A Miniszterelnökség a Magyar Nemzeti Bankkal egyetértésben kezdeményezi Munkácsy Mihály Krisztis Pilátus előtt című festményének védési eljárását.

"Az újabb védési eljárással a kormány megerősíti azt a korábbi szándékát, hogy nemzeti festészetünk kiemelkedő alkotásai magyar érdekkörben maradjanak" – olvasható a Miniszterelnökség hétfői közleményében.

Emlékeztettek: a Miniszterelnökség egy héttel ezelőtt kérte a Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodáját a Munkácsy-trilógiához tartozó Golgota című festmény védési eljárásának elindítására. Az örökségvédelmi törvény szerint ez azt jelenti, hogy a képekre kiviteli tilalom, az őrzési helyében bekövetkező változás esetén bejelentési kötelezettség és állami elővásárlási jog vonatkozik.

Mint írták, a védési eljárás során előbb kirendelt szakértők mondanak véleményt, majd a Kulturális Javak Bizottsága vitatja meg a védés ügyét, végül pedig a Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodája hoz határozatot, amelyet a műalkotás tulajdonosa bíróságon megtámadhat.

Idén februárban jelentették be, hogy a magyar állam megvásárolta a kanadai Hamilton Galériától Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című alkotását.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eszegfu
@papa.49: Máris királyi többes-számban beszélsz?! "Kijelöltek" uj helyet a koronának... naná!
a Te ötleted ellopva ez is a "pancsoló arénában" lesz!
papa.49
@eszegfu: Én is hasonló véleményre jutottam, biztos helye ott lehet az összerabolt műkincseknek, mert gondolom a Seuso kincsek is ott lehetnek!!!
silber13
@papa.49: " A magyarországi kiállításokra kölcsönadott műtárgyakat az örökségvédelmi és a kölcsönzött kulturális javakról szóló törvények szigorúan védik, így a visszaviteli kötelezettséggel behozott képet nem lehet védetté nyilvánítani - közölte a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ"
Ennyi a rablóknak! Azt hitték, megfogták az Isten lábát, de szerintem nem azt fogták meg!:-))
papa.49
@silber13: Igen a világ normális felén fel se merülne ilyen elintézési mód ez csak a hazugovics uralta Magyarországon fordulhat elő...Ennek egyenes következménye lesz hogy Magyarországot ,,műkincsrabló országnak,, fogja tekinteni a világ normális része, és ide többé senki nem ad ,,kölcsön,, semmilyen műkincset, hát hazugovics EZT IS JÓL ELBASZTÁTOK!!!
silber13
@papa.49: A kulturális javak védetté nyilvánítása

47. § (1)94 A kulturális örökség - a 46. § hatálya alá nem tartozó - pótolhatatlan és kiemelkedő jelentőségű javait, gyűjteményeit, azok megőrzése érdekében a hatóság védetté nyilvánítja.

(2)95 Nem lehet védetté nyilvánítani
a) az alkotójuk tulajdonában lévő,
b) az országba visszaviteli kötelezettséggel behozott,
c) az Ltv. 33. § (2) bekezdésében meghatározott, valamint
d) a magyar kultúrtörténeti vonatkozással nem rendelkező, a tulajdonos (birtokos) által bizonyítottan 50 évnél nem régebben az ország területére került
kulturális javakat.
Ezt mondja a törvény!
papa.49
@silber13: Igen ez egyértelmű, de mivel orbánisztánban élünk ez akkor se mérvadó, ha a hazugovicsnak ,,megtetszett,, a kép!!!SAJNOS!!!
Tudod nem szoktam ezt mondani, de most szégyellem hogy magyar vagyok!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.