Megkezdődött a nyári időszámítás, hajnali 2-kor 3 órára kellett állítani az órákat. Az óraátállítás miatt változik egyes tömegközlekedési eszközök menetrendje.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. tájékoztatása szerint az átállítással áram, és így évi 4-5 milliárd forint takarítható meg.

Évente 4-5 milliárd forintot spórolunk az óraátállítással

Fotó: YouTube

Éves szinten körülbelül 100-120 gigawattórával kevesebb áramot használ az ország a nyári időszámítás ideje alatt, ez 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg, és ezáltal mérséklődik a környezetre jutó terhelés is.

Az órák előre állítása miatt változik egyes tömegközlekedési eszközök menetrendje. A MÁV közlése szerint az óraátállítás néhány belföldi és nemzetközi vonat menetrendjét befolyásolta. Az óraigazítás hajnalán azok a belföldi vonatok, amelyek kettő óra előtt indulnak, már a nyári időszámításnak megfelelően érkeznek a következő állomásra. Az eredetileg kettő és három óra között induló belföldi személyszállító vonatokat három órakor indítják el.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azt közölte az MTI-vel, hogy az éjszakai járatok vasárnap hajnali 2 és 3 óra közötti indulásai kimaradtak, egyes éjszakai járatok és a H6-os HÉV-pótló busz menetrendjében pedig további változások, egyes buszoknál a megszokotthoz képest több jármű-indulás volt. Az óraátállítás miatt hajnalban változott a 6-os villamos, valamint a legtöbb éjszakai busz közlekedése.

Naponta 2-3 százalékos a spórolás

Naponta 2-3 százalékos megtakarítást jelent a nyári időszámításra való óraátállítás – közölte a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. szóvivője az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Berczelly Réka elmondta, hogy most hajnalban kellett előre állítani az órát. Ezzel egy órával meghosszabbodik a természetes világosság ideje. Így az emberek később kapcsolják fel a lámpát, s ezzel lehet spórolni.

A szóvivő közlése szerint a Mavir az óraátállítás előtti és az azt követő héten is vizsgálja az energiafogyasztási adatokat. 1949 óta végeznek ilyen méréseket.

Az adatok alapján évente 100-120 ezer megawattórát lehet megspórolni. Ez 30-40 ezer háztartás teljes éves energiaszükségletét fedezi, országosan 4-5 milliárd forintos megtakarítást hoz a nyári óraátállítás – fejtette ki a műsorban Berczelly Réka.

(MTI)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
A lakosság egy kanyi vasat nem spórol meg rajta, mert a napi fogyasztás UGYANANNYI !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
...spórolunk...mi nem csak azok akik ezzel a trükkel átvernek...még nem is az állam hanem az akinek a kezében van az elektromos energiakezelés...szóval átverés.
papa.49
A lakosság egy kanyi vasat nem spórol meg rajta, mert a napi fogyasztás UGYANANNYI !!!
verőce21
Én a gázórám átállításával spórolnék a legtöbbet! :)
papa.49
Marha jó elmentem magamnak ))))))))))))))
desiro
És ki mérte meg az én fogyasztásomat?
papa.49
@desiro: Hát a villanyóra de vigyázz mert ha az új digitális óra ott már lehetnek huncutságok is, hogy mennyit mutat a számláló 1 KW ra !!
A kérdésedre meg a válasz vagy a ,,nagycsöcsű csaplárosné, vagy a párod )))))))))))))))
Perwool
@papa.49: @desiro: + én még arra is kíváncsi lennék, hogy most akkor 4 vagy 5 milliárd? Bár, a mai világban 1 milliárd az zsebpénz! Már akinek?
ittott
és mennyit árt az egészségünknek.
MÁS! Fikcó...
ha nem aszfaltozzuk az utakat, megspórolunk annyit, de annyit, mint MOST.
ÁM
mennyibe kerül a közlekedőknek, a szállítóknak
szóval húzzátok rá anyátokat...
papa.49
@Perwool: Ne idegeld magad, van valamennyi megtakarítás országos szinten de az csupán a közvilágításból adódik, és ráadásul ott már a ,,fanyűvőpisti,, is működött a ledes szentjánosbogarak meg alig fogyasztanak áramot, igaz világítani se világítanak valami híresen !!!
Ó-buda
ez egy nyilas duma!! És mennyit veszitünk ha forintositani lehetne a kiesö munka orákat az okozott kellemetlenségekkel?Elég messzemenöen lehetne levezényelni...az orvosra(gyógyszerre) kiadott összeg stb! Egy szó mint száz a lakosság csak ráb...ik!
ittott
@Kookas: a káraóra. megérted Te ezt. szép estét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.