A legtöbben Lengyelországból, Romániából, Németországból és Ausztriából érkeznek, és egyre többet költenek.

Tovább folytatódik a turizmus dinamikus növekedése az év hátralévő részében, a nyári főszezon pedig az eddiginél is jobb eredményeket hozhat az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint júniusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 15,6, a belföldi vendégeké 8,8 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest. A szálláshelyek bevételei a vendégforgalomnál dinamikusabban nőttek: az összes bruttó árbevétel 22,1 százalékkal, a szállásdíjak bevétele 23,9 százalékkal emelkedett.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a növekedés dinamikus volt mind júniusban, mind az első félévben. A szektor bevételeinek és a szállásdíj-bevételeknek a növekedése egyaránt meghaladta a 20 százalékot, ami kiemelkedően magas. Ez azt mutatja, hogy a szálláshelyeken többet költő turisták máshol is többet költenek. A bevételek növekedése 2010-hez képest 216 százalékos, miközben az idegenforgalom minden mutatója emelkedett. Guller az adatok közül kiemelte az egy kiadható szobára jutó bevételt (REVPAR), ami 24 százalékkal nőtt, a szobakihasználtság pedig 64 százalékos volt júniusban.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az eddigi évek alapján júniusban a belföldi vendégek száma meghaladta a külföldiekét, de idén mind a belföldi, mind a külföldi turisták számában kétszámjegyű volt a növekedés, minden turisztikai régióban nőtt a vendégforgalom.

A főbb küldőpiacok közül a legnagyobb, közel 30 százalékos növekedés Lengyelországból volt, ezt követte Románia 28, Németország 27,5 és Ausztria 27 százalékkal. Kitért arra is, hogy ezekben az adatokban még nincs benne a főszezon, a vizes világbajnokság sem. Mindezek alapján az augusztusi eredmények még jobbak lehetnek – fűzte hozzá.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szintén kiemelte: az ágazat dinamikus bővülése azért is jelentős, mert a súlya a GDP-ben meghaladja az 5,5 százalékot, ami az OECD országok között az egyik legmagasabb arány. Az első fél év alapján az ágazat jól teljesít, a kétszámjegyű növekedés nagyon kedvező, élénkül a külföldi és a belföldi turizmus egyaránt. Átlag felettinek nevezte a külföldi vendégéjszakák növekedését. Dinamikusabban nőtt a vendégéjszakák száma, mint a vendégek száma, ami azt mutatja, hogy több vendég érkezik, és hosszabb ideig maradnak – mutatott rá. Folyamatosan nő a szobakihasználtság, ami a tavalyi évinél már 10 százalékkal magasabb, 55 százalékos volt január-júniusban – sorolta.

Kitért arra is, hogy az első féléves adatok még nem tartalmazzák a nyári főszezon eredményét, amiben a fesztiválok, a vizes vb, vagy a Forma-1-es Magyar Nagydíj is benne lesz, ezért a számok az eddiginél még jobbak lesznek.

Ehhez képest

Az átlag magyarok számára már egy egyhetes nyaralás is az elérhetetlen álom kategóriájába tartozik – bár ez nem a KSH-tól, hanem az Eurostat statisztikájából derül ki. Az Európai Unió lakosságának csaknem a harmada (32,9 százalék) nem engedhet meg magának egy egyhetes nyaralást, és ez az arány az elmúlt időszakban csökkenő tendenciát mutat. Ehhez képest Magyarországon a lakosság több mint fele (50,7 százalék) nyilatkozott úgy, hogy nem férne bele neki az egyhetes nyaralás, amivel a magyar helyzet az EU-ban az ötödik legrosszabb, nálunk már csak Románia és Horvátország lakossága csóróbb, ha nyaralásról van szó.

Címlapkép: Pixabay / RitaE CC0

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cs.n.
"Az átlag magyarok számára már egy egyhetes nyaralás is az elérhetetlen álom kategóriájába tartozik"
Már akinek. Én egész múlt héten nyaraltam. Csodás tájakat láttam, miközben kellemes szellő fújta orcámat. Az már más kérdés, hogy a csodás tájak a tévében voltak, a szellő pedig a tévére csatlakoztatott teszkós miniventillátorból jött.
quadrocopter
Igen, mert a kalandvágyó turistáknak pont megfelel Magyarország, a százezres bor-áraival, fejleszti túlélő képességeiket!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.