Mozgólépcsőkre szerelhető szerkezetekkel oldja meg a főváros a mozgássérültek közlekedését a 3-as metrón.

A főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában kedd este azt mondta, hogy minden állomást akadálymentesítenek, ahol nem lesz lift, ott vizsgálják "a kabinos szerkezet" működtetését, és várhatóan ezt a megoldás alkalmazzák majd.

Tarlós: mozgólépcsőkre szerelhető szerkezettel oldják meg a mozgáskorlátozottak metrós közlekedését

Fotó: pixabay.com CCO

Két olyan kisforgalmú állomásnál, mint a Pöttyös utcai és az Ecseri úti, nem tervezik ilyen szerkezet beépítését, helyette alacsonypadlós buszokkal szállítanák tovább a mozgássérülteket – fűzte hozzá.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a szerkezetekben biztonságban és kényelemesen tudnak majd közlekedni a mozgáskorlátozottak. Elmondása szerint hasonló szerkezetek működnek például Berlinben, Dublinban, Londonban, Nápolyban és Párizsban.

Tarlós István közölte: az Arany János utcánál nem építhető lift, mert ahhoz több sokemeletes házat le kellene bontani.

A kabinok a liftek költségének 20-25 százalékából megvalósíthatók. Európában hét cég gyárt ilyen szerkezeteket – tette hozzá.

Tarlós István megemlítette, hogy öt állomásnál vizsgálják a szerkezet alkalmazhatóságát.

A főpolgármester rámutatott: a Kúria megállapításaira alapozva mondják azt, hogy a 3-as metró akadálymentesítéséről szóló népszavazási kezdeményezésnek nincs értelme.

Az semmit nem befolyásol, ugyanis a referendum eredményessége esetén nem következik majd, hogy minden állomáson liftet kellene építeni – magyarázta.

Tarlós István megismételte, hogy várhatóan decemberben kezdődhet el a 3-as metróvonal északi szakasza felújított alagútjának és állomásainak műszaki átadása.

A műszaki átadás után hetekben mérhető, hogy mikor lehet majd használatba venni a metrót – jegyezte meg.

A Lánchídnál és a Váralagútnál is lesz felújítás hamarosan

Nemsokára megkezdődik a Lánchíd, valamint a 2-es villamos alagútjának felújítása. Ezt azonban megelőzi majd egy kisebb felújítás a BAH-csomópontban – mondta.

A főpolgármester szólt arról is, kiderült, hogy a váralagút szerkezetileg nincs annyira rossz állapotban "mint gondolnánk". Fő problémának azt nevezte, hogy a belső burkolat elválik a faltól és az alagútban sok szennyeződés rakódott le.

A szellőzőgépeket meg kell vizsgálni, lehet, hogy javításra, vagy cserére lesz szükség – tette hozzá Tarlós István.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Mirol brekeg ez a szerencsetlen??? Hogy fog egy kerekesszekes ember felulni egy ilyenre? Egyebkent tud mutatni konkret kepeket is ennek a mukodesere? En megprobaltam rakeresni kepekre az emlitett varosokban, es egy sem jott elo. Pedig tobbfelekeppen is beirtam a kulcsszavakat...

tarlos, tarlos,... Remelem, amikor majd te kerekesszekbe kenyszerulsz, mert a sok idegeskedestol felmegy a cukrod es levagjak mind a ket labadat, akkor majd gondolsz egy picit erre a szitura, ugye???
Mert te sem vagy bebiztositva betegsegek ellen...
volvós
Pistike, beteg vagy ??? az első próbajáraton szeretnélek látni...
Ne spórolj, láttalak hogy egy Bungee Jumping ugrásnál alkudoztál
mint egy cigány...sokalltad az 5000 Forintot, és 1000-ért akartál
ugrani, de az edző válasza:
- Jó, pistike, de GUMIKÖTÉL nélkül...!
( Persze ez csak vicc...)
Yoda69
Csak nehogy orban veje nyerje a tendert, mert akkor tomeges balesetekre szamithatunk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.