A kormány gazdaságpolitikájának fenntarthatatlanságáról, az adóhatóság átvilágításának szükségességéről és Orbán Viktor bevándorlással kapcsolatban tett kijelentéséről is beszélt Mellár Tamás az ATV Start című műsorában.

A közgazdász szerint az önmagában egyébként jól hangzó idei növekedési adat valójában annak a gazdaságélénkítési programnak köszönhető, amelynek keretében a tavalyi választás előtt hatalmas mennyiségben kerültek közpénzek felhasználásra, illetve az európai uniós források is jelentős mértékben kerültek becsatornázásra.

Ez az elmúlt néhány esztendőt tekintve nagyjából 18-20 százalékos GDP-arányos kereslet-többletet jelentett, ám ennek eredménye egyelőre csupán mintegy 6 százaléknyi GDP-növekedés, ez pedig azt is előre vetíti, hogy ez a fajta gazdaságélénkítés hosszú távon nem fenntartható – magyarázta Mellár.

Mellár Tamás elmondta, a Statisztikai Hivatalnál a közfoglalkoztatottakkal, illetve a külföldön dolgozókkal együtt nagyjából háromszázezer olyan embert tüntetnek fel foglalkoztatottnak, akik valójában nem a hazai GDP-t termelik. Ez azon is megmutatkozik, hogy az elmúlt tíz évben a termelékenység, vagyis az élő munkára jutó hozam mértéke majdnem tíz százalékot csökkent, azaz egyre alacsonyabb termelékenységű embereket vonunk be a gazdaságba, vagyis ezek szerint a gazdaságban szerkezetváltás nem történt. Mellár szerint a szerkezetváltás lényege éppen az lenne, hogy magasabb termelékenységű helyekre próbáljuk meg a meglévő munkaerőt átcsoportosítani.

A közgazdász beszélt tarról is, hogy a korrupció visszaszorításához az adóhatóságot is át kellene világítani. Egy olyan adóhatóságra lenne szükség, amelynek a munkája átlátható, mert így az emberek láthatják, hogy az adóforintjaikat nem korrupcióra fordítják. Ez a modell működik egyébként Skandináviában, ahol érdekes módon képesek 50 százalék feletti újraelosztást végrehajtani – érvelt a szakember.

A közgazdász Orbán gazdasági bevándorlásról szóló kijelentésével összefüggésben elmondta, hatékony exportra termelés híján Magyarország gyakorlatilag munkaerőt exportál Nyugat-Európába, holott egy hatékony gazdaságban a magyar munkavállalóknak nem lenne okuk elhagyni az országot, ha pedig maradnának, akkor a termelékenység is javulna az országban.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kakaósbögre
@karma1: én valahol az 500 és 1 millió közötti számot hiszem reálisnak.de ebben a feketemunkások,családostól lelépők nincsenek benne.
kakaósbögre
@karma1: egyébként az igazi adatokat csak a sorok között lehet majd olvasni,azaz ha megint felmerül a kettős adóztatás-EU szabályokba ütköző-ötlete akkor tuti a félmillió feletti szám.
karma1
@kakaósbögre: Mondd, Kedves, el tudod kepzelni, hogy ezek utan lesz meg pofaja ezt is bedobni otletkent ennek a szennyes kurmanynak? Ez azt hiszem, mindennek a teteje lenne, es a tokeletes beismerese annak, hogy sem jo nemzetkozi jogaszuk nincs, sem jo gazdasagi tanacsadojuk. A kettos adoztatas tiltasa nyugaton teljesen termeszetes! Ennek a csuti oriasnak ez nem uti ki a szemet???
karma1
@kakaósbögre: A masik dolog: En EGYETLENEGY statisztikaban sem bizom, amit "ezek" rendelnek meg KSH-tol, Szazadvegtol, egyeb kocos tarsasagoktol! Mert - ha akarom - akkor csak a Rozsadombon kerdezem az embereket a rezsicsokkentesrol, a szegenysegrol, viszont ha a COF-osok tevekenysegerol akarok tobbet tudni, akkor elmegyek egy nyugdijas otthonba, es megkerdezek 60 dementias es Alzheimy-s oregapot, oreganyot, mi is a velemenyuk roluk. Tudod, ott uldogel a savas bacsi, a nenike, aki magyaros partaban enekelgeti, hogy "orban majd tesz a bukszajaba", meg o a kezcsokos nenike is... Persze, mindenhol ugyelek, hogy a ferfiak, nok, eletkorok aranya mindenkor eloirasszeruen meglegyen, szoval, adunk a latszatnak ezerrel... Ugy gusztustalan ez az egesz, ahogy van, mar csak azt a napot szeretnem megerni, amikor ez az egesz sz@r egyszerre onti el az egesz bagazst...:o((
kakaósbögre
@karma1: idéznék Sir Winston Churchilltől:csak abban a statisztikában hiszek amit magam hamisítok.
kakaósbögre
@karma1: simán lesz olyan vastag bőr a pofájukon.minden évben,március,április tájékán felmerül.ha máshogy nem,valamelyik idióta KDNP-s feldobja.aztán valaki- aki valamit ért az EU joghoz-elküldi a picsába,de ettől még periodikusan visszatér.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.