Hiába menne át gyorsan a parlamenten a vasárnapi boltzár megszüntetését célzó törvényjavaslat, más jogszabályok miatt egyelőre még nem nyithatnának ki a boltok most vasárnap – írja az BLOKKK.com.

A portál szerint a vasárnapi boltzár eltörlését indítványozó törvényjavaslatot április 11-én benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek, ahol egy nappal később, április 12-én dönthetnek róla. Ezt követően az Országgyűlés elnökének, majd a köztársasági elnöknek kell aláírnia, utána jöhet kihirdetése a Magyar Közlönyben.

A hatálybalépés időpontja a friss törvény kihirdetését követő nap. Ez nagy sietség esetében eshet az országgyűlési döntés hetére is, akár már csütörtökre, vagy éppen péntekre is. De ez kevés a vasárnapi nyitáshoz.

A jogszabályok alapján a kereskedő köteles az üzlet nyitvatartási idejének változásait az azt megelőző nyolc napon belül a kereskedelmi hatóságnak bejelenteni. Tehát meg kell várnia a boltosnak a kihirdetést, majd mehet a jegyzőhöz. Az alkalmazottal előre kell közölni munkarendje változását, erre egy hét van.

Tehát a vasárnapi bevásárlás szűken, talán a jövő vasárnap jöhet össze, ezen a hétvégén még menjenek misére vagy meccsre, esetleg veteményezni...

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Egy vasarnapon mar nem fog mulni...:o)) A fo turistaszezon majd csak junius kozepen, az iskolaszunettel indul...:o)))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Egy vasarnapon mar nem fog mulni...:o)) A fo turistaszezon majd csak junius kozepen, az iskolaszunettel indul...:o)))
nemkati
Rossz irányból közelítették meg ezt az egész kérdést már a boltbezárási törvény meghozatalakor, és most is.

Nem népszavazás kell, mert a vásárlók nyilván szeretnék, ha vasárnap is lenne lehetőségük vásárolni. A kereskedelmi dolgozókat kellett volna megkérdezni. Hány ember dolgozik a kereskedelemben, és ebből hányan vállalnának vasárnap munkát, ha kinyitnának. Ha túl kevesen, akkor nincs értelme kinyitni, mivel kényszeríteni nem szabadna a dolgozót. Ha viszont lennének annyian, hogy érdemes kinyitni, akkor nyissanak ki. De ehhez még csak nem is kell országosan megkérdezni a dolgozókat. A törvénynek csak arról kellene szólni, hogy ahol meg tudják oldani megfelelő számú dolgozóval a vasárnapi nyitást, azok nyithassanak ki, ahol nem, ott ne kelljen kinyitni. És kötelezően csak a vasárnapi vagy ünnepnapi bérpótlékot kellene törvényileg szabályozni.
karma1
@nemkati: A kapitalizmusban NEM az alkalmazott mondja meg, hogy mit akar csinalni, hanem a munkaado, akinek penzugyi tervei vannak, mert neki PROFITOT kell hozni.
Aki viszont elmegy egy ilyen helyre dolgozni ( 7 napon at nyitvatarto supermarketbe), az ezt mar elore tudja.

