Bár az érintettek száma most is óriási, sajnos kevesebb életmentő vese-, máj- és szívátültetést végeztek idén az orvosok, mint tavaly – derül ki a Nemzeti Szervdonációs Regiszter legfrissebb adataiból.

A Magyar Nemzet a legfrissebb adataira hivatkozva azt írja, míg 2016-ban 343 beteg kapott új vesét, addig idén csak 286. Új májat tizeneggyel kevesebben, összesen 70-en kaptak, új szívet pedig 51-en, a tavalyi 58 után.

A tüdőátültetések száma nőtt, tavalyhoz képest hárommal több, 20 páciens kapott új szervet. A kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetés idén és tavaly is hat alkalommal történt.

Idén kevesebb volt a szervkivétel elhunyt donorokból, míg tavaly 182, idén csak 153 volt ez a szám.

Az Országos Vérellátó Szolgálat tavalyi jelentése szerint a várólistákon lévők átlagos várakozási ideje tavaly év végén vese és hasnyálmirigy esetében közel 3 év volt, májra majdnem egy év, szívre 1,29 év. A legrövidebb várakozási idő a tüdőátültetésnél fordult elő mintegy fél évvel, míg a veseátültetésre várók voltak a listán a leghosszabb ideje, 3,36 éve.

Jelenleg 1248-an vesetranszplantációra, 117-en új májra, 72-en új szívre, 11-en új tüdőre, 49-en pedig kombinált vese-hasnyálmirigy transzplantációra várnak.

Címlapkép: Pixabay/rawpixel

(MTI, MNO)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Én szívesen aláírnám,hogyha baleset ér,és marad még használható alkatrészem,hát használják fel.Csak nem tudom,hol lehet erről nyilatkozni...
quadrocopter
Ott van Orbán, Rogán, Kövér, Dajcs, csak el kell a bandát fogni és máris van donor!
yazo64
@quadrocopter: A tudatmódosítók, alkohol és gyógyszerek mellékhatásai okán nem hiszem hogy van egészséges szervük...
Szeparepa2
Kicsit kell sak kibírni már, és lesz bőven donor, a lámpavasokra lógatott orbánsöpredékből még frissen ki kell vagdosni mindent és legalább ennyi hasznunk akkor lehet, bár fene tudja, ha a beteg megtudja, hogy egy hazaáruló náci rablógyilkos patkány szervét tették bele, kivágja saját magából és inkább meghal... és meg tudom érteni, én is ezt tenném...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél