Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár javaslata szerint, ha az orvosok vállalják, hogy nem fogadnak el hálapénzt, és nem mennek külföldre, akkor 100-200 ezer forintos nettó bérkiegészítést kapnának. Mindezt azért, mert szerinte a helyzet tarthatatlan. Megalázó a betegnek, az orvosnak és ezért hagyják itt a magyar egészségügyet a tehetséges és fiatal orvosok.

Dr. Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a Blikknek elmondta, hogy fiatal orvosként beleszokott a hálapénzes rendszerbe és azon kapta magát, ha egy idő után nem kapott, akkor rosszul érezte magát, hiszen az neki "jár".

Úgy döntött, soha többé nem fogad el a borítékot. "Nem volt más választásom, külföldön kellett másodállás után néznem. Így kerültem ki Angliába ügyeleteket vállalni, csak hogy meg tudjak élni" – tette hozzá Dénes.

Az MRSZ kutatása szerint az orvosok 89 százaléka elvben elutasítja a hálapénz ötletét, noha 70 százalék mégis elfogadja a borítékot, mert alacsony a fizetése. A rezidensek csekély fizetését nettó 100-200 ezer forintos ösztöndíjak egészítik ki, ám ez a juttatás a szakképzés végeztével többé nem jár.

A kormány célja, hogy a szakorvosi ösztöndíjrendszerből kilépők jövedelme ne csökkenjen. A bérrendezésről szóló javaslatot március 31-ig kell a kormány elé terjeszteni – mondta Zombor Gábor államtitkár a Blikknek.

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr plágium
Olvastam néhány bunkó hozzászólást a blikk cikke alatt. Bizony kinyílt a bicska a zsebemben.
Azokat az embereket akik adott esetben életeket mentenek semmire sem becsüljük? Akik az egyetem elvégzése után még 5-6-8 évet tanulnak a szakvizsgájukhoz? Akiknek életük végéig tanulni kell mert mindig felfedeznek valami újat?
Aztán az általánosítás! Nem minden orvos bunkó, nem mind várja/fogadja el a hálapénzt...
Viszont mikor megélhetési gondokkal küzdenek ez az elb@szott rendszer kényszeríti Őket, hogy elfogadják.
Amit a cikkben írnak a heti bevételről azért nem teljesen fedi a valóságot. Tudjuk jól a betegek szeretnek túlozni, sokszor a borítékban csak egy képeslap van, persze állítják hogy 100 ezret adtak...aztán feljelentik a dokit, az pedig nem tudja bizonyítani, hogy ez nem volt benne semmi.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
gödörben
"A rezidensek csekély fizetését nettó 100-200 ezer forintos ösztöndíjak egészítik ki, ám ez a juttatás a szakképzés végeztével többé nem jár." Ez egy vicc???
Ki az a q-va okos aki ezt így kitalálta??? És akkor csodálkoznak azon ami van!!! Nagyon nagy takarítás kellene itt már minden területen. Minden nagyokostól vissza kellene venni ami nem "jár" neki az elvégzett eltolt munkái kapcsán. Elszámoltatást visszamenőleg is.
Dr plágium
Olvastam néhány bunkó hozzászólást a blikk cikke alatt. Bizony kinyílt a bicska a zsebemben.
Azokat az embereket akik adott esetben életeket mentenek semmire sem becsüljük? Akik az egyetem elvégzése után még 5-6-8 évet tanulnak a szakvizsgájukhoz? Akiknek életük végéig tanulni kell mert mindig felfedeznek valami újat?
Aztán az általánosítás! Nem minden orvos bunkó, nem mind várja/fogadja el a hálapénzt...
Viszont mikor megélhetési gondokkal küzdenek ez az elb@szott rendszer kényszeríti Őket, hogy elfogadják.
Amit a cikkben írnak a heti bevételről azért nem teljesen fedi a valóságot. Tudjuk jól a betegek szeretnek túlozni, sokszor a borítékban csak egy képeslap van, persze állítják hogy 100 ezret adtak...aztán feljelentik a dokit, az pedig nem tudja bizonyítani, hogy ez nem volt benne semmi.
magyarbakancs
"Elég volt a hálapénzből!"
Keveslik?
Mert ritka az az orvos ki nem tartja a köpenye zsebét.
