"Elég volt" jelszóval mentődolgozók és szimpatizánsaik, mintegy kétszázan demonstráltak béremelésért és a munkakörülmények javításáért szerdán a fővárosban, az Országos Mentőszolgálat Markó utcai székháza előtt.

 Nettó 119 ezret kapnak kézhez – ezért tüntettek a mentősök Budapesten

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ), valamint a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének mentő-tagszervezete által rendezett tiltakozáson Kusper Zsolt, a MOMSZ elnöke hangsúlyozta: a kormányzati állítással szemben, amely szerint 293 ezer forint az átlagos bér az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ),

a valóságban átlagosan nettó 119 ezer forintot visznek haza a dolgozók, és évek óta megoldatlan a munkaruha biztosítása is.

Addig nem hagyják abba a demonstrációkat, ameddig a jelenlegi bruttó keresetek nem válnak nettóvá, és nem vezetnek be a mentők számára is életpályamodellt – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Mint mondta, azért küzdenek, hogy a mintegy 7800 mentődolgozó újra elismert tagjává váljon a társadalomnak, ugyanis az utóbbi évtizedekben kormányok jöttek-mentek, ám mindegyiktől csupán ígéreteket kaptak. Ilyen körülmények között egyre többen mennek el a versenyszférába vagy külföldre.

Nettó 119 ezret kapnak kézhez – ezért tüntettek a mentősök Budapesten

Illés István, a MOMSZ alelnöke úgy fogalmazott, hogy elég volt a mindennapi gondokból, a hallgatásból, az elfojtott panaszokból, mert hosszú távon nem lehet elvárni minőségi munkát elégedetlen, a megélhetés érdekében másod- és harmadállásokba kényszerülő dolgozóktól.

Közlése szerint naponta hallják, hogy fejlődik a gazdaság, nő a GDP: az eredményekből a mentők is részesülni akarnak, anyagi megbecsülést követelnek.

Fiderman Tamás, az érdekképviselet Komárom-Esztergom megyei képviselője azt kifogásolta, hogy a munkáltató csupán egyetlen érdekképviseletet fogad el tárgyalópartnerként.

Követelik, hogy az OMSZ vezetése, illetve a kormány egyeztessen a MOMSZ képviselőivel is

- mondta.

Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet képviseletében is arról beszélt, hogy nincsenek valódi tárgyalások a kormány és az érdekképviseletek között, csupán "álegyeztetések".

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csupán a mentők vannak kevesen, de hiányoznak a sürgősségi ellátásból az orvosok és a szakdolgozók is. Óriási problémának nevezte, hogy felmérések szerint a egészségügyi dolgozók mintegy fele gondolkodik azon, hogy otthagyja a pályát vagy külföldön dolgozzon tovább.

A demonstráció résztvevői "Elég volt!" és "Veletek a mentősökért" feliratú zászlókat lengettek; egy transzparens arról tanúskodott, hogy kifejezte szolidaritását a demonstrálókkal a Kéményseprők Országos Szakszervezete is.

A tüntetésen megjelent Szabó Tímea, a Párbeszéd, Rig Lajos és Hegedűs Lorántné, a Jobbik, továbbá Szél Bernadett és Hadházy Ákos, a LMP politikusa.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a mentők napján azt jelentette be, hogy a kormány a tavaly átlagosan 26,5 százalékos béremelés után idén újabb 12 százalékos emelést hajt végre, ami jövőre 10 százalék, majd újabb 8 százalékos bérfejlesztéssel folytatódik, vagyis 2018 végére a 2016 elejihez képest legalább 67 százalékkal több lesz a mentők fizetése.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
Szégyen hogy azokat nem fizetik meg akik számtalan életet mentenek télen nyáron esőben fagyban zokszó nélkül mennek és teszik a dolgukat!!!De ide sorolnám a tűzoltókat is és a rendőröket is!!!/nem a töketlenekre gondoltam/
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
1magyar
Akik állandó stresszben dolgoznak, életeket mentenek és felelősen, néha köcsögök még meg is támadják őket, a politikusok meg 5-10-szer annyit, felelősség nélkül pazarolják az általuk is megkeresett pénzt.
elnyomott
Mindannyiunk érdeke!
Nem csak az egyetemistáké!
1magyar
Kellene már olyan törvény, hogy az orvosoknál ne kaphassanak többet a politikusok.Utána a mentők, látni ahogy küzdenek életekért. Legalább anyagi gondjaik ne lennének!
1magyar
Ismerek 2 embert aki mentőzik és közben tanult, pici gyerekük van, legalább szolgálati lakást kaptak de nem egyszerű nekik.
4 év a mentőápolói szakvizsga, mondtam is nekik ennyi tanulással már orvossá is képezhetnék magukat.
dr. prédikátor
Szégyen hogy azokat nem fizetik meg akik számtalan életet mentenek télen nyáron esőben fagyban zokszó nélkül mennek és teszik a dolgukat!!!De ide sorolnám a tűzoltókat is és a rendőröket is!!!/nem a töketlenekre gondoltam/
nezelodo
A Balogh csodaminiszternek is el lehetne mondani, ha a közelébe lehetne jutni, amit az egykori tsz elnökünknek mondott az egyik kolléga: "Két elégedett ember van a cégnél, te elnök elvtárs és én. Te elégedett vagy az én fizetésemmel, én meg a tiéddel".
Azért elég vastagon hazudnak a politikusok a végeken dolgozó mentősök fizetéséről, (is), igaz aki nem mentős, még el is hiszi a tisztakezűéknek.
quadrocopter
Orbánhoz és a mocskos csicskákhoz ne siessetek, kedves mentősök, ja és Mészáros mangalicához se, csak annyit várjatok ki, ,hogy már a pap is kelljen!
sokanvagyunk
Győrfi Pál - most hallgató - szóvivő elmondhatná, milyen adatokból dolgoztak a mentősök bérét jóval magasabb összegben feltüntetők.
justhpeter
Balog embertelen emberminiszterrel nem tárgyalni kell, hanem lemondatni.
nyanya001
Ezzel szemben
A Magyar Nemzet összefoglalója szerint csak a Honvéd és a Vasas válaszolt. A lapnak a Budapest Honvéd tulajdonosa, George F. Hemingway azt mondta, Magyarországon az 1000 eurós, vagyis jelenlegi árfolyamon mintegy 300 ezer forintos havi fizetés alacsonynak számít, a plafon pedig valahol 25 000 euró körül mozog.

Ez 7,8 millió forint, míg a KSH adatai szerint egy átlagos dolgozó havi 262 ezret vitt haza idén.

A Honvédnál az átlagfizetés 1000 és 5000 euró között mozog, de ehhez még bónuszok jönnek. A tulajdonos szerint a legtöbb magyar 5000 euró alatt keres, 5000 és 10 000 között is sokan kapnak, 10 000 és 25 000 között csak kevesen, ez már Nyugat-Európa szintje.

A Vasasnál azt válaszolták – náluk új stadion is épül, nemrég megnéztük –, a szerződésekben szereplő titoktartási passzus miatt pontos összeget nem áll módjában megadni, a játékosok náluk átlagosan 4000-5000 eurót (1,2-1,5 millió forint) keresnek havonta.

A többiek, közte a Fradi, az MTK, a Felcsút, nem válaszoltak.
Ebből is látszik, hogy ennek a csürhe kormánynak mi a fontossági sorrend.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.