A jogszabályi előírás ellenére a nyugdíjkorhatárán túl is szolgálhat az Országos Mentőszolgálat 39 mentőautója, pedig január elején betöltötték a 13. életévüket. 2011 előtt 10 évig volt engedélyezett a mentőautók forgalomban maradása, akkor módosította a kormány 13 évre. A gazdasági igazgató utasítása alapján addig maradhatnak, amíg nem sikerül az idei beszerzéséből újat állítani a helyükbe. A sürgősségi orvosok egyik hazai szervezete, a Magyar Oxyológiai Társaság miniszternek írt levélben fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy ezzel megsértik a jogszabályt. S egyben arra is figyelmeztettek, hogy a gazdasági igazgatói szerepkör nem ad lehetőséget a rendelet felülírására.

Bár a cserélendő autók pótlására már tavaly megérkezett kétmilliárd forint az OMSZ számlájára, csak december végén írták ki a tendert 169 jármű beszerzésére. Úgy tudni, e késlekedés oka részben a megbízott mentő-főigazgató személye körüli bizonytalanság volt.

Az OMSZ kommunikációs igazgatója, Győrfi Pál a Vasárnapi Híreknek azt mondta, a 39 elöregedett autó kivonása a mentésből folyamatban van. Az OMSZ flottájában több mint 1000 gépjármű van, amiből több mint 200 a tartalék.

Magyarországon most 748 autó vesz részt a mentésben, több mint felük kora finoman szólva is előrehaladott: 600-700 ezer kilométert is megtettek már a betegekkel.

Az a hazai sajtóból is jól ismert, van olyan nap, hogy csúcsidőben egy-egy irányítóközponthoz több segélykérés érkezik, mint ahány autója van a szolgálatnak. Mindennek egyik következménye, hogy 2015-ben a sürgős esetek (650 ezer/év) csak mintegy 68 százalékában ért ki a mentő 15 perc alatt a beteghez, és a bajba jutottak több mint 7 százaléka (45 500 ember) több mint fél órát várt a segítségre. Ez az arány 2009 óta folyamatosan romlik, abban az évben a 15 percen belüli kiérkezési arány még 78 százalék volt – írja a Vasárnapi Hírek.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
Az egész ország túlkorosokkal dolgoztat.
quadrocopter
Tisztelt Mentősök!

Forduljatok bizalommal Mészáros Orbán Kegyelméből Milliárdos Lőrikéhez, ott van a pénzetek a traktorgarázsában!
volvós
Mocskos, stadionépitö, magán-sertéstelepüzemeltetö, kisvasút és egyebeket beszerzö
tolvaj kormány !! Ezúton üzenem nektek, ha mentöt hivtok az infarktusotokhoz,
vagy 70 percet kelljen várni a 13 éves, 750 ezer km-t futott Ford Transit
mentöautóra, aki majd visz fekete müanyagot, amivel letakarnak benneteket...
Szégyen és gyalázat, amit müveltek az egészségüggyel...Ideje, hogy a
Magyar Választópolgárok elzavarják ezt a bagázst a 3,14.-chába !!!
kissé felnőttem
népautók, nem tartoznak a kormányhoz, bezzeg wv kisbusz 14-16 millás az igen meg a benyzint is mi álljuk, servicét is, meg a véda se fogja be? igy én is ellenék időtlen idejig is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.