Meg merem kockáztatni ,hogy ha havi 1 milliót keresnének az orvosok akkor is el fogadnák a pénzt.
dömdödöm
taxis miért kap borravalót ? alacsony a fizetése ? pincér ? nem öntött le ,ne köpjön bele a kajádba ? fodrász? mert nem vágott bele a füledbe stb ?
tivoli
Nem az önzetlen hálapénzről kellene elítélően szólni, mert a pincér is kap borravalót, ha a vendég meg van a kiszolgálással elégedve. Inkább az előre fizetendő, kikövetelt fizetségről, amiért külön juttatás valójában nem is járna.
oncogito
Bármivel szigorítják az orvosok, az egészségügyi dolgozók jövedelmét, annak a betegek fogják kárát látni.
Jó lenne ezt már végre egyszer felfogni.
coyote3
Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a nyugati orvos béreknél elfogadnák a dokik a hálapénzt??? Labanclandban dolgozik ismerősöm és eszébe sem jut hálapénzt elfogadni. Hozzáteszem nem is adnak :))))
Dr plágium
@tivoli: Ezzel egyetértek, viszont ha előre jelzi az orvos hogy mennyit kér az egyébként a biztosító által finanszírozott vizsgálatért/beavatkozásért nem adok! Lehet jelezni, panasszal élni a betegjogi képviselő felé. Bízzák rám, hogy kinek mennyit akarok/tudok adni, ráadásul én megvárom az eredményt is...
A feleségemet egyszer "elfelejtette" a nem fogadott orvos megműteni...ki volt írva a műtétre, nem evett nem ivott, a délutáni vizitnél szóvá tette, hogy meddig kell még várnia, erre azt mondták neki hogy nem lehet ma megcsinálni, mert evett...na volt ott buli rendesen. Másnap első volt a műtőben, természetesen másik orvos műtötte, és a főorvos elnézést kért tőle.
tivoli
Ha az altató orvos előre kapja a jattot, akkor az nem arra fog gondolni, hogy na most akkor nagyon vigyázok erre az emberre, mert megfizette. A végeredmény mindegy, mert jatt a zsebében van.
Az érdeke inkább azt kívánná, hogy jól dolgozzon, mert ha a beteg felébred műtét után, majd akkor lesz hálás.
Természetesen amit írtam csak egy fikció, nem állítom, hogy az altató orvosok így gondolkodnak, de akár elő is fordulhatna. S ez ugyanúgy érvényes lehet a sebészekre, vagy minden más orvosra is.
Igazság szerint amíg az orvos kapja a jattot, nem is érdeke meggyógyítani a pácienst, mert akkor elapad a forrás. Fizetség a gyógyult betegekért járna, hiszen minden más szakma esetében az elvégzett munka UTÁN béreznek.
oncogito
A beteg a fogorvosnál méltatlankodik:
- Micsoda dolog, egy egyperces foghúzásért elkér tízezer forintot. Más óránként nem kap ennyit!
-Rendben - feleli az orvos - akkor majd két órán át húzom...
papa.49
Akkor most ,,hipp,hopp,, megszűnik a hálapénz???
Nem hinném...
Strong
Egy újabb irreális hülyeség,

mindig is lesz hálapénz..csak ez eddig nem ez volt..

Ugyanis a hálapénz, az egy jól elvégzett "munka" után még bele is férne..
de: ma Magyarországon sok orvos félrehívja a beteget már a műtét előtt, és közli a díjszabást...
ha nem hiszed, járj utána...
Tibor43
A "hálapénz" szó is kerülendő lesz.
De a lényeg marad...
wagabund
@dömdödöm: bocsánat tivolitól, mellé nyúltam...

igazából a 10.30-as dödödöm-re írtam, hogy jó kérdés...
wagabund
Ma több egészségügyi nagyüzemben is jártam. Várakozás közben döbbenten tapasztaltam, hogy az egészségügyi személyzet -(nem tudom ki kicsoda volt)-milyen embertpróbáló munkát végez...ráadásul néhányuk olyan tiszta, őszinte mosollyal, hogy már nem is voltam beteg...

Pedig mi betegek, vagy vizsgálatra várók, igencsak próbára tesszük a türelmüket. Már szégyenlem, de akkor és ott volt olyan kedves biztosított, akit bizony szívesen hátba b@sztam volna egy szívlapáttal.
tivoli
@wagabund: ma, 14:04
Nem túl régen, egy szakrendelésen voltam, ahol egy idősebb hölgy ellentmondást nem tűrő hangon kijelentette, hogy az már mégis csak skandallum, hogy ő már majdnem fél órája itt van és ezt senki nem veszi figyelembe.
