Az MFB megveheti az Elmű-Émász egyetemes villamosenergia-szolgáltatási üzletágát, a nemzeti közműszolgáltató megszerezheti az Elmű-Émász Ügyfélszolgálati Kft.-t, és az RWE értékesíti a hazai villamosenergia-elosztói társaságai 49 százalékos tulajdonrészét az MFB-nek – egyebek mellett erről írt alá a magyar kormány és az RWE szándéknyilatkozatot.

A Miniszterelnökség csütörtöki közleményében hangsúlyozta: a felek közös célja, hogy együttműködésükkel hozzájáruljanak a magyar fogyasztók áramellátásának biztonságához, az energiaárak kedvező szinten tartásához, továbbá az ország fenntartható gazdasági és energiapiaci fejlődéséhez. Megjegyezték azt is, hogy megkezdődik a nemzeti közműszolgáltatás villamos energetikai lábának kialakítása az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató szakmai irányítása alatt.

A megállapodás kitér arra is, hogy az MVM Magyar Villamos Művek a jelenlegi 26,15 százalékról 49 százalékra növelheti részesedését a Mátrai Erőművet üzemeltető társaságban, és szoros együttműködést alakíthat ki az RWE-vel az észak-magyarországi lignitvagyon hosszú távú kiaknázását szolgáló erőművi és bányászati fejlesztések érdekében.

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint az MFB 2016 januárjáig meg kívánja szerezni az Elmű és az Émász egyetemes villamosenergia-szolgáltatási üzletág 100 százalékát.

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. 2017. január 1-jéig két lépcsőben megvásárolná az Elmű-Émász Ügyfélszolgálati Kft. 100 százalékos üzletrészét. Ezzel a főváros és az észak-magyarországi régió egyetemes áramszolgáltatói területén az ügyfélszolgálati tevékenységet biztosító társaság 100 százalékban a nemzeti közműszolgáltató irányítása alá kerül.

Az RWE eladja a hazai villamosenergia-elosztói társaságai, az Elmű Hálózati Elosztó Kft. és az Émász Hálózati Kft. 49 százalékos tulajdonrészét közvetlenül az MFB-nek.

A közlemény szerint a tervezett akvizíciókkal az állam pénzügyileg eredményes, jól szervezett, hatékony vállalatokban növelheti befolyását. A felek megállapodtak abban, hogy szerződéses árról és a konkrét ügylet(ek)ről a szándéknyilatkozat aláírását követően indulhatnak meg az egyeztetések.

A kormány és az RWE szándéka, hogy a jövőben külön stratégiai megállapodást is kötnek egymással, amely pozitív hatással lehet egyebek mellett a hazai energiapiac és közműszektor IT fejlesztéseire, a különböző intelligens hálózati megoldások kialakítására, valamint az innovatív energetikai technológiák és megoldások megvalósítására.

A szándéknyilatkozat aláírásával a kormány folytatja annak az átfogó stratégiának a végrehajtását, amelynek célja az állam energetikai ágazatban történő szerepvállalásának növelése, a hazai ellátásbiztonság további erősítése, az olcsó energiához való hozzáférés biztosítása, végső soron pedig a magyar emberek boldogulásának és a magyar vállalkozások versenyképességének elősegítése – áll a közleményben.

A szándéknyilatkozat aláírása lehetőséget teremt arra, hogy 2016-tól a ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. működése az áramszolgáltatásra is kiterjedjen. Ennek köszönhetően lehetővé válik a különböző közműszolgáltatási tevékenységek egységesítése, központosítása a nemzeti közműszolgáltatáson belül. A földgáz-, az áram-, majd a későbbiekben a távhőszolgáltatás összehangolásával az állam jelentős költségeket takaríthat meg, amelyet a rezsicsökkentés folytatására tud fordítani – hangsúlyozzák.

