Már csaknem 50 ezren regisztráltak a nemzetiségi névjegyzékbe az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Az országgyűlési választáson az országos nemzetiségi önkormányzat jogosult országos nemzetiségi listát állítani, a nemzetiségi lista állításához a névjegyzékben a február 19-én nemzetiségi választópolgárként szereplő választók legalább egy százalékának ajánlása szükséges.

Pálffy Ilona elmondta: már mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzat nyilvántartásba vetette magát a Nemzeti Választási Bizottságnál. A nemzetiségi választóknak március 23-áig kell regisztrálniuk, amennyiben az országgyűlési választáson nemzetiségük listájára szeretnének szavazni. (A nemzetiségi választópolgár egyéni választókerülete mellett nem pártlistára, hanem nemzetiségének listájára szavazhat.)

Pálffy Ilona megjegyezte, eddig a legtöbben a német nemzetiségi választók közül regisztráltak (21 ezren), illetve a romáknál (20 ezren), de például a görögöknél mindössze 239-en.

Az NVI elnöke felidézte: négy évvel ezelőtt 22 022 szavazat kellett a kedvezményes mandátumhoz, ezt egyik nemzetiségi önkormányzat sem tudta elérni.

Az országos nemzetiségi önkormányzatoknak március 6-áig kell összegyűjteniük a szükséges számú aláírást, és bejelenteniük az országos listájukat.

A nemzetiségek listájukkal kedvezményes mandátumot szerezhetnek az Országgyűlésben. A kedvezményes országgyűlési mandátumhoz a "normál" országos listás mandátum megszerzéséhez szükséges szavazatszám negyede kell. A kedvezményes mandátumot szerző képviselőknek ugyanolyan jogaik vannak, tehát ugyanannyit ér a szavazatuk, mint az egyéniben vagy pártlistáról mandátumot szerező képviselőtársaiknak.

(MTI)

Nagyvilág - 2019. March 19., 20:22
Weber: ha nincs jogállam, nincs pénz
Itthon - 2019. March 19., 21:28
Sztrájkra készülnek a BKV dolgozói

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. March 19., 19:20
Ilyen, amikor egy Kardashian túltolja a Photoshopot
Szórakozás - 2019. March 19., 18:40
Nem mennek börtönbe a migránsverő fegyőrök