A Magyarországot képviselő Széll Tamás és csapata nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or budapesti kontinensdöntőjét, a második helyezett Norvégia, a harmadik pedig Svédország lett.

"Leírhatatlan érzés" – fogalmazott a díjátadó után Széll Tamás, hangsúlyozva, hogy négy és fél hónap szinte pihenés nélküli munka áll mögöttük. Mint hozzátette, csapatával nagyon erősnek érezték a munkájukat, ezért azt várta, hogy az első ötben végeznek, vagy elcsípnek egy különdíjat. "Mindig lehet fejlődni, de a mai versennyel 95 százalékig elégedett vagyok" – jegyezte meg.

Magyar szakács nyerte a Bocuse d'Or-t

A friss kontinensbajnok elmondása szerint ha a hal- és a húsétel is erős tud lenni, az általában pozitív jel. "Tökéletes csapatmunkát tudtunk bemutatni, nagyon tisztán, precízen tudtunk dolgozni, a boxon belül szinte semmi kommunikációval. Ezeken kívül szerencse kellett és hidegvér: az embernek ki kell tudnia kapcsolni, ami körülötte van; a nagyon felkészült versenyzők is el tudnak vérezni az utolsó egy órában" – tette hozzá.

Széll Tamás a verseny történetének első magyar séfjeként vett részt a Bocuse d'Or világdöntőjében 2013-ban. Visszatekintve elmondta: ha az ember egyszer megtapasztalja, milyen a lyoni világdöntő, az utána óriási lökést ad.

A népes és igen lelkes magyar szurkolótáborra kitérve a séf elárulta, biztos volt abban, hogy elképesztő érdeklődés lesz, és szerencsére igazolódott is ez a várakozás.

Széll Tamás az MTI kérdésére elmondta: egyelőre nehéz megjósolni, hogy milyen esélyekkel indul a Bocuse d'Or 2017. januári lyoni világdöntőjében, de a nagy ellenfelek várhatóan a skandinávok lesznek.

A mezőny idén is nagyon erős volt, igen nagy múltú és felkészült csapatok versenyeztek. Megfigyelhető, hogy a Bocuse d'Oron részt vevő országok általában fejlődnek, de nem lehet tudni, hogy két verseny között mennyit. "Mi most jó nagyot!" – fogalmazott a séf.

Mint elárulta, csapatával két hónap pihenés után, augusztus végén kezdik a felkészülést a világdöntőre, "addig muszáj egy kicsit feltöltődni". Reményeik szerint addigra megérkezik a 2017-es világdöntő pályázati dokumentációja és a hús téma, majd télre a hal téma. Augusztus végétől ismét négy hónapnyi kemény felkészülés következik.

Vomberg Frigyes, a csapat coacha (trénere) az MTI-nek a győzelemről azt mondta: "az Úr velünk volt. Nem tudom, mivel voltunk jobbak a többieknél, nem figyeltünk másokra, csak azzal törődtünk, hogy végrehajtsuk a saját munkánkat a saját tempónkban". Hozzátette: "Tamás vérprofin dolgozott, ugyanúgy, ahogy mindig".

Vomberg Frigyes elmondása szerint a csapat csütörtökön nekiáll mosogatni és takarítani, majd elkezdik újra felkészíteni a pályát, hogy "végignyomják ugyanezt".

Az első helyezettnek járó díjat Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Olivier Ginon, a rendezvényt szervező GL events elnöke részvételével adták át. A győztes országot végül Jérome Bocuse, a versenyt alapító Paul Bocuse fia jelentette be.

A Széll Tamás séf, Szabó Kevin commis, Vomberg Frigyes coach és Szulló Szabina csapatkapitány alkotta magyar csapat mögött második helyen végzett Christopher William Davidsen séf norvég csapata, és harmadik lett az Alexander Sjögren séf vezette svéd csapat.

A 2017. január 24-25-i, huszonnégy csapatos világdöntőbe a három dobogós helyezést elért csapaton kívül Franciaország, Izland, Finnország, Hollandia, Svájc, Belgium, Dánia és Észtország csapata jutott be Európából.

