"A mai balesetnél egy ember életét vesztette, egy életveszélyes és egy súlyos sérült volt (...) az életveszélyes sérült 17 percig feküdt a mentőhelikopterben felszállásra várva amíg a személyzet próbált olyan kórházat találni ahol elláthatják a sérültet!" − írta Facebook-posztjában Molnár Péter, a tűzoltóság volt szóvivője, aki operatőrként volt ott egy Felcsút közeli balesetnél, amelyről mi is beszámoltunk.

17 percet vesztegelt a mentőhelikopter az életveszélyes sérülttel

A Hvg.hu megkereste Molnárt, a mentőszolgálatot, illetve az érintett kórházakat is. A válaszok nem teljesen fedték egymást.

Molnár a Hvg.hu-nak azt mondta, hogy a mentősök folyamatosan mindent megtettek a sérültek ellátásáért, de a helikopter nem szállt fel addig, amíg nem volt egyértelmű a végcél. A beszélgetésfoszlányokból hallotta, hogy mely kórházak jöttek szóba, később a mentősök és tűzoltók is megerősítették neki, hogy azon ment a vita, hogy melyik kórház tudja fogadni az életveszélyes sérültet.

A kórházak pingpongoztak a beteggel, végül a Honvéd vállalta az életveszélyes sérült ellátását.

Győrfi Pál elmondta: "a betegelhelyezés szervezése közben a sérült állapotát stabilizálták, a szükséges helyszíni beavatkozásokat a mentőhelikopter személyzete elvégezte."

A Honvéd kórház közölte a lappal, hogy a sérültet az intenzív osztályon ápolják, állapota stabil, az pedig nem egyedi eset, hogy egy beteget nem a területileg illetékes kórházba szállítanak.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

koszpeko
@Csizmás Kond: Mesélj szörös talp!
Romániában, milyen a mentőhelikopter?
Nem mondtad azt sem a secutól milyen kitüntetést kaptál.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
oncogito
Hej, ha Felcsúton stadion, akadémia, kisvasút helyett egy szupi, jól felszerelt kórház épült volna...
Csizmás Kond
most sem értem...mindenki lehet hibás, kórház kormány helikopáter meg minden de a gyorshajtó nem..annak azonnal kell minden.
persze hogy le kell tárgyalni hová vihetik, mi ebben a különös.
RonaGyuri
@Csizmás Kond: ja azon túl, hogy egyáltalán nem biztos, hogy vétkes baleset-okozóval várakoztak, mégha úgy is lett volna a késlekedés akkor is bűn!
Csizmás Kond
@RonaGyuri: ...s akkor most mit lehet csinálni ?
Mangu
"Gratulálok"! Amikor riasztották (nem véletlenül tévedt oda - irányították) és felszállt, már akkor kellett volna tudniuk, hogy hova viheti az ellátásra szorúlót - sajna nincs nagy választék, melyet a beteg állapota és fogadóhelyek száma is ritkit. Központi katasztrófavédelmi irányítás jelesre vizsgázott! Sebaj, majd a szóvivő kimagyarázza.
@Horizont: Csak attól függ, hogy ki, mire, kire, miért, mikor, hol, hogyan vár. Klasszikus újságírói alap kérdéssor egy jó hír összeállításához.
papa.49
,,Ezt a Mentő Szolgálatot kívánja a páter ,,átszervezni,, az átszervezés után a helikopter el se fog indulni mert minek, oszt. jónapot,,))))))))))))))))))))))
Csizmás Kond
@Horizont: ..ne dobd el mert ilyen rosszat többé nem találsz...
amúgy nem tudom az a 17 perc valójában mit jelent de a képen áll a gép légcsavarja tehát ahhoz hogy elinduljon kell legalább tíz perc minden repülési szabályt betartva..marad hét az érdeklődésre...az szerintem nem sok.
papa.49
@Horizont: Ne idegesítsd fel magad direkt csinálja, ezért lógatja itt a taknyát!!!
koszpeko
@Csizmás Kond: Mesélj szörös talp!
Romániában, milyen a mentőhelikopter?
Nem mondtad azt sem a secutól milyen kitüntetést kaptál.
Csizmás Kond
@Horizont: ...szerintem te csak szitakötőt láttál...az tényleg rögtön indul..:)
Csizmás Kond
@Horizont: ...nem tudom mit érzékelsz de azt biztos nem rajtam...ma nem ittam...
csak esetleg holnap délután...de az még messze van...:)
wagabund
Nagy kincs ez a Győrfi...rendkívüli együttérzéssel, és pontos szakmai hozzáállással tájékoztatja a nagyérdeműt...

...szem nem marad szárazon...akár be is zárhat minden, elég ha ő van nekünk.
Lepényleső
Van egy szuper autónk,de nincs pénzünk benzinre,- akkor minek?
Mézike
@Csizmás Kond: Nincs pia? :-)
Most véletlenül igazad van, de azért ne ugrálj féllábon örömödben, mert még orra esnél a nagy bajuszodtól. ...:-)
@Horizont: @papa.49: A helikopter nem indulhat el addig míg nem stabilizálják a beteg állapotát, közben felmérik a sérüléseit, és hívogatják azokat a körházakat ahol el tudják látni. És köztük sem tud mindegyik minden percben sérülteket fogadni, mert éppen mindhárom, vagy akárhány ágy foglalt, ahol pl. égési sérültek, agysérültek, többszörös töréssel fekvők, belső sérültek, tüdő bevérzés, szívmegállás utáni újraélesztett . stb...beteg van. Rengeteg olyan sérülés van amiket egy "sima" kórház nem tud fogadni, mert nincs orvos, műszer...
kiscsillag66
Nem érdekes, fő, hogy épülnek a stadionok.
Mangu
@Mézike: Ezt honnan veszed, csak nem te írtad a protokolt? Ugye te sem gondoltad komolyan ezt a blődséget. Nem brahira ment a szitakötő, a többi pedig egyértelmű.
Mézike
@Mangu: Miért szerinted minden kórház úgy fel van szerelve hogy minden sérültet tud fogadni?
Mangu
@Mézike: Nem kivánlak megsérteni, kioktatni, de talán felfogod, hogy miről van szó (felsorolom a folyamat elemeit a teljesség igénye nélkül, a hozzánemértés kizárásával - lásd első véleményem):
baleseti helyszin, segélyhívás, mentőorvosorvosi diagnosztizálás, rendkivüli riasztás - állapot közlés, az "esemény/állapot" fogadókész kórházak (kijelölt) közüli megerősítése a pilótának, kórház riasztása, helikopter irányítás, beteg fogadás, ellátás megkezdése.
Eriksson
@Mangu: Na, és mindez amit felsoroltál, akár 27 percbe is telhetett volna.
Mi is a probléma a 17 -tel?
Mangu
@Eriksson: Az, hogy én még tanultam szervezést és értek hozzá. Te nem. Olvasd el mégegyszer és írd meg, hogy az eseménysorban mikor vesztegel a helikopter 17 percig. Odaér, a beteget beteszik és már megy is tovább. Tudod, a helikopter egy direkt szállítóeszköz ebben az esetben, mert tud a pilóta egy légvonalnál rövidebb utat az erdőn keresztül (by Hofi). Erre kell szervezni és nem a hamis információkra, ami miatt várakoznia kell a helikopternek.
Eriksson
@Mangu: Lehet, hogy tanultad, nem kétlem. De áruld már el tapasztalataidra hivatkozva, hogy akkor mi történhetett, mi lehetett a késlekedés oka?
Aztán én is elmondom a saját verziómat, ha érdekel.
Mangu
@Eriksson: Azt sohasem fogjuk megtudni, mert titkolják - max. kiszívárogtatás. A folyamatban bárhol lehet hibás információ, mely eredményezheti ezt a helyzetet. Nem az első eset az ilyen, legutobb Veszprémben a kórház előtti útra kellett leszálnia a helikopternek, mert a leszállóhely még mindig nem fogadókész. Ott legalább a rendőrök "időben" lezárták a forgalmat, a leszállás biztosításához. Máskor meg a mentőkocsi járja be a fél országot, mire a beteg ellátáshoz jut. Ez nem más, mint a "vezetés" diletantizmusa, kierőszakolt akciók - 15 perc, feltétel megteremtése pedig elfelejtődik, nincs kontroll, felügyelet, elszámoltatás.
Eriksson
@Mangu: Úgy vélem, hogy általában a helikopter célzottan elindul a betegért s mire odaér addig van idő, hogy eldöntsék, hova szállítandó a sérült.
Ez esetben elképzelhető, hogy másként sérült a balaesetes, mint ahogy elsőre diagnosztizálták, másféle baleseti ellátásra lett szüksége, másfajta speciális kezelésre, másfajta felkészültségű kórházra. S, hogy addig se a levegőben keringjen a mentőhelikopter ezt még felszállás előtt kellett koordinálni.
Mézike
@Eriksson: Hagyd, szerintem még az se tiszta a számára hogy egy mentő sem indul el addig amíg a beteget nem stabilizálták, a helikopter sem. :-)
@Mangu:
aremy
@wagabund: és még annyit a győrfi tájékoztatásáról hogy annak 70-80%a a háza előtt történik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.