A "trehány, érzéketlen és lusta" vizsgáló személyzet nagyon kedvesen, soron kívűl bekérte, majd rövid időn belül a vizsgálati eredményét is megkapta. Mikor név szerint szólították, kihangsúlyozták a neve előtt és után a doktori titulust. Ő meg büszkén és elégedetten szedelőzködött, miközben megjegyezte: Így kell ezekkel bánni!
keresztapa
A pénz adásának kell megszűnni, hálából elég legyen a köszönet, már ha az orvos tud gyógyítani,nem csak gyógyszert kiírni. Orvosnak csak a műtéteket végzőket tudom elismerni, a többi csak recept aláíró írnok.
1magyar
Olyan orvos aki előre kérne pénzt, egyrészt nem is orvos másrészt nem is mennék hozzá.
Olyan egyértelmű, hogy a pénzre hajt csak, nem érdekli a végeredmény ami az ember bőrére" megy.
m.macskosz
@magyarbakancs: ma, 09:38
Igen, ahogy vannak inkorrekt kéményseprők és rossz modorú óvodai dadusok, úgy vannak pénzéhes orvosok is. Attól még egy orvosnak is ugyanannyiba kerül a hús, a tej, a kenyér, mint másnak. De nem hasonlítanám össze a felelősségüket például egy dr.Rubovszky Györgyével, akit felelősségre senki nem von semmiért, viszont nem szorulna rá, hogy az országgyűlési képviselőként, bizottsági tagként, anyámkínjárért járó jövedelme mellé szemrebbenés nélkül felvegye a nyugdíját is!!!
m.macskosz
@wagabund: Volt szerencsém a Merényi Gyula Kórház traumatológiáján betegként már kétszer is előfordulni. Nos, ott ritkán kaphatnak paraszolvenciát, hálapénzt, jattot az orvosok, hiszen láttam munkaruhás fiatalembert törött bokával, idős urat, akit a villamosmegállóból hoztak be a mentők, meg enyhén szólva ittas ürgét vérző fejjel. Ehhez képest az orvosok hajtottak, mint a güzü!
m.macskosz
Az államtitkár "úr" önéletrajzát olvasva azt javaslom Zombor Gábornak, hogy rohadt gyorsan fogja be a száját, hálapénz ügyben. Sok sót nem evett meg egy kistelepülés háziorvosaként, illetve egyszerű kórházi orvosként. Bár az én házidokim rendelkezne annyi jövedelemmel , mint egy államtitkár...az én dokim meg is érdemelné, sok más tisztességes, korrekt orvossal egyetemben, nem úgy, mint a jelenlegi hatszáz csókos államtitkár, -helyettes, miniszteri biztos, tanácsadó...
wagabund
@tivoli: 14.17

igen, csak addig nagy az arca, amig el nem jön az a pillanat, amikor halkan, együttérzően közlik vele: tisztelt doktornő, önnek rákja van... és talán két hónapja...
wagabund
@m.macskosz: 16.54
aszonta egy szintén zenész, hogy "ami jár az jár"... (mert többen vannak)
m.macskosz
@wagabund: Az ilyeneket azért hívják be soron kívül,
mert önmagukat és a betegeket akarják
megkímélni az ilyen alakok jelenlététől.
m.macskosz
@wagabund: Ne is mondd! Ráadásul ezek a nyomoroncok el is hiszik, hogy nekik jár!
Valahol már írtam, hogy lassan annyi túlfizetett csókos van, ahányan eltartják az egész országot. :(
wagabund
@m.macskosz: 17.21
igen, ebben van valami..
Dr plágium
@wagabund: @tivoli: Ahogy az orvosok között úgy a beteg között is vannak bunkók.
Sokszor bizony nehéz dolguk van az eü.-i dolgozóknak, hiszen mindenki elvárja a kiemelt figyelmet, csak azt felejtik el, hogy adott esetben 1 orvos 30-40 beteget lát el a rendelési időben. Megértem a beteg türelmetlenségét is, hiszen mindenkinek a saját baja a legnagyobb, de azért tudomásul kellene venni, hogy a sort bizony mindenkinek ki kell várni.