A kontinensdöntő szerdai eredményhirdetésén a legjobb halételért járó különdíjat az izlandi Viktor Örn Andrésson és csapata, a legjobb húsételért járó különdíjat Laurent Lemal francia séf és csapata vihette haza. A legjobb commis-nak járó díjat a svéd séf segítője, Hampus Risberg kapta.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Mobil123
@Horizont: Ó dehogy nem tudtál volna :-)
Mobil123
@Horizont: Na de olvasd el a másik cikket is hozzá- tuti elmegy a kedved Neked is. :-(
Mobil123
@Horizont: Mi a fenét keresett ott aza vén hülye? Fúúú de undormány ez ember.
pbalage
én akkor is a krumplis tésztára szavazok.
(mondjuk nincs sok választásom)
JAJMÁR
Én, mint sokszor főző és másokat etető, kinyilvánítom őszinte elismerésemet. Gratulálok, ez nagyon szép siker, és az ország imázsának is használ! Mondhatnám annyira kellett már, mint éhezőnek egy falat kenyér, mint sivatagban az éltető víz!
Borda
@Horizont: Attól még,hogy a Széll Tamás és csapata itthon első lett, nem csak ők indulnak versenyeken. Szakácsolimpián még több követelménynek kell megfelelni és egy kicsit dicsekedni is szeretnék,hogy van bronzérmes és ezüstérmes mesterszakácsunk is. Horváth Ferenc pl.Erfurtban nyert díjat, Hódos Krisztián is díjat nyert mesterszakács. Nagyon szép munkájuk van!
Borda
@Horizont: Róluk a sajtóban esik szó,de mégse annyi,mint Széll Tamásról. Horváth Ferenc pl.nem csak mesterszakács,hanem cukrász is. Ha neten rákeresnél, ő egy 60-hoz közeli,őszülő,magas, nagybajszú férfi. A Hódos Krisztián harmincas és zöldségfaragásban is nagyon profi. Sütőtökből faragta meg a születést,amik fontosak az életben,s az elmúlást. (Láttam diakockán) Csak azért írom ki,mert pl.őket nem ajnározta az MTV, pedig világbajnokságon vettek részt ők is. Ismerem őket személyesen, mert O.V.-nak köszönhetően 2 éve tanítottak is. Nem csak a jó alapanyag az alapja egy szemet gyönyörködtető ételnek,mert ahhoz a szívünk minden szeretetét is beleadjuk. Pl.Hódos Krisztián ha jól emlékszem több,mint 24h-án át faragta ki azt a sorozatot,amivel nyert.
Mobil123
@Borda: De elfeledkeztél egy fontos tényről . Ezt a sajátlábán álló récsölke szervezte . tehát a sajtónak muszáj csak ezzel foglalkozni.
Borda
@Mobil123: :-) jaaa,ezt nem is tudtam. Bocsánat. Néztem is egy videót ahogy nyilatkozik Széll Tamás és egy dolog tűnt fel nekem rajta. Az ő köpenyén nem díszelegnek más országok zászlai,címerei. Ez akkor szerintem nem versenyzett még külföldön. Ez csak sima szakácsköpeny,ami rajta van. Az általam ismert mesterszakácsoknak a külföldi szerepléseik nyoma rá van varrva a séfköpenyükre és ha jól tudom,az ő kötényük színe a fehér. Feketét a pincér hord.
Mobil123
@Borda: A kötény színe munkahely válogatja . Az pincéreknél az eredeti alap a fehér . A szakácsoknál a kabát is de ez megint munkahely válogatja. Lehet babrózsaszín is :-)
Borda
@Mobil123: Barátném vendéglátós és ő magyarázta ezeket a dolgokat. Egy fagyizóba biztosan lehet más,de iskolai előírásban ez a megszokott ahogy írtam. Nem tudom hány vendéglátóipari iskola van országosan,de itt a helybeliben így van.
Mobil123
@Borda: Nekem meg a lányom most jár suliba és gyakorlatra. Pécsi suliba a régi lehetetlenség az előírás (persze a gyakorlati helyen kezdéskor ők is a hagyományos fehéret mondták, de már fekete a pincérre . Viszont ragaszkodnak a pepita gatyához a konyhán és a kabáthoz. )
Borda
@Mobil123: Tényleg! A pepita gatyát én is láttam itt a békéscsabai suliban a gyerekeken. Viszont a mesterszakácsok azokat a színeket használják,ahogy írtam. BÉKSZI zwackkeri névre ha rákeresel, megnézheted az itteni suliban készült képeket.
Bringás
Nagyon nagy dicsőség! Remélem kitünteti az állam ezt a ragyogó szakácsot!
Dr.Doktorovics trinitron dr.
Gratulálok,biztos finom lehetett,szép,gusztusos ,de ettől ez nem magyar gyomornak való ,(majdnem nyomort írtam),ettől munkába menni dolgozni?? Még sz@rni se lenne erőm!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.