Magyarországi és brit kórházakba szállítanak vasárnap a bukaresti tűzvész sérültjeiből – közölte a román védelmi minisztérium, amely repülőgépeket bocsátott rendelkezésre a szállításhoz.

A minisztérium közlése szerint Magyarországra dél körül indul a repülőgép. A sérülteket a rohammentő szolgálat orvosai és a román hadsereg szakszemélyzete kíséri az úton.

A Digi 24 hírtelevízió közlése szerint orvosi szempontok alapján döntik el, hogy hány sérültet szállítanak Magyarországra, illetve Nagy-Britanniába. A bukaresti katonai repülőtérről jelentkező tudósító az eredeti szállítási terv módosításáról számolt be, és a kora délutáni órákra valószínűsítette a Magyarországra induló katonai gép felszállásának időpontját.

A hírtelevízió azt is közölte, hogy az éjszaka 44-re emelkedett a Colectiv klubban október 30-án egy koncerten kiütött tűz halálos áldozatainak száma; később 43 halálos áldozatról számoltak be vasárnap reggelig. A bukaresti kórházakban további 46 ember életéért küzdenek az orvosok, 16 sérültet pedig hollandiai, belgiumi és ausztriai kórházakban ápolnak.

Sorin Cimpeanu ideiglenes kormányfő szombaton közölte, hogy vasárnap Romániába érkezik egy francia, hétfőn pedig egy német orvoscsapat, hogy felmérjék egyes sérültek átvételének lehetőségét. Hozzátette, hogy a román kormány minden külföldi kórházakba küldött sérült kezelésének költségét, valamint egy-egy hozzátartozójuk külföldi szállásköltségét és ellátását fedezi, függetlenül attól, hogy milyen hosszú időszakról van szó. Az érintett bukaresti kórházigazgatókkal és az egészségügyi miniszterrel közösen tartott szombati tájékoztató végén Cimpeanu bejelentette: a sajtóértekezlet közben értesült arról, hogy Magyarország is felajánlotta segítéségét.

A bukaresti Colectiv klubban október 30-án egy rockkoncerten használt tűzijáték pillanatok alatt lángra lobbantotta a terem gyúlékony anyagból készült hangszigetelését. A helyiségnek nem voltak vészkijáratai. A rendezvény több száz résztvevője közül sokan nem tudtak idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen meghaltak, több mint 150 ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KERKA
Borzalmas ez a tűzeset és borzalmasak a következményei. 44 halott és 45 összeégett ember.
Ebben az esetben megértem, hogy Bukarest segítséget kér külföldi kórházaktól.
Remélem a szórakozóhely tulajdonosait és a rendezvény felelőseit keresztre feszítik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.