A Fidesz azt kezdeményezi, hogy jelentősen gyorsabban, akár néhány napos határidővel lehessen lefolytatni egyes menekültügyi eljárásokat – közölte Kósa Lajos, a kormánypárt ügyvezető alelnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Ehhez az úgynevezett biztonságos kibocsátó ország és a biztonságos harmadik ország kategóriáját használnák, és így aki ilyen – a kormány által listázott – államokból érkezik menekültként Magyarországra, azt akár "azonnal vissza lehet fordítani" – mondta a politikus.

Hangsúlyozta azt is, fel akarják hívni az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy új menekültpolitikára van szükség, mert a mostani szabályozás nem veszi figyelembe a tranzitországok szempontjait. Ugyanez a görög, az olasz, a máltai, a spanyol és a portugál hatóságok álláspontja – mondta Kósa Lajos, aki a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökeként kapcsolatfelvételt kezdeményez az érintett országok parlamenti szakbizottságaival egy közös állásfoglalás kialakítása érdekében. Ennek alapján azután együtt fordulhatnának Brüsszelhez – közölte.

"Ha nem kezeljük most a problémát, akkor adott esetben egy olyan idegenellenes hullám söpörhet végig Európán, aminek nyilvánvalóan a szélsőjobboldali politikai erők a haszonélvezői" – emelte ki.

A Fidesz alelnöke kérdésre jelezte, a mostani sajtótájékoztatót akkor is megtartotta volna, ha nem történnek meg a néhány héttel ezelőtti párizsi terrorcselekmények, mert európai jogharmonizációs okokból mindenképpen módosítani kell a menekültekkel kapcsolatos eljárásrendet.

A magyar adatokról szólva kifejtette: az elmúlt években drámaian megnőtt a Magyarországra érkező menekültek száma, hiszen míg 2012-ben 2300-2500 menekült érkezett, addig tavaly már 42 ezer. Ezeknek az embereknek a döntő többsége "megélhetési menekült" – folytatta –, amit az is mutat, hogy 2014-ben a 42 ezerből csak 500-an kaptak menekültstátust. Hozzátette azt is, hogy a Magyarországra érkező menekültek 95 százaléka "iszlám identitású", többségük Koszovóból, Szíriából és Afganisztánból jön.

Kósa Lajos megjegyezte, mindennek a tavalyi költségei több mint ötmilliárd forintot tettek ki.

Kérdésre arról is beszélt, hogy a mai helyzetben támogatná a letelepedési államkötvény közvetítésének államosítását.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
Az utolsó pillanatban lép a fidesz...minden késlekedés baromi sokba fog nekünk kerülni...ahogy elnézem a boko haram harcosait(is)...ideje lépni, de keményen.
Van nekünk saját, pár száz éve megoldatlan belső problémánk, elég azzal szöszmötölni..

Milyen érdekes, Bulgária(is) szögesdrót kerítést épít a határai-(és a polgárai)-védelmére...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kisangyalom13
Kedveseim Dél-alföldön szervezetten érkeznek a menekültek, a Rendőrség és a Határőrség miéért van?
A külföldiek beépültek a lakosság közé, 10-év alatt miért nem vették észre a kormányok?
bundi
@wagabund: igazad van...nem küldenek haza senkit...csak átkerülünk másik kategóriába...az albánok törökök azeriek oroszok közé...vízum kell mindenfelé mert lassan minden szomszéd uniós állam...ha valamerre kereskedni akar az ország jönnek az uniós vámok...amiket ugye jelenleg nem kell fizetni...a nagy csúnya multik meg ugye mozdulnak egyből a szomszédba...mint a merci az audi az opel...mert ugye akkor már jobban megéri majd ott dolgoztatni...és ugye az angolok most azért prüszkölnek itt mert az unió még legalább kétmilliárd fontot akar tőlük hogy az uniós támogatások nettó haszonélvezői jobban élvezhessék a hasznot...mint pl a magyarok...ja ugye a kohéziós alapból is csak fügét mutatnának utána...mert ugye akkor az már nem jár...és ha belegondolok az elmúlt pár évben ugye a beruházások kb 90 százaléka ebből lett megvalósítva...csak azt nem értem a @kisangyalom13: félék ezt miért nem fogják fel...miért nem tanulnak a történelemből...
wagabund
@bundi: ok. De akkor miért riogatnak nyílvánosan ilyennel? Ráadásul országot vezető hatalmasságok.. mert kocsma mélyén, öt barát közt még elmegy...
Ahogy itt levezetted, ez megvan ez ő fejecskéjében is..(remélem)

Aztán állunk a kasszánál, és felnyaljuk az unijós támogatást? ...
Értem én, hogy ez politika, de mégsem értem...(valahol kell lenni egy apró-betűs résznek)
Juhász István
A hazai kórházakban az orvosok fele NEM MAGYAR, hanem arab, jordán, román, stb. Tehát gazdasági menekült. Irány hazafelé, hiszen OV. már megmondta. Vagy itt is lesz szelektálás, hogy jó bevándorló, avagy rossz...Azután az EU országai MIND küldjék haza a magyar munkavállalókat, mert ők is gazdasági menekültek, itthon várja is őket rendesen, a KÖZMUNKA. Rákosi most még csak mosolyog a sirjában, de egyre inkább elkezd nevetni, a végén mindez majd átcsap fergeteges röhögésbe...
kukac50
Kósa jól mondja új menekültügyi politikára van szükség,
Olyan menekültügyi politikára,hogy Ti meneküljetek addig ameddig lehet, mert ti többet ártotok az országnak, mint azok akik messze földről jönnek ide!
Ezek azért vannak bevetve,hogy a korrupt NAV vezetőkről és a korrupt politikusokról eltereljék a figyelmet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.