minden uj munkavallalot megkerdeznek, hogy a het melyik napjain akar dolgozni, melyik napszakban, vallal-e akar azonnali tulorat is (amikor a munkaltato az utolso pillanatban, muszak kozben keri meg a dolgozot a tovabbmaradasra), es meg sok mas szempont is szerepel a kerdoiven. (Szemelyes tapasztalat, 6 evig dolgoztam 6 napot egy supermarketban, semmifele elony, tuloradij, vagy potlek nem jart a vasarnapi munkavegzessel. (Szombattol csutortokig dolgoztam, 3 x este 9-ig, zarasig, 2x este nyolcig, es 1x este 7-ig. Az enyem volt a legsz@rabb idobeosztas, de nem bantam, mert kicsi gyerek nem vart itthon, a penz meg mindig jol jott.)
karma1
@nemkati: Merthogy Magyarorszagon (is) kapitalizmus van, ezert hoztam a parhuzamos peldat, ez lemaradt...
wagabund
kapkodunk...? kapkodunk?... de nagy a sietség...
zöldszem
@nemkati: Ilyen a szolgáltató ipar. A teljes ágazat, éttermek kereskedelem, kórházak pékség... Aki oda megy dolgozni, az tudja mi vár rá. A vasárnapi boltzárkor sem kérdezték meg a dolgozókat, a tulajdonosokat, munkaadókat! Nem a vasárnapi zárva tartással volt a gond, hanem, hogy ezt törvényileg, a hatalmukkal vissza élve a kereskedelem egy bizonyos, szektorára elrendelték!!
verum
Időhúzás, hogy ne legyen népszavazás.
Aztán majd kitalálják, hogy nem lesz vasárnapi nyitva tartás és népszavazás sem lehet róla.
Minden hájjal megkent brancs ez. :-(
nemkati
@karma1: @zöldszem: Akkor meg tényleg semmi értelme sem a népszavazásnak, sem a bezárási törvénynek. A kereskedelemben is vannak olyan egységek, ahol nem muszáj vasárnap kinyitni, akinek probléma a vasárnap, az oda menjen. Persze ehhez az kell, hogy legyenek munkahelyek. De a munkanélküliek sem válogathatnak bármilyen munkahelyek között, és még nagyon sokan nem ott, és nem olyan körülmények között dolgoznak, ahol a leginkább szeretnének.
karma1
@nemkati: Valoban, a munkahely milyensege nem kivansagmusor... Ahogy @zoldszem mondta, aki a kereskedelemben, szolgaltatoiparban es a tuzoltok-mentok-rendorseg szolgalataban dolgozik, annak nincs se karacsonya, se ujeve, sem semmilyen szemelyes unnepe - ez igaz.
A nepszavazast nem azert akartak az MSZP-sek, hogy a nepszeruseguket noveljek; tavaly marciusban egy annyira felhaborito es ertelmetlen torvennyel rukkolt elo a kormany, amire nem letezett torvenyes megoldas: ezt kijelentette a fidesz, nincs apellata.
A legjobban a szocik haborodtak fel, meg a DK, de azonkivul, hogy nepszavazast forszirozzanak ki, mast nem tudtak tenni a boltbezarasok ellen. A fidesz nagyon tullott a celon: a kopaszok nem lehettek volna most az NVI irodajaban, de mashoz mar nem tudtak nyulni, mert elotte a fidesz az osszes trukkjet elhasznalta,...Ezzel viszont annyira elrugtak a pottyost, hogy muszaj volt Nyako inditvanyat elfogadni, aki viszont hozzacsapott meg ket olyan sarkalatos kerdest, amire az emberek csak a fidesz ellen szavazhatnanak, ez viszont orban veget jelentene.
Ezzel a KOTELEZO boltnyitassal orban okafogyotta akarja tenni a nepszavazasi kerdest, mert most meg nem akar lekoszonni, hiszen jon a rengeteg penz 2020-ig.
Most mar csak az a kerdes, hogy mi lesz a nepszavazassal? Elkezdik gyujteni az alairasokat, vagy sem? Mert a lehetoseguket nem vonta vissza senki, eddig ugy nez ki - erre ugyel a fidesz is - hogy ugy nezzen ki , hogy a ket dolog egyaltalan nincs osszefuggesben, tehat most hirtelen nem azert valtoztatnak meg a torvenyt, mert felnek az MSZP-tol, meg a nepszavazastol, hanem azert, mert most ok igy akarjak.
Viszont a hulye kosa mar elinditotta a karaktergyilkossagot: mar az MSZP-re fogja, hogy ok akartak tavaly is a bezarast, milyen szemetek, hogy nepszavazast is akarnak...
Kivancsi vagyok a jatszma vegere...
nemkati
@karma1: A boltbezárás miatt nem is az MSZP-t hibáztatom, dehogy akartak ők ilyet! A népszavazás, az igaz, az egyetlen lehetőség eltöröltetni ezt a törvényt. Az aláírásgyűjtés már elkezdődött. Szerintem mostmár meg kell tartani, akkor is, ha a Fidesz eltörli, mert erre törvény kötelez, és ott a másik két kezdeményezés, ami független a boltzártól. Tehát remélem, meglesz a 3 igenes népszavazás. Csak ez a fásult, érdektelen nép nem biztos, hogy kellő számban elmegy. Azt kell az ellenzéknek kommunikálni, hogy eddig nem kérdezték meg őket, de most igen, hát tessék megmondani a véleményüket, és ezzel nem csak a 3 kérdésről, hanem a kormányról is!
karma1
@nemkati: A profeta szoljon Beloled!...:o)))
zöldszem
@nemkati: Földügy! Szavazás! Egy szintén fölösleges pénzkidobás!
Még időben(hogy ők jól járjanak) kiosztották a földeket az embereik közt. Már akkor készítették maguknak a zsíros bevételeket. Következő lépés a privatizáció. (Mert ugye azok a büdös komcsik eladtak mindent..) A bérlők elővásárlási joga egy pillanatig sem volt kérdéses.
Természetesen ők vásárolták fel természetesen roppant kedvező árakon. Aztán valamivel később a kormány nagy duzzogva elfogadja az Unió törvényét (Amire amúgy a belépéskor kötelezettséget vállaltunk.), miszerint az Unión belül a termőföld szabadon forgalmazható árucikk. Akkor pedig a fideszes parasztgazdák lerúghatják a gumicsizmát eldobják a vasvillát. Belefáradván a paraszti munkába, eladhatják a a földet bármilyen külföldi vevőnek. Természetesen sokszoros árért. Ki a hibás, hogy külföldi is vásárolhat magyar földet?Az a szemét Unió. Így természetesen, hülyére keresik magukat. Tehát még egyszer, az Union belül szabad a vásár! Bármelyik Unios állampolgár szabadon vehet, házat, várat, palotát földet!!!