A nyereséges Mátrai Erőműben történő állami részesedés növelése szintén stratégiai jelentőségű lépés lehet. A Mátrai Erőmű Magyarország második legnagyobb erőműve, amely a hazai villamosenergia-termelés 15 százalékát biztosítja. A Mátrai Erőmű fejlesztésével a villamosenergia-termelés növelhető, a hazai ellátásbiztonság tovább erősödhet, Paks II megépítését követően Magyarország villamosenergia-exportőrré válhat – közölték.

A szándéknyilatkozattal a felek elkötelezték magukat egy hosszú távú és kölcsönös előnyöket biztosító együttműködés iránt. A dokumentumot a kormány felhatalmazása alapján Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint többek között Martin Herrmann, az RWE-East ügyvezetésének elnöke és Marie-Theres Thiell, az RWE Hungária ügyvezetésének elnöke látták el kézjegyükkel.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
A bank, mint tulajdonos - nem jótékonysági intézmény. Ennek beláthatatlanok a következményei...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verum
A bank, mint tulajdonos - nem jótékonysági intézmény. Ennek beláthatatlanok a következményei...
lampa laz
Aztán meg jön az esti egységes villanyoltás az országra. Lehet, hogy a karácsonyi pulykát már csak a csillagszóró fénye mellett eszegetjük.
verum
@lampa laz: - el is lehet készíteni csillagszóró fénye mellet, mert az a pulyka legfeljebb kolibriből készül majd...
lampa laz
@verum: nagyon tetszik, de a kolibrik helyett maradnak nekünk a szürke kis verebek...
nyanya001
Veszteséges lett az MVM nevű “”"”sikercég”"”", 230 milliárdos hitelt vesz fel

Utoljára tudhattuk meg, mi hangzott el az egyik legátláthatatlanabb állami cég, az MVM közgyűlésén, miután államosítják a kisrészvényesek tulajdonát (a jövőben feltehetőleg nem is tartanak majd közgyűléseket, mivel csak az állam marad a tulajdonos). Egyébként az MVM-leányvállalat Paksnál is így tesznek.

A Napi.hu ott volt a közgyűlésen, ahol kiderült: a sikercég 1194 milliárdos árbevételre 7,7 milliárd forintos veszteséget ért el, többek között a Dunamenti Erőműn és a Déli Áramlaton elkönyvelt értékvesztés miatt; tavaly még több, mint 30 milliárdos nyeresége volt az állami mammutcégnek. Felvesznek viszont egy 230 milliárd forintos klubhitelt, amivel kiszorítják egy korábbi, kedvezőtlenebb kamatú adósságukat.

A tudósításból az is kiderül, hogy vezetőség pezsgővel (!) búcsúztatta a kisrészvényeseket.
444.hu/2015/05/27/veszteseges-lett-az-mvm-nevu-sikerceg-230-milliardos-hitelt-vesz-fel/
verum
@lampa laz: - az védett madár, azért nem írtam!
lampa laz
@verum: jó-jó, de kolibrik meg messze vannak, inkább mondjuk azt, hogy pulyka az csak csökött, csökkent mint a rezsi, mert ezt is csak a hülye hiszi el.
verum
@lampa laz: - ok, jogos, elfogadom. Mondjuk azt.
Akkor most már csak csillagszóróra kell elkezdeni spórolni karácsonyig!
justhpeter
Magyarország jobban teljesít ! Mindenki a veszteségből él !
justhpeter
@picike: Ha lassan is, de közeledünk hozzá.
simmering73
Elővettem a petróleumlámpáinkat és rendbe tettem őket. Sose lehet tudni. Az ördög - akarom mondani Orbán - sosem alszik.
magyarbakancs
A közmű cégek igen vastagon megszedték magukat.
Ahol élek a víz köbmétere 490 forint volt.
A főnökség fél évente cserélgette a személy autóját.
Akkora nyereséget,prémiumot osztogattak maguknak.
Melós meg minimál béren tengeti az életét.
Át vette az állam a víz szolgáltatást fele lett a vízdíj.
Amíg külföldi kezén volt minden évben emelkedett a víz ára.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.