A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint illegitim szervezet illegitim kiadványa a pedagóguskar által kidolgozott pedagógus etikai kódex. Mendrey László, a PDSZ elnöke szerdai tanévkezdő sajtótájékoztatóján azt mondta: a kódex tervezete idejétmúlt, ósdi felfogású elvárásokat fogalmaz meg, szolgalelkű pedagógusokat feltételezve.

Szolgalelkű pedagógus pedig szolgalelkű diákokat fog nevelni

- fogalmazott az érdekvédő, hozzátéve: alkotmányellenesnek tartja, hogy ő például mint a Klik alkalmazásában álló pedagógus nem bírálhatja majd a központ működését. Jelezte: online petíciót indítottak, az a cél, hogy a kódexet közösen utasítsák el a szakmai-pedagógus szervezetekkel.

Ha mégis elfogadnák, egyetlen megoldást tart elfogadhatónak, ha nem lenne kötelező, hanem csupán ajánlás.

Mendrey László kitért arra is, hogy bár a Klik éves költségvetése 500 milliárd forint, de már júliusra több mint 10 milliárdos hiányt halmozott fel. Támogatják Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere ígéretét, miszerint szeptemberig megszüntetik a központ adósságát, de felmerül a kérdés, hogy miből, milyen költségvetési forrásból teremtik elő forrásokat az év hátralévő négy hónapjára, s hogyan akadályozzák meg, hogy a hiány újratermelődjön. Megoldási lehetőségként felvetette a Klik szerepének, feladatainak radikális csökkentését és az intézmények vegyes működtetését.

A szakszervezeti vezető szerint a szakképzésről annyit tudnak, hogy megtörtént az intézmények átadása a nemzetgazdasági tárcának, létrejött 44 szakképzési centrum, és azt, hogy kik az igazgatók, igazgatóhelyettesek.

Az viszont nem ismert, hogy milyen költségvetési forrásból működnek majd, vagy mi lesz a tanműhelyekkel, a tananyaggal.

A kilenc évfolyamos iskoláról szóló tervekre úgy reagált: nem szabad elkapkodni, és csodaszerként sem szabad erre tekinteni, ez egy lehetőség.

Ehhez szükség van a közoktatás teljes spektrumának az áttekintésére – beleértve a tanárképzést, tankönyvkiadást, nemzeti alaptantervet – és be kell vonni a teljes szakmai érdekeltségi kört, a szülőket, diákszervezeteket is. Szorgalmazta az oktatási kerekasztal összehívását, és hozzátette: a tananyag radikális csökkentését támogatják, a diákok eredményei ugyanis romlanak a különböző felmérések alapján, ahelyett, hogy javulnának.

A tankönyvellátásról szólva rámutatott: az államnak az a dolga, hogy időre az iskolában legyenek a kiadványok. Arról nem szoktak sajtótájékoztatót tartani, hogy felkelt a Nap – mondta. Megjegyezte: felvetődik az is, hogy indokolt-e a teljes körű ingyenesség, például a nem rászorulók esetében is.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

EGO
Először is ők szolgálnak minket!
Másodszor nem 10 milliárd az adósság, hanem 60!!!
Harmadszor fizesenek időben!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
A klikk,klakk nem tud fizetni mert nincs rá pénz, tulajdonképp nem is a klikknél dolgozók a hibásak hanem a töpörödött agyhiányos kontár elkurmány, meg az azt vezető idegbeteg majom))))))))))
EGO
@papa.49: Igen, ők csak vérehajtanak!!!
Toby
Azt tudja-e vala,ki, hogy mi francnak ez a KLIK nevű, haweri munkahelyteremtő formálvány ?
papa.49
@Toby: Senkinek az ott ,,DOLGOZÓKON,, kívül akik ugyan a munkát csak mint a leprát úgy kerülik, viszont eléggé magas fizetésért elvannak, mint ,,maci a málnásban,,))))))))
nezelodo
Néztem ma a pedagógus kar politikai kinevezett vezetőjének nyilatkozatát. Amikor megismertem őt, mint intézményvezetőt, el sem tudtam volna képzelni, hogy ilyen komisszár szerepet vállal. Elgondolkodtam, ha ő így meggyalogolt az akarnok hatalom előtt, feladva, odavetve az egykor szebb napokat látott, függetlennek látszó oktatást, akkor a mezei pedagógus, akinek nincs politikai hátszele, mennyire kiszolgáltatott lehet ebben a kiváló un-ortodox rendszerben? Sok gerinc hajlik, és csak kevés törik, megpuhul ebben a remek demokráciában.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.