„Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy módosítsa a Városligeti építési szabályzatot, hogy a Városliget közpark megengedett legkisebb zöldfelülete 70 százalék legyen?”

Erről a kérdésről szavazhatnak a fővárosiak, miután a Fővárosi Választási Bizottság hitelesítette a Moldován László, hetedik kerületi LMP-s képviselő által beadott kérdést.

Moldován László az Indexnek elmondta, hogy három kérdést adott be a bizottsághoz, amelyek közül csak egy ment át. Az egyik elkaszált kérdés 3 százalékban maximalizálta volna a beépíthetőséget, a másik pedig zöldfelület helyett zöldterületre kérdezett rá.

A képviselő úgy vélte, a bizottság a legkevésbé szigorú lehetőséget fogadta el. Szerinte ha sikerül megszavazni a szigorítást, akkor ez

„jelentősen korlátozza a Liget-projekt lehetőségeit.”

A Liget-projektből nem minden tervezett épületet építhetnek majd meg a parkban.

A kérdés valódi értelméről még lehet vita, mivel a Liget-projekt kommunikációjában is szerepeltetett zöldfelület került be a kérdésbe, nem pedig a zöldterület.

Zöldfelületnek számítanak ugyanis egyes értelmezések szerint például a mélygarázs beton tetejére helyezett gyeptéglák, vagy a dézsába kirakott fák, sőt, a vízfelület is. Míg a zöldterület valóban élő, biológiailag aktív területet jelent. Azaz földben gyökerező fákat, bokrokat, gyepet.

Moldován szerint azonban szakmailag nincs egyetértés erről a megkülönböztetésről, így a zöldfelület egyesek szerint a zöldterület szinonimája. Szerinte ezt a kérdést majd a szakemberek döntik el.

Rámutatott, hogy a kérdésben a közpark szó szerepel, míg a Liget építkezések ennél tágabb területen folynak, azaz a park szélén tervezett beruházásokat ez a népszavazás nem befolyásolja.

Ha a kérdést 15 napig nem fellebbezik meg, akkor aláírásgyűjtés indul Budapesten. 138 ezer aláírás összegyűjtése után pedig a budapestiek szavazhatnak a Liget-projekt sorsáról.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
A lyukas lángos tetejű épületet valamiért díjazzák. Hogy fog kinézni? kár rá 20 ft-ot költeni!
EGy falevél minta is szebb lenne!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.