Viszont tapasztaltam már azt is amikor az orvos a privát betegeit látta el soron kívül ...abban az esetben jogosnak éreztem a felháborodást.
m.macskosz
@Dr plágium: Én is ültem már sorban egy-két órán át, amikor egy szemmel láthatólag szakmabelit soron kívül behívtak a szemészetre. Nem akadtam ki.
világlátó
Édes Istenem ! Már megint egy naív ember. Pedig orvos, akiről azt kell feltételeznünk hogy intelligens, művelt, a politikát értő ember. Az is biztosan, csak valamitől elment a józan ítélőképessége. Ha nem adnék az egészségügyben dolgozó embereknek erőmön felül de jó szívvel, abban a reményben, hogy zaklatott mindennapjai és órái közepette nem áll meg szeretteim ágyánál és nem szán rá pár perccel többet, mint amennyi jutna rájuk, talán kitalálva a gyógyítás egy jobb, hatékonyabb módszerét, már utolsó útjukra kísérhetném őket. Ezt más is így gondolja Kedves Zombor úr. Ön nem jól látja a megoldást. Kapisgálja talán, de még nem jutott el a teljes felismeréshez. Ön is, ahogy elődei, előbb mint utóbb belátja, jobb ha visszamegy betegeihez, és csak fogadja el a hozzátartozók hálapénzét, ne szégyellje, mert az emberek nem szégyeníteni akarják, csak emberibb elbánásért, megértésért, egy csepp figyelemért. A kormányok képéről süljön le a bőr azért. hogy Magyarország még mindig ott tart ahol. Most éppen az aktuális kormány felelős azért hogy 6 ezer orvos és 11 ezer képzett egészségügyi középkáder ment el nyugatra dolgozni rendes jövedelemért, jobb munkakörülményekért , normális életért. Most naponta voltam kénytelen kórházba járni, láttam és értem az adott osztály helyzetét. Együtt éreztem velük, saját betegemet ott és úgy segítettem ahogy csak lehetett, mert láttam, szakadásig dolgozott az a néhány nővér, a magam módján kímélni szerettem volna őket. Hálás voltam és vagyok nekik. Ma a betegemért, de lehet, holnap magamért is mindent meg kell tennem, a jó együttműködésért és az emberséges bánásmódért. Hogy ez helytelen? Etikátlan?
Lehet, magam is úgy gondolom. De a helyzet megváltoztatásában nem én vagyok a kompetens!
Dr plágium
@m.macskosz: Nem a szakmabeli zavar, csak a privát betege a dokinak. Reggel 1/2 8-kor kaptam meg a behívószámot, első voltam, ahhoz lépest 11 órakor kerültem be. A szakmabelieket sem mindig veszik előre...Sőt! Nővér ismerősöm műtét utáni esete igazán felháborított. Ha nem lett volna rendes szobatársa, bizony még egy bögre teát sem kapott volna. Visszavitték a műtőből délelőtt, délután kapott félliternyi teát...Az éjszakás nővért nem is látták a szobában. Azért a frissen műtött betegre rá kellene nézni, mert még az is lehet, hogy probléma adódik...
magyarbakancs
@m.macskosz: Az orvos az emberé élet megmentésére esküdőt fel mindig,minden körülmények között.
Aki ezt kihasználja és külön pénzt fogad el a gyógyításért az bűncselekmény 36 év tapasztalata mondatja velem.
sokanvagyunk
"Elég volt a hálapénzből!" - kár, hogy csak most, nem orvosként hanem politikusként gondolja ezt. Nyugodjon le... most is kap hálapénzt - csak nem gyógyításért.
Bercifiu
@magyarbakancs: Az az ember, aki beosztásánál fogva, a munkájáért külön pénzt fogad el, megvalósítja a korrupció büntetett. Ha az orvosoknak adott hálapénz bekerülne az egészségügybe, nem volna anyagi és eszköz probléma.
keresztapa
@magyarbakancs: A hálapénzt elfogadó orvosok egytől egyig, tovább nem fokozható korruptak, tudatos bűnelkövetők. Ha orvosi esküjüket megszegik márpedig a hálapénz elfogadásával megszegik, mert az államtól munkájukat megfizetik, azért az összegért vállalták el a munkavégzésüket. Lehet más munkát is végezni, csak nem keres annyit mint amennyi a hálapénz!
