Miniszteri utasításra folytatott le vizsgálatot a Külgazdasági és Külügyminisztérium Elek Istvánnal szemben, akinek nevét a Buda-Cash brókerbotránnyal hozták összefüggésbe. A vizsgálat lefolytatása után Szijjártó Péter Elek monacói konzuli címének visszavonását kezdeményezte – írta meg a Válasz.

Eleknek egyébként még Jeszenszky Géza – akkori külügyminiszter – adományozta 1991-ben a tiszteletbeli konzul címet. A konzul 1999-ben került a Buda-Cash-sel kapcsolatba, mikor a cég közel 200 milliós tőkeemelést hajtott végre. Az összeg a BC 2000 Pénzügyi Tanácsadó Kft.-től származott. Akkor a brókercég tulajdonosa, Pintér Zoltán azt nyilatkozta, hogy a tiszteletbeli monacói főkonzul áll a BC 2000 mögött.

A jegybank pár hete visszavonta a Buda-Cash Brókerház engedélyét, majd ezt követően, március 2-án a Buda Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Takarék Bank, valamint az Észak-magyarországi Regionális Bank tevékenységi engedélyét is. Ezen bankok mind a DRB bankcsoporthoz tartoznak. Az MNB által lefolytatott vizsgálat szerint a Buda-Cash nem kevesebb, mint 60-65 milliárd forintnyi értékpapírt tüntetett el, melyek a kisbankok működését fedezték. Ezek után a banki eszközök értéke már nem fedezte a velük szembeni követeléseket.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vukkocska
Majd jön a többi is, ha Elek István megszólal. Hacsak nem kötnek vele alkut.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.