Legkevesebb hatvan napra kizárják az álláskeresők nyilvántartásából azokat a közmunkásokat, akik nem jelennek meg a katonai toborzón – írja a Kisalföld.hu.

A lapnak felháborodott közmunkások panaszolták el, hogy kötelező „behívót” kaptak katonatoborzásra. A levélben állásajánlatként tüntetik fel a "szerződéses katonai jogviszony-létesítési lehetőségét", sőt a toborzás napjára igazolást is adnak.

A behívottak között akad tartósan rokkant, korábban alkalmatlannak minősített férfi és 50 kilós nő is.

A Kisalföld megtudta, a közmunkásokon alkalmassági teszteket, fizikai felmérést végeznek. Ha ezen nem felelnek meg, közfoglalkoztatottként dolgozhatnak tovább. Ha viszont átmennek a teszten, szerződéses katonának hívják őket – vagy egyenruhát öltenek, vagy hónapokra elveszíthetik közfoglalkoztatotti státuszukat, munkájukat.

62 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@Szeparepa2: Van igazságod amit leírtál, de nem teljesen értek egyet veled, én csak magamból tudok kiindulni, én rádióműszerész voltam a seregben '68-'70... Egy hadosztály középjavító műhelyben dolgoztam, a műhelyfőnők szd. a hadosztály hírfőnök mindkettő kapacitált, hogy maradjak bent, gondolom nem azért mert nem voltak megelégedve a melómmal.. De nem maradtam, többre becsültem a civil életet a seregnél, azok akiket most behívnak felmérésre, még katonák se voltak jó részük, nem hiszem, hogy ez volna a jó megoldás...Vannak akik alkalmasak katonának, és vannak akik nem...Végezetül még annyit hozzáteszek jártam kint Csehszlovákiában 1968. augusztus 21. én hajnalban léptük át a határt Ipolytarnócnál, így azt is tudom, hogy kb. milyen lehet egy háborús helyzet, én nem kívánkoznék oda, jó engem már nem is hívnak mert erősen ,,túlkoros,, vagyok...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@emerencia: Erre gondoltam pontosan, a tűzszerészek végezték az életveszélyes melót, a zsozsót meg -látatlanul lefogadom- hogy egy fütyiszes ,,vállalkozó,, vállalkozása tette zsebre!!!
Ez a 11 % arány pofátlan, és mivel katonák a parancsot meg se tagadhatták!!!
A honvédelmi miniszterek akik részt vettek ebben mind kötelet érdemelnek, sőt a ,,piroscsíkosok,, közül is jó páran, végül is ,,vágóhídra vitték,, az embereiket!!!
Nil
@kkalman: gyilkolást hivtásnak nevezni túlzás
Nil
@Szeparepa2: kevés áldozat - talán kérdezd meg az áldozat családját mit tart kevésnek.
Idióta politikusok és pénzmániás vállalkozók miatt vannak a háborúk.
Én adnék egy szigetet háború mellett kardoskodóknak, aztán ott öljék egymást - de az emberiséget hagyják békében élni. A katonaságra fordított pénzből jutna mindenkinek bőven.
kukac50
Közmunkások Figyelem!
Mindenki álljon be katonának,volt már annyi megaláztatásban részetek,hogy a politikusokra lőjetek!
nemjoezigy
@36: "Én nagyon favorizálom, hogy nagyobb legyen a honvédség. Munkahelyet teremt."
@Szeparepa2: " @emerencia: 16 év után tudhatnád, hogy a seregben sem mindenki fegyverrel szolgál... ezrével vannak munkahelyek, amikben nem kell lőni...de a kötelékben vagy... nemde?"
@vadsanca: " Ez is a munkahely teremtés egyik formája. Ezzel az erővel lehetnének rendőrök, vagy tűzoltók is!"
- ne feledjétek, hogy a múlt rendszer legnagyobb hibája a rejtett-bújtatott munkanélküliség volt. Ez most is működik, az állami cégeknél és a multiknál is, ha megvan a megfelelő kapcsolat. Ennyit a munkahelyteremtésről!

@Nil: "HA nincs kötelező katonai szolgálat akkor hogy a fenébe lehet ezt megcsinálni?
Gyilkossá képezni embereket - keresztényi megfontolásból. Tessék olvasni a Bibliát és búzgón imádkozni bűnbocsánatért. Gondolom a tesztet úgy állították össze hogy a béna is átmenjen."
- attól, hogy valaki kiképzett katona, az még nem gyilkos. A katona, hon és állampolgár védelemre esküdött fel, ez (lenne) a kötelessége! Amit ennek érdekében tesz, az nem gyilkolás! (hanem Téged is véd)

@emerencia: "Én pl. 16 évet töltöttem a seregben és SOHA nem éreztem vágyat arra, hogy be kellene öltöznöm. Ettől még tisztességesen elvégeztem a munkámat. Nem érdemeltem meg, hogy ne kapjak végkielégítést elbocsájtáskor és azt sem, hogy idős koromban strapás munkát kell végezzek, a várhatóan alacsony majdani nyugdíjamért"
- ez megint a kettősmérce eredménye! Ue-t a munkát egyenruhában végezve nem lennél ilyen hátrányos helyzetben!

@tothjani: "De érdekes az is ha valaki elmúlt 55 éves akkor azt mondják nem kap közmunkát viszont nyugdíjas koráig kapni fogja a rendelkezésre állási segélyt ami elképesztően magas majd 23 ezer forint."
- Pontosítok: a nyugdíj előtti 5 éven belül, ha a feltételeknek is megfelelsz, akkor kapsz bruttó 40 ezer Ft-ot! és alkalmi munkát is vállalhatsz, a feltételek szerint.
@solidedge: "Ne felejtsük el, hogy a közmunkásból átképzett katona a füvet is levágja a harctéren és a...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.