.

Stiglitz szerint a jólét megteremtésében az oktatásnak van a legnagyobb szerepe, megelőzve a hatékonyság javítását vagy a bőséges erőforrásokat.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Főlökött
Remélem dumcsizott Matolcsy-val is, ezen témakörben ! Hátha rá is ragad-na valami...
hattorihanna
@Főlökött: Kuszaszeműre?Kizárt! :-D Maximum mocsok.
szöszmösz
Nekünk ne akarja senki megmondani, hogy mi a jó, mert viktorunk és bandája jobban tudja, mert olyan okosak, hogy a seggük helyén is fejük van, :)
világlátó
Meglepően kevesen mondtatok véleményt erről. Igaz, ez annyira egyszerű és vitathatatlan, hogy Stiglitz úr megállapításai támadhatatlanok.
Ha mégis mondanom kellene valamit, csak azt tehetném hozzá, hogy az oktatás és a nevelés egysége nem tud napfényre kerülni, ha az uralkodó politika elvesztette a sötét barlang kulcsát. Vagy erővel kell a napvilágra hozni, vagy az uralkodó sötét erőt kell eltávolítani. Minden féle kibontakozás egyetlen helyes útja a jó oktatás, a tisztességes nevelés, derék , okos, nyílt szívű és tiszta fejü pedagógusok által. A kultúra, a tudomány, a mindennapi élet városon és falun, a családi élet, a becsület, a tisztesség otthon és a szűkebb, tágabb környezetünkben egyetlen forrása az oktatás és a nevelés. Aki ezt egy szűk csatornába tereli, tompítja az éleslátás és a gondolkodás finomságát, bűnt követ el saját népe iránt, de saját maga pusztulását is előidézi, éppen azok által. Aki pedig általánossá teszi a tudatlanságot, hogy uralkodhasson azokon az elesetteken, akik tudatlanságuk okán a hatalom rabjai, nem érdemel kíméletet. Ez a véleményem. Az oktatás drága, de a jó oktatás sohasem olcsó! - mondta Combs Ha jól emlékezem szavaira.
F_Viktor
@világlátó: Írod:
"Meglepően kevesen mondtatok véleményt erről."

Várom, hogy jobbereink egy kicsit balosozzanak, libsizzenek Stiglitz személyét illetően :-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.