Se ravatalozó, se halottátadó nincs a szociális parcelláknál, de legalább 2 kilométeren átt cipelni kell a koporsót: így néz ki a szegénytemetés a fővárosban.

A Kozma utcai Újköztemetőben kialakították a „szegénytemetői” részt. Ez az úgynevezett szociális parcella, ahová a hozzátartozók majd ingyen, saját maguk kivitelezte temetéssel helyezhetik örök nyugalomra szeretteiket – írja a vs.hu.

A portál újságírója be is járta az egyelőre még nem megnyitott helyszínt. A beszámoló szerint a területen a négy víznyerő kúton kívül semmilyen építmény, épület nincs: sem az elhunytak azonosítására szolgáló halottátadó helyiség, sem a búcsúztatásukhoz a temetési szertartásokhoz nélkülözhetetlen ravatalozó. A BVK Holding Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. erről úgy nyilatkozott, azért nem építettek ravatalozót, mert ilyen kötelezettséget nem rótt a BTI-re ( Budapesti Temetkezési Intézet) sem jogszabály, sem a támogatási szerződés a szociális parcellákkal összefüggésben". Egyébként pedig: "szociális temetés esetén ravatali terem igénybevételére a törvény nem biztosít lehetőséget."

Ez viszont így nem egészen igaz, a szociális temetésről szóló 1999-es törvény azt írja: "szociális temetés esetén az elhunyt ravatalozása, búcsúztatása a sírnál IS történhet."

Külön megalázó procedúra a halott eljuttatása a sírhoz. A törvény szerint a köztemető csak a holttest hűtését, tárolását vállalja, a szállításról a hozzátartozóknak kell gondoskodniuk, kizárólag önerőből, külső szolgáltatót nem vehetnek igénybe – ellenkező esetben elvesztik a térítésmentes temetésre való jogosultságot. A Kozma utcai temetőben a ravatalozótól két kilométerre fekszik a szociális parcella. Ide kell akár elvonszolnia elhunyt családtagját a hozzátartozónak. Korábban egyébként a BTI részéről azt nyilatkozták, lesz halottátadó a szociális parcellák közelében, de ez eddig nem készült el.


99 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Okádok Orbán elvtárs Birodalmától.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
m.macskosz
@Senara: Nem pontosan értem, mi volt a célod ezzel az infóval. Egyébként kösz, érte. Lehet, hogy én nem értem, de itt most általánosságban arról van szó, hogy akár zsidó, muszlim, református, evangélikus, de ... SZEGÉNY, miként tudja megoldani a hozzátartozója eltemettetését.
Senara
@Senara: Habár itt is elfér :-(( ...Mert példát lehet venni a zs.temetésről. Majd eltolják a hűtőháztól kapható kétkerekű kordén, mint a zsidó temetőben. Legtöbbször koporsó nélkül, egy fekete lepellel letakarva. (ott ez a drágább fajta...)... tudod a netten minden megtalálható rákerestem fekete lepelre de nem találtam .
m.macskosz
@Senara: Értem.
Illetve nem értem.
Miért is érdekel engem, vagy bárki mást ma Magyarországon,
---aki szegény---, miként is működik a temetés a zsidó rituálé szerint.
...hogy Japánban például az idősek felmennek meghalni egy kéngőzös hegyi barlangba...
az sem érdekel. Hogy Indiában a páriák hamvasztják el a holtakat, az is hidegen hagy.Az azonban nem közömbös számomra, hogy egy ÁLLÍTÓLAG KERESZTÉNY ÁLLAMBAN ilyesmi törvény szintű rendelkezés lehet!!! (Ateista vagyok, tehát zakschon.)
Magyarországon undorítóak a temetkezési árak.
helyesbítem: az állami temetkezési intézet árai gusztustalanul inkorrektek.
S vaj'h miért? Mert ez a tetves rohadék, undorító gerinctelen banda-
-élén Orbán Viktorral tényleg nem ismer se istent, se embert!!!
Senara
@m.macskosz: Nem akartam verőce21 zsidózásába partner lenni , erre linkeltem be a cikket . Nem fekete lepelbe temetnek a zsidók ,. Mert ha csak azt válaszolom nem úgy van , lehet én is megkapom a címkét !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.