A Demokratikus Koalíció digitális Magyarországot, digitális rendszerváltozást szeretne és alapjoggá tenné az internetelérés lehetőségét – mondta a párt elnöke egy pénteki, budapesti rendezvényen.

Gyurcsány Ferenc az Új Köztársaságért Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége EP-képviselőcsoportjának Európa és Magyarország esélyei a digitális versenyben című konferenciáján mondott nyitóbeszédet.

A politikus arról szólt, hogy ingyenesen vagy jelképes összegért kell mindenki számára biztosítani legalább egy olyan sávszélesség elérését, amelyik alkalmas arra, hogy a felhasználók megnézhessék leveleiket vagy betölthessenek egy híroldalt.

10-15 év alatt általánossá lehet tenni, hogy valamennyi településen megjelenjen a szélessávú elérés lehetősége, a köztereken és a közösségi közlekedés járművein legyen ingyenes wifi – jelentette ki.

Hangsúlyozta, nem ért egyet azokkal, akik szerint a gyermekeknek ma már nem kell megtanulni kézzel írni, de azt javasolta, hogy a hittan és erkölcstan órák helyett kötelező tantárgyként vezessék be a gépírás oktatását. A digitális tudástömeg használata viszont nem külön tantárgyat igényel, inkább arra kell törekedni, hogy a teljes iskolai oktatás használja ezt a tudáskincset – nyomatékosította véleményét. Nem kell leszedni a jelenlegi táblákat és kidobni a krétát, de fel kell tenni intelligens táblákat és lehetővé kell tenni, hogy legalább a rászoruló gyermekek kapjanak a tanuláshoz laptopot – mondta.

Gyurcsány Ferenc arra is kitért, hogy sokan nem birtokolják a digitális tudást, ezért értelmes elképzelésnek nevezte, ha a felnőttképzésben egy mindenki számára elérhető "seniornet" digitális programot indítanának.

Az élet egyéb területeire áttérve azt mondta, hogy az ügyintézés során egyedül a házasságkötés során kell megkövetelni a személyes jelentétet, ezt leszámítva minden más ügyet lehessen otthonról elintézni.

Az elektronikus szavazásokról, elektronikus népszavazásokról beszélve hangsúlyozta, hogy azok egyfelől töredékében kerülnek a jelenlegi papír alapú voksolásoknak, másfelől elektronikus úton sokkal több kérdésben lehetne kikérni az emberek véleményét.

Ma már nincs technikai akadálya, hogy valamennyi egészségügyi adatot biztonsággal őrizzenek, az orvosok pedig hozzáférjenek a teljes kórelőzményhez – mondta. Hozzátette, ha viszont egy kormánynak akkora a hitelessége, mint a mainak, akkor az emberek félnek attól, hogy felhasználják ellenük ezeket az adatokat. Véleménye szerint ezért egy, a "jelenleginél nagyobb közbizalmat élvező" kabinetre és egy attól független garanciális ellenőrzési rendszerre lenne szükség, amelyik megakadályozza, hogy a kormány felhasználhassa az állampolgárok adatait.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@justhpeter: Ezt utáltam benne, míg hatalmon volt az ötletelést, bedobott valamit aztán 1 hét múlva jött az újabb szuper ötlet, de egyik se valósult meg, nem ő a mi emberünk akire várunk!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
@papa.49: Igazad van, de ne felejtsd el, Gyurcsány lemondott.
Medgyessy is lemondott Utoljára melyik elődjük tette ezt meg?
papa.49
@F_Viktor: Ez igaz csak a Gyurcsány nagyon későn mondott le, legalább 2 évvel korábban kellett volna, a Medgyessy meg mikor már teljesen palira vették, mikorra elfogyott a levegő körülötte, az igazsághoz hozzá kell tenni mindkettő lemondásában az akkori szdsz. oroszlán szerepet vállalt...Az elődeik, meg az utódaik közül a Bajnai, esetleg a Horn lett volna képes erre, a többi felejthető volt, és mai is felejthető...
glorianna
Gyurcsány kiváló éceszgéber, csak kellene mellé egy olyan szervező is, aki képes az aprómunkát elvégeztetni.
A kormányzására vonatkozóan pedig: akinek olyan barátai vannak, mint neki volt az MSZP és az SZDSZ, annak már nincs szüksége ellenségre - de ő bónusznak megkapta a FIDESZ-t is. Ráadásul akkor sem - és ahogy elnézem, még most sem - fordított/fordít elég energiát a kevéssé látványos/hangzatos háttérmunkára.
F_Viktor
@papa.49: Medgyessy nem volt igazi politikus (ahogyan Bajnai sem), ezért gyorsan lemondott, mikor kiderült számára (ahogyan te is látod), hogy az SZDSZ nem hajlandó az együttműködésre. Ezért átlátta, hogy nem tudja megvalósítani programját.
Gyurcsány, igazi politikusként harcolt, kitartott, míg bírt, akkor mondott le, mikor látta, hogy nincs társadalmi támogatottsága, az pedig pozitívum, hogy az ország érdekében a válság közepén nem egy politikus javára mondott le házon belül, hanem egy szakértő kormányra bízta az ország gazdaságát.
papa.49
@F_Viktor: A 2006. utáni kormányzásának egyetlen pozitívuma volt ez a cselekedet, és az országnak is szüksége volt arra, hogy egy pragmatikus pénzember rázza gatyába a szétzilálódott gazdaságot, ezt meg is tette...Ma mikor ugatnak rá azt elfeledik a hazugovics meg a bandája is, hogy 2010 júniusában tette a hazugovics ama emlékezetes nyilatkozatát, miszerint az országot ,,jó állapotban vette át a Bajnai kormánytól,, igaz azóta ezt már letagadja, de mi még emlékezünk erre is...Bajnai nagyon okosan még ki is kötötte hogy csak úgy vállalja, ha az mszp. mögé áll arra az egy évre...Viszont az a 2010. óta eltelt idő azt mutatja, hogy kontárok sáfárkodnak az ország javaival, hogy saját céljaikra fabrikálnak eszement törvényeket, amik rendre megdőlnek az Unió előtt, hogy a bratyizás, a csókosok, a haverok, és elsősorban a család minden jóból maximálisan részesüljön az emberek meg le vannak ejtve...
F_Viktor
@papa.49: Írod:
"Viszont az a 2010. óta eltelt idő azt mutatja, hogy kontárok sáfárkodnak az ország javaival..."

Ezért kellett magukat bebetonozni, sutba dobni a demokráciát. Mert egy ilyen dilettáns kormány 1-2 év alatt megbukott volna.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok