Bár az érintettek száma most is óriási, sajnos kevesebb életmentő vese-, máj- és szívátültetést végeztek idén az orvosok, mint tavaly – derül ki a Nemzeti Szervdonációs Regiszter legfrissebb adataiból.

A Magyar Nemzet a legfrissebb adataira hivatkozva azt írja, míg 2016-ban 343 beteg kapott új vesét, addig idén csak 286. Új májat tizeneggyel kevesebben, összesen 70-en kaptak, új szívet pedig 51-en, a tavalyi 58 után.

A tüdőátültetések száma nőtt, tavalyhoz képest hárommal több, 20 páciens kapott új szervet. A kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetés idén és tavaly is hat alkalommal történt.

Idén kevesebb volt a szervkivétel elhunyt donorokból, míg tavaly 182, idén csak 153 volt ez a szám.

Az Országos Vérellátó Szolgálat tavalyi jelentése szerint a várólistákon lévők átlagos várakozási ideje tavaly év végén vese és hasnyálmirigy esetében közel 3 év volt, májra majdnem egy év, szívre 1,29 év. A legrövidebb várakozási idő a tüdőátültetésnél fordult elő mintegy fél évvel, míg a veseátültetésre várók voltak a listán a leghosszabb ideje, 3,36 éve.

Jelenleg 1248-an vesetranszplantációra, 117-en új májra, 72-en új szívre, 11-en új tüdőre, 49-en pedig kombinált vese-hasnyálmirigy transzplantációra várnak.

Címlapkép: Pixabay/rawpixel

(MTI, MNO)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Én szívesen aláírnám,hogyha baleset ér,és marad még használható alkatrészem,hát használják fel.Csak nem tudom,hol lehet erről nyilatkozni...
quadrocopter
Ott van Orbán, Rogán, Kövér, Dajcs, csak el kell a bandát fogni és máris van donor!
yazo64
@quadrocopter: A tudatmódosítók, alkohol és gyógyszerek mellékhatásai okán nem hiszem hogy van egészséges szervük...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.