világlátó
@Bercifiu: @keresztapa: Természetesen igazatok van, ahogy mindazoknak, akik ezt az álláspontot képviselik. Egészen addig, amíg nem saját családtagjaitokról, vagy magatokról van szó. Menjetek be a közeli kórházba, mert ma bemehet oda bárki, hiába kérik a látogatás mellőzését az influenza járvány miatt. Olyan átjáróházat láthattok ott, mint a nagykörúton. Most éppen azt láttam, hogy idősek otthonából hoztak betegeket és tették oda, abba a betegszobába, ahol éppen hely volt. Az is influenzás lett aki eddig még megúszta. A délutános nővér egyedül próbált valami rendet kialakítani, egy szem beteghordó segítségével. A fülén a mobilja, előtte a számítógép, de csengetnek a betegek, jönnek a látogatók, újabb beteget hoznak, , nem folytatom.Senki nem volt tekintettel a betegekre, nem volt nyugalmuk sem nappal, sem éjszaka. Ez az állapot a zürzavar maga. De nem a nővér és a beteghordó a hibás.
Azt gondolná a kívülálló, a járvány idején nem viszik be a járványos, fertőző beteget két nem járványos beteg közé. Nincs erre külön osztály, vagy kórterem. Ezt a munkát nagyon meg kell fizetni. Mivel ez nem így van, kézenfekvő a megoldás, nekünk kell adni. Tudom, mi van azokkal, akik nem tudnak adni? Aki ma ad, biztosan kell tudnia, mások helyett is ad. Aki ad, tudnia kell, betege nem kaphat külön szobát, állandó nővért, más étkezést, vagy svájci gyógyszert a magyar gyártmányú gyógyszer helyett.
Talán a munka erkölcse fenntartásáért , a kitartása elismeréseként, a nem beteg emberek megbecsülése rejlik a hálapénzben. Én is próbáltam váltani, édességet, csemegecsomagot,, finom minőségi kávét vittem amikor már hazakerült a betegünk.
Megköszöntem a munkát, az emberséges bánásmódot, ők is megköszönték a csekély ajándékot. Mégis, úgy láttam, ők is hazafelé menet bevásárolnak a családjuknak, sokkal inkább pénzre volna szükségük.
wagabund
@világlátó: 22.43

helyettem is szóltál.
wagabund
egy volt kollégám mondta nagy büszkén, hogy a fia végre elhelyezkedett egy jó kórházban..most már jobban fog élni...
-miért is?
-hát nem azért tanult, hogy csórón éljen, ennek reményében támogattuk mi is..mondta a szülő elégedetten.
ez évekkel ezlőtt volt, ma már nem is itthon keresi a betvőt...
keresztapa
@világlátó: Ez az amikor a mindent szabad elmélet beköltözött a demokrácia értelmezésének liberális folyamata a közfelfogásban a mindent szabad felfogása ami, felborította a rend, a fegyelem szervezettség közhasznú értékét. Demokrácia jegyében a liberalizmus felforgatta a kórházak gyógyító rendjét, szabad látogatási idő bevezetésével a kórházakban, akkor mégy beteglátogatásra a kórházakban amikor kedved tartja! Hogy a kórház betegei állandó függésbe legyenek a látogatók viselkedésétől, az orvosok kerülgessék a látogatókat és velük legyenek elfoglalva ne a betegekkel. Ezt tapasztalatból írom, volt 42 napom meggyőződni tapasztalni igazamat a kórházba. Orvosi vizitnél a látogatók nem hogy kimentek volna a kórteremből de az orvost fenyegették meg, rasszista magatartásáért, mert megkérte őket, hogy vizit alatt fáradjanak ki a kórteremből. Ilyen körülmények közt tudnak egyáltalán a gyógyításra koncentrálni. A kórház tisztaságáról meg jobb még említést sem tenni. Csak hiányosságok felsorolását lehet állandónak tekinteni.
világlátó
@keresztapa: Nincs semmiféle ellenvetésem. Én sem tartom ezt az állapotot normálisnak. Nem véletlen, hogy az utcáról a lábbelik ezrein keresztül bejut és elszaporodik minden féle kórokozó. Az is tarthatatlan, hogy egy fél vödör vízzel mosnak fel 30 méteres folyosót. Nekem ez érthetetlen. Miért nem vigyáznak a betegekre.
A látogatásnak is szabálya kell legyen. Utcai ruhában, amivel előtte a metrón, buszon, villamoson űltek, simán letelepednek a beteg ágyára, lepedőjére.
