A NAV a Bunge Zrt. bejelentése alapján két vizsgálatot folytatott, 2011-ben a vetőmag-felvásárlásnál, 2013-ban az élelmiszeriparban elkövetett bűncselekmények gyanúja miatt – közölte az adóhatóság azután, hogy a hvg.hu arról írt, hogy az amerikai tulajdonú cég majdnem kéttucatnyi étolajmárkát, importőröket és forgalmazó cégeket nevezett meg, szállítóleveleket, számlákat, konkrét áfacsalási sémát vázolt föl 2012 elején az adóhatóság központi hivatalának elküldött anyagában.

A portál szerint azonban a listára került étolajmárkák három évvel később, ma is ott találhatók a boltok polcain.

A NAV csütörtök délutáni közleménye szerint az eljárás mindkét esetben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett, költségvetési csalás miatt zajlott illetve zajlik. A NAV feltárta, hogy az elkövetők több éve működtettek egy olyan bűnszervezetet, amely 12 magyarországi székhelyű gazdasági társaságból állt. Ez a bűnszervezet áfabefizetés nélkül különböző élelmiszeripari termékeket – például cukrot, étolajat, kávét – hozott be Magyarországra Szlovákiából és Csehországból, valamint Ausztriából. Az így elkövetett kár meghaladja a 2 milliárd forintot – áll a közleményben.

A NAV közleményében hangsúlyozza: saját felderítő tevékenységének eredményeként idén februárban 50 helyszínen tartott házkutatást az érintett cégeknél, könyvelőknél és ügyvezetőknél. Májusban újabb 400 helyszínen zajlott az összehangolt akció. Eközben a NAV-nál több mint 300, az ügyhöz kapcsolódó vizsgálatot végeztek el.

A közlemény szerint mindennek eredményeként sikerült azonosítani a bűnszervezet vezetőjét is. Eddig 16 embert gyanúsított az ügyben, nyolcan már vizsgálati fogságban vannak költségvetési csalás gyanúja miatt, négyen előzetes letartóztatásban. Négy személyt közokirat-hamisítással gyanúsítanak. A NAV emellett együttműködik a cseh és a szlovák nyomozó hatóságokkal, mivel nemzetközi ügyről van szó.

Az elkövetők bűnszervezetben végrehajtott költségvetési csalás bűntett miatt akár 20 évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak. A NAV a Bunge Zrt. által rendelkezésre bocsájtott konkrét adatokat minden esetben eredménnyel hasznosította – hangsúlyozza az adóhatóság.

57 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
@Toby: a NAV szoftverében van egy "átvizsgálom az egész hóbelevancot" feliratú gomb, ezt minden éjjel meg szokták nyomni, a programfutás eredményét a torolni.txt állományba gyűjti.
A másik rendszer a torolni.txt-t keresi, fél óránként törli az ilyen nevű állományokat.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Toby
@kovacs zoltan: Nem akarlak már megsérteni, de mi tőrtént és miért Júlia Tyimosenkóval ?

Az ukrán belpolitika átalalulóban, változóban, tehát nagy bátorság lenne ezek alapján pálcát tőrni a nyugati demokráciák haszna, előnye fölött, az pedig eléggé blőd dolog országok belviszonyait egymáshoz hasonlítani, párhuzamot vonni. Lásd jenki beavatkozás, amelyről még az elfogulatlan mértéktartó sajtó sem állítja, hogy afganisztáni, vagy iraki méreteket öltene, az minden bizonnyal tény, hogy a CIA ott van, de mindehol ott van, ahol válság van. Megkockáztatom, az FSZB és a GRU is jelen van orosz oldalról !
kovacs zoltan
@Toby: Az USA támadja magyarországot a déli áramlat miatt, érdekes hogy ausztriát és szlovéniát miért nem támadja ők is érintettek, az északi áramlatot a németeknek biztositja a gázt, azért miért nem voltak felháborodva.
A helyzet az hogy amiota kitudják termelni a palagázt amerikaban .lassan önellátó lessz, sőt felesleges is lesszés azt milyen jó lenne ráerőltetni európára. Ja, és
kovacs zoltan
@Toby: Ahol válság van ott vannak ez igaz, mert sokszor hozzájárulnak. Most jelen esetben ukrajnáta natoba szerették volna beléptetni, amikor ez nem ment elkergetteték janukovicsot, és hozták porosenkót, több ezer áldozat árán. Megjegyzem porosenko egy pénzügyi guru mert a rendszerváltás szerény évtizedei alatt sikerült felépitenie a világ huszadik legnagyobb édesipari cégét. Ő biztos nem korrupt!
kovacs zoltan
@Toby: mi is történt Juliával, légyszives magyarázd el?
kovacs zoltan
@Toby: de megpróbálom kitalálni. Leültették szegényt koholt vádakkal ugye??
Hát igen a nyugati sajtó ezt sujkolta. Az igazság az viszont bármennyire is mártirkodott, az ukrajna számára megkötött előnytelen gázüzletből iszonyat mennyiségü pénzt profiált, és életfogytiglanra kellett volna itélni miatta, és utánna a megtört gázhercegnő eljátszotta a mártirt, de már senkit nem érdekelt.
kovacs zoltan
@Toby: És még egy dolog. Nem kell sehová bevonulni, hogy komoly károkat okozzanak. Elég felbujtónak lenni, célzott pénzekkel (norvég alap), a megfelelő embereket támogatni, az eseményeket megfelelő módon kommunikálni a megvásárolt sajtóban (udo Ulfkotte könyvét ajánlom figyelmedbe). És az országban már visszafordithatatlan ellensegeskedéseket gerjesztettek

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.