Idén júniusban 20 papot szentelnek fel az egész országban. 10 éve még 36-an vágtak bele a papi hivatásba.

Drasztikusan zsugorodik a magyar katolikus egyház, saját adataik szerint az elmúlt tíz évben majdnem 20 százalékkal csökkent az újonnan beiktatott papok száma – olvasható a 24.hu cikkében.

Június hagyományosan a papszentelés hónapja a katolikusoknál, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az MTI-nek eljuttatott közleménye szerint szombaton 20 "újmisés" pappal gazdagodik az egyház – vagyis megyénként egy-egy új pap lett "beiktatva".

2006 júniusában azonban még 36 pap felszenteléséről írt a MKPK a cikk szerint.

"Az Annuarium Statisticum Ecclesiae, vagyis az egyházi statisztika szerint jelenleg 2110 katolikus pap szolgál Magyarországon. (Az átfutás miatt egyéves csúszással kell számolni a létszámösszesítéseket, így a legfrissebb adatok valójában 2016-ra értendőek). A tavaly közzétett, tehát 2015-re vonatkozó adatsorban még 2170 pap szerepelt.

Az MKPK évente közzétett, de az általánosításokat szigorúan kerülő adatsoraiból egyértelműen kiolvasható, hogy az összlétszám az elmúlt években folyamatosan csökkent. A 2006-ban közzétett, tehát 2005-ös adatok szerint 2576 katolikus pap dolgozott országszerte.

A különbség több mint 460 fő, ami nagyjából 20 százalékos csökkenés."

A cikk szerint ez már csak a papság öregedése szempontjából sem jó, ugyanis egyre több atya éri el, vagy pedig már meg is haladta a nyugdíjkorhatárt, a Győri Egyházmegyében a papság több mint fele betöltötte a 73. évét.

A fokozatosan fogyó papok miatt az év elején az egyház önfelszámolásba kezdett, a papok dönthetik el, mely plébániákat zárják be és melyek maradhatnak meg.

65 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
Talan ha a kereszteny erkolcsben nem a gyulolet dominalna, akkor tisztesseges vallasos csaladbol a tisztessegre nevelt gyerek a papi hivatast valasztana.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Ördögvadász
@36: hasonlóság van az biztos, de mi minden még...
A formája, az építészet, a csillagok..., de a jelenkori uralkodók szerint, ez alkalommal be lesz végezve. Ezen dolgoznak. Kavarnak (mostanig minden forradalom, minden háború a keresztény és protestáns vallás ellen volt), és céljuk ezen vallások felszámolása és mi több, a fehér ember kiírtása. Erre megy ki itt a játék, egy mismás réteg létrehozása.

Minden egy kidolgozott, pontos terv szerint halad: egy uralkodói rendszer (pharao), egy vallás (a jezsuita pápa véletlen???), egy nyelv...,a középosztály teljesen eltünik, marad egy Uralkodó és a selejt. A zsidók lesznek az arisztokraták, a vezetõk meg teljesen eltünnek.
De errõl talán majd késõbb.

Egyik újság sok évvel ezelõtt kiszivárogtatott egy írást (sok régi írás kerül napvilágra), ami talán a ballibsi buta nyáj figyelmébe ajánlott:

Pope declares the EC is heaven sent

The Roman Catholic Church has set the founding fathers of the European Community on the road to sainthood Roman Catholic bishops have started the canonisation process for Konrad Adenauer, Alcide de Gaspery and Robert Schuman, who are credited with devising the EC.
The nows follows the recent Synod for Europe in Rome 'The Vatican press office confirmed that the canonisation process is in its early stages.'
I am told by Margaret Hebblethwaite of the Tablet.
"Its extraordinary for politician to get canonised, but the Pope is rather churning out the saints at the moment. The reason given was that these men founded the EC on Roman Catholic principless."

Chiara Lubich a lay auditor at the Synod says:
"The European Union is a design not only of human beingns but of God."
The canonisation of the politicians he said, would show that Europe was 'builton on a rock'.
A spokesman for the Euro-skeptic - European Foundation - in London was stunned by the news.
"This is very rilly. They shouldn's be embracing politics in such an obvions way. People are living in dreamland if they think that founding...
Ördögvadász
@Ördögvadász: látom a második fele lemaradt.
Még hozzá tenném, hogy az említett Konrad Adenauer 'Úrat' halála után a pápa szentté avatta!

Tehát lehet álmodni (mennyire szép, mennyire hasznos az európai únió!?)...és... remélni...
Ördögvadász
@Ördögvadász: ismét lemaradt. Az elsõ részhez folytatva:
...the European superstate is worthy of religions recognition."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.