A liberális demokrácia az szerintem más kérdés. Itt az elvtelen liberális szabadosság az, amivel nem lehet egyetérteni. De ez mindenütt érvényesült már. A hivatalokban is, de az élet minden területén. Az emberek közötti kapcsolatokban, a fiatalok, öregek, a nők és a férfiak között is. Eltűntek az udvariasság határai, mintha csak egyetlen törvény uralkodna, a hatalom és a kiszolgáltatott közötti törvény. Én nem szeretném ha eltűnne az életünkből a liberális demokrácia. Csak meg kell tanítani a népünket élni ezzel, a normalitás határai között. Volt részem sok éven át parancsuralmi rendszerben élni, nehezen viseltem, amikor olyankor is az autokrata vezetői stílust alkalmazták, amikor jobb lett volna a demokratikus vezetői módszert használni. Nem esett volna csorba a vezető tekintélyén, sőt. Az okos gondolatok szabad szárnyalása az alapja a kreativitásnak. Az elnyomott gondolatok és a vezető gondolatainak feltétel nélküli elfogadása soha nem vitte előbbre az emberiséget. Képmutatást, alakoskodást, szolgalelkűséget hozott, alázatos szolgája méltóságos úr helyzetet ededményezett.
Én már ehhez öreg vagyok. Az emberi méltóság tiszteletben tartása, az önérzetes ember tartása, egyenes gerince, határozott véleményalkotásának szabadsága számomra, erre a hátralévő időre alapelv, amiből nem engedhetek, senki ember fiának. Amit feltétlenül egyetértéssel nyugtáztam, a mindent szabad elmélet , nem elfogadható.
keresztapa
@világlátó: A ma vezető személyektől távol áll az okos gondolat, de még távolabb az okos gondolatok hasznosítása a köz érdekében. Egy gondolat vezérli a vezető személyt, a másiknál nagyobb jövedelemre, haszonra való törekvés mielőbbi meggazdagodás a cél, még akkor is ha az a köz rovására történik, és a gerinc sérüléséhez vezet, ami már orvosi eset. A felelősség érzet arra a tevékenységre amit az egyén végez, meg se jelenik tudatában. Pld. a Buda Cast esetében, az emberek bíztak ebben a bankban, bíznak az államba, a törvényes működés védelmében, és ezzel szemben csak a csalódás a biztos, a bankban az állam ellenőrző, védő szerepében. A társadalomba oly méreteket öltöt a folyamatos csalódások, hogy azt igen nehéz lesz helyre hozni. Egyszerűen semmi emberi érték felfogásuk nem fejlődött ki, nem is értik, hogy mi a tartalma a tisztességnek, becsületességnek ami meghatározza az emberi létet, az egymáshoz való viszonyulást. Az ideológiák szerepét a pártok oly magas gyűlölettel töltöttek meg, hogy az már az emberi kapcsolatok egymással szembenállásává vált. Nem ellenfelek, hanem ellenségei egymásnak. Olvasd a kommenteket az egymás sértegetése obszcén szavakkal, ha nem értenek egyet, nem a vélemények különbözőségét annak okát kutatják, hanem áttérnek a sértegetés könnyű műfajára. Ezek azok a személyek akik magukat egy igazat valló személynek tüntetik fel, emberi érték érzelem nélkül. Nekik mindent szabad, mindenkivel szemben, másiknak vele szembe csak az egyetértés a megengedett.
tivoli
A liberális demokrácia hatalmat ad a népnek a nagy szabadsághoz, de nem ad hozzá erkölcsi keretet amely megszabná, hogyan éljen ezzel a hatalommal.
világlátó
@keresztapa: Igen , én is ezt látom. Nem akarok közéjük keveredni. Most is éppen egy levelet írtam egy kedves ismerősömnek, remélem barátomnak. Keresem azokat az embereket, azokat a feladatokat, amelyek mentesek a gyalázkodástól, mert azért számtalan ilyen is van. Itt is azért irogatok, mert talán minden javaslat, ötlet amit közreadhatunk, talán beépül valahová és egy kicsit jobbá tesz . A barátomat felhívtam,
pontosítva a címet, hát alig tudtam leállítani. A közösségért él, hal, most pedig olyan elutasításokat él meg amitől kétségbe van esve. A dilettantizmus , a körültekintés teljes hiánya, a " hivatal " az erő stílusa uralkodik mindenütt.
