Igényesen kialakított honlapján a világ számos országában piacvezető szerepet betöltő cégként hirdette magát az a vállalat, amely nem létező befektetési aranyat árult ügyfeleinek.

A szálakat kézben tartó férfi a legapróbb részletre is ügyelt, hogy azt a látszatot keltse: vevőinek komoly céggel van dolguk. Az egyik sértettnek 100 millió forint feletti kárt okozott.

Az előbb debreceni, később budapesti székhelyű, zártkörűen működő részvénytársaság tekintélyes múlttal és kecsegtető jövővel megbízható vállalkozásként tüntette fel magát, és nyerte el leendő ügyfelei bizalmát.

100 milliós károkat okozott azzal, hogy kamu aranyat árult

Fotó: Pixabay

Vezérigazgató hölgyek

20, 50 és 100 grammos befektetési aranytömböket árult, azonban ezekhez a legritkább esetben jutottak hozzá a vásárlók. A cégformából adódóan vezérigazgató vezette a vállalatot, de csak papíron. Valójában Sz. Adolf (48) állt minden mögött: belelátott a pénzügyekbe, sőt kizárólagosan ő intézte azokat. A vezérigazgatókat is ő választotta, rendre fiatal, tapasztalatlan, könnyen irányítható hölgyeket szemelt ki a tisztségre. Jól példázza mind­ezt, hogy volt olyan vezérigazgató, aki korábban a cég másik, kozmetikumokkal foglalkozó üzletágába jelentkezett területi képviselőnek.

Az állásinterjú után azonban a férfi közölte vele, hogy erre a pozícióra nem tudják ugyan alkalmazni, de a vállalat első embereként szívesen látják soraikban. A férfi adóbevallást, a cég pedig éves beszámolót nem nyújtott be hosszú idő óta. Az alkalmazottak rendre fizetés és bejelentés nélkül maradtak, így gyakran cserélődött a teljes személyzet. A trükk azon alapult, hogy a cég az aranyvásárlás után tárolási szerződés megkötését javasolta a vevőknek, így nem kellett a nemesfém biztonsága felől aggódniuk. Az eladó magára vállalta az őrzést, azaz soha nem kellett a tömböket a vevőnek átadnia. Aki gyanút fogott, és kitartóan járt a vállalat nyakára, hosszas alkudozás után megkaphatta a saját aranyát, de zömében a cég „vigyázott” a tömbökre. A vásárláshoz a társaság honlapján kellett regisztrálni, és átutalással, euróban fizetni. Akinek ez nehézséget okozott, attól készpénzes teljesítést is elfogadtak. A jóváírás megjelent a vevő saját felhasználói fiókjában a profilján, és ott láthatta, hány gramm aranyat ért a befizetése. Ha valakinek összejött a 20, 50 vagy 100 gramm, akkor – elvileg – kivehette a tömböt. 

Sz. Adolf igyekezett mindenkit lebeszélni erről, mondván: cége szívesen megőrzi az aranyat továbbra is, és egyébként is érdemes nagyobb tömbre valót összegyűjteni. A vállalat gyakran szervezett különféle rendezvényeket, ahol a férfi előszeretettel tartott előadást, és hosszan ecsetelte az üzletkötés előnyeit. Ezen alkalmakkor nemegyszer színészek, közéleti személyiségek léptek fel és adtak szórakoztató műsort – ez is azt erősítette az ügyfelekben, hogy nyugodtan a vállalatra bízhatják pénzüket.

A profizmus látszata

A férfi retorikája és egész lénye roppant meggyőző volt, a cég honlapja, brosúrái, impozáns irodái is a pro­fizmus látszatát keltették. Még hálózati kézikönyv is készült arra az esetre, ha valaki kedvet kap a vállalkozás kiterjesztéséhez. A kiadványt 100 euróért lehetett megvásárolni, de feltehetően ez is inkább csak a komoly és megbízható működés látszatát volt hivatott kelteni. Az emberek sorra regisztráltak, és dőltek az átutalások a vállalat számlájára. Összesen 1050 nyilvántartott embert találtunk a számítógépes rendszerben, jelenleg vizsgáljuk, közülük hányan vásároltak átutalással, illetve készpénzzel aranyat. Zömében tehetősebb, megtakarítással rendelkező értelmiségiek hittek a férfi befektetési tanácsainak, de sok esetben nyugdíjasok is a cégre bízták összegyűjtött vagyonkájukat. Végül húszan tettek feljelentést az ország számos pontján. A többiek vagy hittek abban, hogy valóban van arany félretéve a számukra, vagy sejtették ugyan, hogy mi az igazság, de nem akartak szembesülni azzal, hogy csalásnak dőltek be. A legtöbb sértett milliós nagyságrendű kárt szenvedett el, de volt olyan is, aki 100 millió forint feletti veszteséget realizált.

A férfit október 25-én dél­előtt a Terrorelhárítási Központ munkatársainak közreműködésével fogtuk el Budapest XIV., Dózsa György úti albérlete előtt. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala vagyon-visszaszerzési eljárást indított a férfi ellen, melynek keretében egy Jaguar és egy Hummer márkájú autót, több millió forintot, több száz doboznyi kozmetikai aranyfóliát, étkezési aranyat és különféle karórákat foglaltak le. 

A rendőrség különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt kezdeményeztek eljárást a férfi ellen. Előzetes letartóztatását a bíróság október 27-én elrendelte.

(Police.hu)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ila51
akkor verebek voltak , csak lócitrom nem ...
Eladott Ország
Erre lehet azt mondani, hogy úgy kell nekik, ebül szerzett jószág ebül vész el.
namihami
@ila51: De, az is volt...
A másik, szintén lóhoz kapcsolódó termékért pedig házhozmentek a vevők.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.