Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról. Interjú. Ezer év ötszáz oldalon: több átfogó országtörténet szerkesztése után Romsics Ignác történész maga is megírta Magyarország történetét. Szerinte szabadságharcaink és forradalmaink nem ok nélkül buktak el, és azt is elmondja, a jövő mely mulasztásainkért fog súlyos ítéletet mondani fölöttünk.

Forrás: mno.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Egy megszívlelendő gondolat,

de legalább is erős tanúlsága van

Az mno.hu készített interjút „Romsics Ignác történész-el, annak apropójából, hogy maga is megírta Magyarország történetét.”. A cikk sok más érdekes momentuma mellet engem egy gondolat fogott meg, mikor arról kérdezték, hogy „Mennyire nehéz egy XX. századdal foglalkozó történésznek áttérni egy nagyobb látószögre?”.
Amire azzal felelt, hogy „Nálam ez többéves folyamat eredménye. Fontos szerepet játszott, hogy 1993 és 2003 között 9 szemesztert tanítottam az Egyesült Államokban. Ott térben és időben egyaránt nagyobb léptékre kellett váltanom. A modern (1848 utáni) magyar történelemmel foglalkozó kurzusomat például mindig olyan előadásokkal kezdtem, amelyekben bármily összefogottan is, de a honfoglalástól kezdődően tekintettem át történelmünket. Emellett tanítottam Közép- és Kelet-Európa etnikai konfliktusainak történeti hátterét is.”!
Igen, itten van az a bizonyos eb elhantolva. Bár ő erről nem beszél, de a mai – persze erősen megvezetett – mai matyar közbeszéd azért nem tud semmit sem kezdeni az európai polgársággal, mert nem tud semmit – illetve ami „tud”, az a szocialista propaganda és az orbáni hazugságok zavaros elegye – annak történetéről! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.