Bérplafon...ugyan már ki fogja tudni ellenőrizni?? Nem tetszik? Titkosítjuk 100 évre!!
Szókrakész
Nem baj!
Mi ráérünk!
Ennek az ügynek már nem is ez a töltete.
Bárcsak a fidesz bukás is csak ehhez hasonló pár héten múlna!
nemkati
@zöldszem: Az únió nem lehet hibás amiatt, hogy a kormány eladta az állami földeket. Ezt jó lenne, ha felfogná az a birka minimum IQ-jú fideszfan-tömeg! Mert mindenki másnak evidens.
Szókrakész
@nemkati: De igen.
Mert ha nem erőlteti a földprivatizációt, akkor nem adott volna annyi muníciót a fidesznek a privatizáláshoz.
Toby
Adják ki üzleti/üzletlánci döntési jogkörbe ! Ugyanis az a helyzet, hogy van pár olyan üzlet, amelynek egyszerűen nem is éri meg nyitva tartani vasárnap, a csekély bevételi forgalom még az üzlet napi rezsijét sem fedezi ! Megy a világítás, hűtőgépek, hűtőpultok, mélyhűtők, ventillátorok, agregátorok, nem csekély koltségért, ergo: bízzák az üzletekre !
nemkati
@nemkati: Az Únió kötelezett minket, hogy állami földeket adjunk magántulajdonba? Erről még nem hallottam. Biztos vagy ebben?
nemkati
@Szókrakész: Az Únió kötelezett minket, hogy állami földeket adjunk magántulajdonba? Erről még nem hallottam. Biztos vagy ebben?
Desischado
Remélem, a szocik felfogják, hogy mindenképpen meg kell tartani a népszavazást, már csak a két másik, nagyon fontos kérdés miatt is. Az embereknek meg azt kell megérteni, hogy el kell menni aláírni, mert ez corpus delicti, hogy mennyire nem értenek egyet a fidesz bandával. A fidesznek ez óriási presztízsvesztést jelent, és arról nem is beszélve, hogyha az emberek rájönnek, hogy igenis lehet ellenük tenni, akkor beindulhat a dominó effektus. Szóval szerintem nagy a tét!
nemkati
@Szókrakész: Mikor, hol mondtak ilyet? Ne találj már ki képtelenségeket!
Szókrakész
@nemkati: Nem korrepetálok.
Csak annyit, hogy hosszú évekkel ezelőtt eldöntött story.

Ne ringasd magad álmokban!
Sajna ez igaz.
A dánoknak sikerült különböző csavarokkal, stb kivédeni.
Az osztrák megoldotta a maga módján.
A német...
A francia...

Vegyél most földet Ausztriában, Franciaországban, vagy akár Németországban, ...
Csak próbáld meg!!!
nemkati
@Szókrakész: Kizárt, hogy állami földet tudnék bárhol venni, ahol azt az állam nem árulja.
Szókrakész
@nemkati: És miért nem árulja?

Mert csak Kelet-Európára érvényes ez a földárveréses EU-s rendelet.
De csak álmodozz, próbálkozz!!!
nemkati
@Szókrakész: Nagyon nem tudod te ezt, megpróbálom egyszerűbben. Mit tudsz megvásárolni, amit a tulajdonosa nem szándékozik eladni?
Szókrakész
@nemkati: Mint írtam, nem korrepetálok, nem készítek fel senkit pótvizsgákra.
Járj utána!!!
kukac50
Pofátlan volt a Fidesz amikor a választási iroda elfogadta a beadványt akkor hozott új törvényt!
Miért nem amikor a kopaszok nem engedték Nyakót az időmérőhöz menni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.