Már nem tartozik se jobbra, sem balra, csak szeretne rendes ember maradni a továbbiakban. Én is így vagyok. nincs szükségem egyik oldalra sem, de szükségem van néhány rendes ember szimpátiájára. Ha sokan gondoljuk így, talán elfogynak a csahosok is, mert csak magukban szitkozódhatnak, gyűlölködhetnek. Őket meg felfalja az élet. Új Magyarország után áhítozom, miközben körülöttem itt a sok könyv, a magyar történelemről.
Valaki írt ide egy József Attila kétsorost.
" Miért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis !
Miért ne legyek tisztességes ! Kiterítenek úgyis "

Keressük itt is a rendes embereket, mert vannak még. Hogy honnan tudjuk azok - e?
Az írásaikból, hosszabb távon. Üdvözöllek Tisztelettel.
keresztapa
@tivoli: Nagyon igaz ez is! Csak akik ezt a hatalmas Demokráciát éltetik azok mint a cigány csak a jót élteti ami neki hasznára válik, amiért nem kell megdolgozni, mert a munka az a rasszista művelet, és ő utálja a rasszizmust, meg is tesz érte mindent, hogy ne dolgozzon!
tivoli
@keresztapa: ma, 12:32
Pontosan erre gondoltam. Ez a liberalista demokrácia az önzés liberalizmusa mások liberalizmusának figyelmen kívül hagyása. Ettől kegyetlen és embertelen.
keresztapa
@világlátó: írásoddal egyetértve hasonulni tudok soraiban foglaltakkal, ezt csak elismerni lehet. József Attila soraihoz, Így is meg Úgyis, meg amúgy is csak ember maradok, mert akarom! Örömmel veszem, és adok Tiszteletet.
világlátó
@tivoli: Kedves Tivoli ! Én a helyedben kicsit körüljárnám ezt a fogalmat. Kegyetlen és embertelen, írod. A vezérelvű autokrácia akkor a jó az embereknek? Az a jó ha megmondják neked hogy mi a jó és mi a rossz? Az a jó, ha szigorú korlátok közé szorítanak és még azt is kimondatják veled hogy pont ezt akartad? Én 40 évet éltem a szocialista Magyar Népköztársaságban. A kádári munkás - paraszt kormány alatt többnyire. A munkásosztály és a vele szövetséges / 57 után / parasztság diktatúrájában. Ez egy valóságos diktatúra volt, nem bújhatott elő a föld alól sem a korabeli csendőrség, sem a grófurak, báró urak, a méltóságosék, de korabeli gazdatisztjeik sem. Ott volt a munkásőrség, mint a munkásság fegyveres szervezete is, ígya diktatúra jelenléte jól látható volt. Ki , vagy kik érezték ezt diktatúrának? Kérdezem tőled. Persze én is ismertem olyanokat, akik soha nem bocsájtottak meg a három évig tartó internálásnak a Hortobágyon, a vagyonuktól megfosztottak sem felejtettek, biztosan voltak és vannak még akiket joggal, vagy jogtalanul megbántottak, gyerekeiket nem vették fel az egyetemre, hiába volt kitűnő és még sokan érezték a diktatúra erejét a fejük felett vagy a hátukon. Én ebből kimaradtam, egyszerű munkás apa, paraszt anya gyermekeként. Azt gondolom mi lehettünk többen, akik nem érezték meg a diktatúra erejét. Most mintha fordítva alakulna. Te nem így látod? A kisebbség egyre erőszakosabb diktatúrája képe rajzolódik ki körülöttünk. Győzz meg, ha nem így van. A liberális demokrácia , ha kegyetlen és embertelen, akkor az nem liberális demokrácia. Az valami olyan szabados , fegyelmezetlen és szervezetlen anarchia, ami sem nem liberális , sem nem demokrácia. Külön is , együtt kimondva is mindkettőnek komoly belső tartalma , rendje van. Ha a társadalom ezt nem éri fel ésszel, erkölcsi szabályok, etikai normák nem társulnak hozzá, akkor az nem liberális demokrácia, hanem amortizálódott ócskapiac. Ezt nem szeretném . Ahogy a diktatúrát sem, a polgári Magyarországon.
tivoli
@világlátó: ma, 13:42
Évtizedekig éltem én is a szocialista Magyar Népköztársaságban. Nekem biztos szerencsém volt, mert nem éreztem diktatúrának, nem hurcoltak sehová, hatalmi szóval sem kényszerítettek olyasmire amit nem akartam volna megtenni. Igen, voltak bizonyos szabályok, melyek mindenkire vonatkoztak, de szerintem nem voltak túlzóak. Cserébe viszonylag szabadon élhettem, tanulhattam, dolgozhattam, békében, biztonságban. Éppen a szabályok következményeként nem kellett minden nap attól rettegni, hogy most éppen milyen fenyegetettségnek leszek kitéve.

