Azért jöttem el Afganisztánból egy éve és két hónapja, mert már elviselhetetlen volt az élet. De ennél itt már a halál is jobb lenne. Emberek vagyunk, nem szamarak – mondja a sírás határán egy 14 éves fiú Jaime Alekos dokumentumfilmjében, amelyet az IRIN News számára készített. A film címe: Menekültpurgatórium a magyar határon. Alekos két hónapot töltött az év elején a menedékkérők között egy szerbiai táborban, a magyar határ közelében. Közel nyolcezren rekedtek Szerbiában a balkáni útvonal lezárása után, és akik nem bírják tovább a várakozást és a rossz körülményeket, azok megpróbálnak átjutni a magyar határkerítésen. Ám akiket megfognak és visszaküldenek, azok verésekről és kínzásról számolnak be. „Terroristák vagytok, rossz vér” idézi fel egyikük, mit hallott a magyar rendőröktől, amikor elfogták őket. Volt, aki elájult, amikor körbevették őket a magyar egyenruhások, akik ezután ráküldtek egy kutyát, hogy megbizonyosodjanak róla, nem csak szimulál-e. A film sötét...

Feltöltő: Manhattan
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

63 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
Borzalom! Embertelen körülmények között, egy embert sem szabadna hagyni! Ez tudatos gyilkosság! Nem keresztény az, aki pártolja ezt! Szégyen!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
@eszegfu: Írod:
"Az utolsó felmérés 2007-ben volt, ahol a börtönben lévők 54 %-a volt cigány."

Köszi az adatot, megnyugtattál, hogy nem tévedtem :-)

Írod:
"...menekülteknek is jár az alapvető, emberi "gondoskodás", őket is megilleti, menekült státuszuk elbirálásáig az "ártatlanság vélelme" vallási, nemzetiségi, bőrük szinétől függetlenül."

Igen, ennek így kellene lennie akkor is, ha az ország nem csatlakozott volna több nemzetközi egyezményhez, határozathoz, az EU-hoz, amikben többek között mindezeket is vállalta.
F_Viktor
@cikicakk55: Írod:
"...de a romok, a gané, a fekália még ott volt a faluban."

Ne haragudj, de ilyen soha nem volt.
Mikor még a menekültek be tudtak menni a faluba, akkor a település déli részén, a volt bölcsődénél, ahol van ivókút, vagy a gondozási központtal szembeni buszmegállónál a fűben ülve várták meg a rendőrségi buszokat.
Most felhívtam a barátomat és az akkori jegyző csajt, ők sem tudnak semmi rombolásról, károkozásról (egyetlen "incidens" történt, a Lajcsi kocsmából egy ember fizetés nélkül akart távozni 1 ásványvizes palackkal).
Szemetelés volt, műanyag palackokat, papír hulladékot hagytak maguk után, ezek összeszedésére Toroczkai létrehozott egy 4 tagú takarító brigádot. Tehát még ezeket sem láthattad.
Külterületen történtek fa "lopások" (melyek meggyújtva melegedtek), kerítések, veteményesek letaposása.

Írod:
"...elég sok videót készítettek..."

Sem a fent említettek, sem én nem láttam, nem mutattak nekünk.
De azt a pogácsást nagyon szívesen megnézném, nyugodtan felteheted a YT-ra, nagy sikere lenne.

Írod:
"A regisztrációval kapcsolatban:eleinte regisztrálni akarták őket,de megtagadták az ujjlenyomat adását."

Nos, ez nem egészen így történt.
Addig együttműködőek voltak a regisztrációban, míg a magyarok azt nem kezdték kommunikálni, hogy oda lesznek visszatoloncolva, ahol megtörtént a regisztrációjuk, illetve orbán megmondói az EU-s állásponttal ellentétesen nem nyilvánították Szerbiát biztonságos országnak.

