Lázár János szerint nem az a lényeg a mostani uniós költségvetési ciklusban, hogy az állam kihelyezze az uniós forrásokat, hanem az, hogy jól helyezze ki azokat. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt hétfőn Budapesten, egy szakmai egyeztetést megelőzően jelentette ki.

A rendezvényen a különféle szakmai – kereskedelmi és ipari, gazdasági, agrár- és vidékfejlesztési – szervezetek, valamint a vállalkozókat és a munkáltatókat tömörítő, továbbá önkormányzati és településfejlesztési érdekképviseletek vezetőivel egyeztettek a kormány képviselői a 2007-2013 közötti európai uniós fejlesztési időszak zárásáról, tapasztalatairól, valamint a 2014-2020-as programozási időszak feladatairól.

Lázár: A lényeg az, hogy az állam jól helyezze ki az uniós forrásokat

Lázár János kifejtette: Magyarország nagy sikert elkönyvelve tudta lezárni az első fejlesztési időszakot. Az ország 106 százalékos lehívási aránnyal zárta a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklust. Lengyelország valamivel 100 százalék fölött teljesített, Szlovákia 80-90 százalék közötti, és Csehország is hasonló lehívási arányt ért el, eközben Románia 70 százaléknál kevesebb pénzügyi lehetőséggel élt. Magyarország tehát a V4 államok között a legjobb eredménnyel, és az EU kohéziós országai között az egyik legjobb eredménnyel fejezte be a mögöttünk hagyott fejlesztési ciklust – emelte ki.

Rámutatott: ezt nem tudták volna megvalósítani, ha a társadalmi szereplők nem támogatják a kormányt, és nem kényszerítik arra, hogy 2012-2013-ban váltson modellt, elsősorban a bürokrácia csökkentése, a gyorsabb kifizetések érdekében. Ez a kényszer a gazdaság szereplőitől, az önkormányzat világából jött, hogy teljesen más rendszerben osszák fel az uniós pénzeket – jelezte a miniszter.

Lázár János elmondása szerint három hónappal ezelőtt új típusú munka kezdődött el, amelyben az uniós pénzek elosztását szolgáltatásnak tekinti a kormány. Nem a kormánynak, hanem az uniós pénzek címzettjeinek kell elégedettnek lenniük – szögezte le.

"Hiába írunk ki önkormányzatok számára, gazdasági vállalkozások és társadalmi szereplők számára forrásokat, ha ők nem elégedettek a kiírt forrásokkal, vagy a felhasználás módjával és menetével" – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kiemelte: ezért akarják az egyeztető mechanizmust létrehozni, és már második alkalommal azért találkoztak a résztvevőkkel, hogy folyamatosan érdemi visszajelzéseket kapjon a kormány arról, hogy áll az uniós pénzek kiírása, felhasználása.

Az is fontos visszajelzés lesz, hogy a kormány hogyan tudja egy új rendszerben, 30-50 százalékos előleggel minél hamarabb forráshoz juttatni a vállalkozókat, a pályázatok nyerteseit – mondta a miniszter.

A 2016-os év legnagyobb újítása az előleg biztosítása, akár már a támogatási szerződés megkötésekor – emelte ki. A miniszter szerint továbbá 700 milliárd forint visszatérítendő támogatást már az idén ki kellene osztani, vagy legalább elindítani.

A kormány célja, hogy 2018-2019-re nagy lendületet adjon az európai uniós forrásokkal a magyar gazdaságnak – mondta.

Lázár János rámutatott: a kormány letett néhány sarokkövet a folyamatban. Ezek között említette, hogy 2017. július 1-jéig az összes pályázatot szeretnék megjelentetni. 3700 milliárd forintról szóló pályázat már megjelent, hamarosan további 2900 milliárd forintról is megjelennek a felhívások, az idei évben már érdemi előrelépést lehet tapasztalni. A kormány azt tervezi, hogy 2018 második felében, illetve 2019 elejére ki is fizeti ezeket az uniós pénzeket.

Kitért arra, hogy folyamatos monitoringra is szükség van a rendszerben, amit nemcsak az ipar és kereskedelem szereplőivel, hanem például a történelmi egyházakkal együtt valósítanak meg a társadalmi felelősségvállalási programok keretében.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
"Lázár: A lényeg az, hogy az állam jól helyezze ki az uniós forrásokat"
Igen bameg, nem ki kellene helyeznetek,(Svájc,Seychelle-szigetek..) hanem idehaza az ország fejlődésére fordítani!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Megint összeült a "részvényesek" agytrösztje.
Szókrakész
"Nem a kormánynak, hanem az uniós pénzek címzettjeinek kell elégedettnek lenniük – szögezte le."

A címzettek pedig ti vagytok személyesen.
Szókrakész
"A 2016-os év legnagyobb újítása az előleg biztosítása, akár már a támogatási szerződés megkötésekor – emelte ki. A miniszter szerint továbbá 700 milliárd forint visszatérítendő támogatást már az idén ki kellene osztani, vagy legalább elindítani."

Ha már uniós pénz, akkor miért visszatérítendő?
És ha visszatérítendő, akkor melyikőtök privát számlájára?
Csak hogy elégedett legyen az uniós pénzek címzettje.
Szókrakész
Orbán és Lázár sétál a határban, amikor látják, hogy egy egyéni gazdálkodó vet:
- Hé paraszt, mit vetsz? - rikkant oda Lázár.
Az öreg hátranéz, látja kik azok, köp egyet, majd folytatja munkáját.
- Hagyd már - szól oda Orbán -, bármit vet az öreg, úgyis a miénk lesz!
No, erre már megfordul az öreg:
- Kendert vetek, kötél lesz belőle!
magyarbakancs
."Lázár: A lényeg az, hogy az állam jól helyezze ki az uniós forrásokat"
Csak Fidesz zsebekbe.
Csak a Fidesz.
Haver-lant épül.
Nemzeti együttműködés kormánya haverokkal együtt működik, a többi meg le van tojva.
magyarbakancs
Képre nézve egy jó érzési ítélet végrehajtó dörzsölné a tenyerét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.