És a szocialista háló működött. Nem kellett félnie senkinek, hogy az út szélén hagyják. Nem az anyagi helyzetén múlott, hogy mehet-e nyaralni, ki tudja-e váltani a gyógyszerét, kap-e színvonalas orvosi ellátást, tudja-e fizetni a rezsit, hányszor megy havonta moziba, színházba.
S főleg egymástól nem kellett félniük az embereknek.
világlátó
@tivoli: Most azt mondják, azaz kérdezik, No de milyen áron? Mekkora adóssággal tudtuk ezt elérni? Ilyenkor látszik, mennyire nem tudnak emberek semmit sem a szocialista Magyarországról, sem a jelenlegi Magyarországról. Különösen keveset tudunk a GDP.-ről a nemzeti össztermékről, az államadósságról, a költségvetés bevételi és kiadási oldaláról.
Én is utoljára 2010 körül láttam egy jó blokksémát a kiadási oldal összetevőiről, és azok Ft. tartalmáról. Akkor a kiadási oldal 13850 ezer milliárd Ft. volt.
A közeli évek bevételi oldalát szeretném látni ugyanígy, de nem akadtam rá. A rezsiszlárd információit is jó lenne látni, annak összes vonzatával együtt. Ha ilyet nem adnak közre, a számlákon lévő adatok számomra nem hitelesek.
Nem arról van szó hogy térjen vissza a szocializmus, bár az sem okozna súlyosabb traumát az országnak, de arról mindenképpen tenni kellene, hogy megálljunk a lecsúszásban, nézzünk vissza mit tettünk, hol tartunk és hová kellene eljutnunk. Ez már nagyon nehéz mutatvány, mert az állam átalakítása már olyan mértékben történt, hogy visszaállítani az eredeti állapotot évekbe telne, nem kis harc árán, mert az államapparátusban dolgozók , akik eddig soha nem látott létszámmal vannak ott, minden bizonnyal ellenállnának, hiszen a munkájukat kellene feladniok annak összes következményeivel. Úgy tűnik minden probléma gyökere a foglalkoztatottság méghozzá a versenyszférában, a termék előállításban dolgozó iparágakban és az agráriumban. Csak egy 70 - 80 % -os foglalkoztatottságú ország képes arra, hogy a kül- és belkereskedelemben olyan forgalmi bevétel termelődjön, aminek fedezetén újra lehet építeni az államot, annak minden összetevőjével.Minden féle munkában, termék előállításban, csomagolástól a kirakatba kerülésig, a szolgáltató szférában is, de különösen a mezőgazdaságban, olyan eszközpark és technológia kell, ami a számítógépes gyerekszobában nevelkedett fiatal számára vonzó, érdekes, izgalmas és igényli a kreativitást.
tivoli
Engem akkor sem érdekelt az államadósság, most sem érdekel. Nem lehet más a téma? Bármiről is van szó, mindig csak ide lukadunk ki?
m.macskosz
@Dr plágium: tegnap, 05:16 Orvos párti vagyok. Szinte egyáltalán nincs negatív élményem, de volt rá precedens, hogy reggel kilenctől délután háromig csak ültem, álltam, járkáltam, míg volt szerencsém látni iszonyatos sérüléseket. Mivel én ugyan eléggé "sérült" voltam, --de nem igényeltem sürgősségi ellátást--, természetesnek vettem, hogy mindenki "megelőzött". Azt utálom a laikusokban, hogy azt hiszik, hogy az ő bajuk a legsürgősebb, a doki meg csak vakarja...
m.macskosz
@Dr plágium: Nem tudok erre mit mondani.
Édesanyámat stroke- alapos gyanújával ...
utólag is azt mondom, hogy korrekt eljárás folyt,
úgy a mentő, mint az ügyeletes kórház részéről.
Dr plágium
@m.macskosz: Ne érts félre, magam is orvospárti vagyok (néhány kivételtől eltekintve), szerencsére több lelkiismeretes orvossal és nővérrel találkoztam mint beképzelt a beteggel nem igazán törődővel.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.