(folyt)
F_Viktor
@cikicakk55: Írod:
(Az 56-os menekültek) "Sokan kicsi gyerekkel voltak ott,de azt a kicsit amit kaptak,elfogadták,megköszönték és meg sem próbáltak hőbörögni."

Ez sem pontosan így történt. Pl. melyik táborban volt éhségsztrájk a túlzsúfoltság miatt?

"Az osztrák pszichológusok hamarosan beszámoltak a "tábor-pszichózis" kialakulásáról a magyar menekültek körében: az idő értelmes eltöltésének, a szabad mozgásnak a hiánya, a túlzsúfoltság miatt pattanásig feszültek az idegek, gyakoriak voltak a konfliktusok."

"1956 decemberében Burgenland közbiztonságért felelős állami hivatalnoka jelentésében rámutatott, hogy a korábban hálás magyarok egyre elégedetlenebbnek és egyre hálátlanabbnak mutatkoznak. Panaszolják az ellátásuk körülményeit, tiltakoztak a rossz minőségű egészségügyi ellátás miatt és drága gyógyszereket követeltek maguknak.
(...)
A belügyminiszter, az egyébként korábban a menekültek befogadását szorgalmazó Oskar Helmer, 1957 januárjában már arról szónokolt, hogy a magyaroknak nem csak jogai, de kötelességei is vannak, és nem kellene bajt keverniük! "
mult-kor.hu/cikk.php?id=14380&pIdx=1&print=1
pendulum.blog.hu/2015/07/03/1956-ban_magyarok_is_bekattantak_a_menekulttaborokban
eszegfu
@F_Viktor: 21:14 Nagyon érdekes "olvasmány" a linkben lévő mindkét irás + fotó! Én is csak a "hősies" 1956-os forradalomról olvastam, a másik oldalát nem is tudtam. De mintha az 50. évfordulón megrendezett kiállitáson a nehézségekről, a bajokról egyetlen szó sem hangzott el itthon, legalábbis a médiában.
F_Viktor
@eszegfu: Tavaly olvastam egy 56-os menekült naplóját, tegnap nem találtam meg.
Ő írt a mindennapi táboron belüli verekedésekről, lopásokról.

"Az osztrák Belügyminisztérium megpróbálta kezelni a helyzetet - mégpedig nem is elsősorban rendészeti eszközökkel. Karitatív szervezeteket kért fel arra, hogy szállítsanak magyar nyelvű olvasnivalót, filmeket a táborokba, szervezzenek sporteseményeket, istentiszteleteket, színházi előadásokat."

Mindez 1956-ban...
Mit tett, tesz a magyar kormány 2014-2017-ben?

De nézzünk a jövőbe. Európában az óceán vízszintjének emelkedése miatt mi lesz azzal a 28 millió hollanddal és belgával akik elvesztik otthonukat, földjükkel?
Vagy a 9 millió magyarral akik a sivatagosodás miatt lesznek kénytelenek új hazát keresni?
Mert sem a Föld felszíne, sem az időjárás nem állandó, folyamatosan átalakulásokon megy keresztül.
Ezeket csak azért említem, mert az ember evolúciós fejlődésében nem állhat meg a humanitárius érzelem. Még a magyar emberek esetében sem. Ha nem akarjuk, hogy kihaljon (a magyar).
eszegfu
@F_Viktor: Meglepődtem azon is, hogy a "menekült" magyarok gyerekei a táborokban iskolába járnak, tanulják a német nyelvet, a felnőttek szakképzésen vettek részt... és valóban akkor a 2. vh után éppen hogy talpra állt Ausztria is.
A jövőről pedig... soha sem tudjuk milyen "meglepetéseket" tartogat... Abszurd feltételezés: de ha a klimaváltozás során felcserélődnek a Föld égövei, akkor lehet, hogy Afrika lesz egy mérsékelt éghajlatu és élhető kontinens, Európa meg elsivatagosodik... Egy biztos: egyetlen ember, vagy egyetlen ország sem képes minden dolgot egyedül megoldani, szükségünk van egymásra...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.