Mórahalom külterületén elkezdődött az ideiglenes műszaki határzár építése hétfőn, kevéssel dél előtt – jelentette az MTI helyszínen lévő tudósítója.

A munkát a Magyar Honvédség hódmezővásárhelyi alakulatának katonái végzik. A terepet egy lánctalpas munkagép rendezi a Csongrád megyei településen.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a június 17-én tartott kormányülés szünetében jelentette be: a kormány utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy egy héten belül készítse elő a magyar-szerb határ 175 kilométer hosszú szakaszának lezárását, amely egy négy méter magas kerítéssel történhet meg.

Elkezdték építeni a kerítést a déli határnál

Az országgyűlés július 6-án módosította az államhatárról szóló törvényt a határzárral kapcsolatban, közérdekű használati jogot adva a magyar államnak a schengeni külső határokon a határvonaltól számított tízméteres sávon belül. A műszaki határzár létrehozására az állam mintegy 6,6 milliárd forintot csoportosít át.

101 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
@szandokan: Akkor tiltsuk be a drótvágó szerszámok árusítását itthon és Szerbiában :)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vizinyuszi
@Freewolf: A 2. mondatoddal egyet értek. A módszer, a megvalósítás nem jó, mert egy kerítés a létünket fenyegető népvándorlást nem állítja meg.
vizinyuszi
@szandokan: Nem, az is karcsú önmagában. Összetett, komoly határzár kell, de nem lehet megvalósítani mert nincs meg a jogi alapja. A jogszerűséghez nemzetközi egyezményt (vagy többet is) kellene nyíltan felrúgni. De az Unió sem komálná és nem tudom, hogy mit lépne erre, mit léphet erre.
Aztán ott van a magas költség. Nem kevés a telepítése, de a fenntartása sem. Ráadásul nem lenne elég a szerb részt lezárni. Az ukrán-szlovák határtól egészen az osztrák-szlovén határig kellene. De még így is csak magunkat védenénk, Európa egészének védelméhez a többi periférikus államnak is nagyon hatékony fellépésére lenne szükség. Ilyen azonban nincs (még).
Tehát a kerítésnek nincs értelme, a hatékony védelem is csak félmegoldás és baromi drága lenne.
Ennek ellenére van jó megoldás: Európa déli részén fekvő országoknak kellene összefogni (+ uniós támogatás) és Portugáliától egészen Ukrajnáig a tengerek mentén totális határzárat megvalósítani. Az adriai-tenger esetében nem kellene védelem, mert az olasz Leuca és a görög Korfu között elég lenne egy hatékony parti őrség. Ez már védelem lenne.
Ennél persze van lényegesen olcsóbb és egyszerűbb megoldás is, de hát a humánus Európában azt megvalósítani egyelőre lehetetlen.
Knapp75
@szandokan: èn meg azt várom, hogy kivètelesen tartsd a szavad ès elhúzz innen. :)
Sötėt troll...
Bercifiu
Aknásítással meg kell erősíteni a kerítés védelmét, a járőröknek meg tűzparancsot adni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.