Megkezdődött a nyári időszámítás, hajnali 2-kor 3 órára kellett állítani az órákat. Az óraátállítás miatt változik egyes tömegközlekedési eszközök menetrendje.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. tájékoztatása szerint az átállítással áram, és így évi 4-5 milliárd forint takarítható meg.

Évente 4-5 milliárd forintot spórolunk az óraátállítással

Fotó: YouTube

Éves szinten körülbelül 100-120 gigawattórával kevesebb áramot használ az ország a nyári időszámítás ideje alatt, ez 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg, és ezáltal mérséklődik a környezetre jutó terhelés is.

Az órák előre állítása miatt változik egyes tömegközlekedési eszközök menetrendje. A MÁV közlése szerint az óraátállítás néhány belföldi és nemzetközi vonat menetrendjét befolyásolta. Az óraigazítás hajnalán azok a belföldi vonatok, amelyek kettő óra előtt indulnak, már a nyári időszámításnak megfelelően érkeznek a következő állomásra. Az eredetileg kettő és három óra között induló belföldi személyszállító vonatokat három órakor indítják el.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azt közölte az MTI-vel, hogy az éjszakai járatok vasárnap hajnali 2 és 3 óra közötti indulásai kimaradtak, egyes éjszakai járatok és a H6-os HÉV-pótló busz menetrendjében pedig további változások, egyes buszoknál a megszokotthoz képest több jármű-indulás volt. Az óraátállítás miatt hajnalban változott a 6-os villamos, valamint a legtöbb éjszakai busz közlekedése.

Naponta 2-3 százalékos a spórolás

Naponta 2-3 százalékos megtakarítást jelent a nyári időszámításra való óraátállítás – közölte a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. szóvivője az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Berczelly Réka elmondta, hogy most hajnalban kellett előre állítani az órát. Ezzel egy órával meghosszabbodik a természetes világosság ideje. Így az emberek később kapcsolják fel a lámpát, s ezzel lehet spórolni.

A szóvivő közlése szerint a Mavir az óraátállítás előtti és az azt követő héten is vizsgálja az energiafogyasztási adatokat. 1949 óta végeznek ilyen méréseket.

Az adatok alapján évente 100-120 ezer megawattórát lehet megspórolni. Ez 30-40 ezer háztartás teljes éves energiaszükségletét fedezi, országosan 4-5 milliárd forintos megtakarítást hoz a nyári óraátállítás – fejtette ki a műsorban Berczelly Réka.

(MTI)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
A lakosság egy kanyi vasat nem spórol meg rajta, mert a napi fogyasztás UGYANANNYI !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ittott
és mennyit árt az egészségünknek.
MÁS! Fikcó...
ha nem aszfaltozzuk az utakat, megspórolunk annyit, de annyit, mint MOST.
ÁM
mennyibe kerül a közlekedőknek, a szállítóknak
szóval húzzátok rá anyátokat...
papa.49
@Perwool: Ne idegeld magad, van valamennyi megtakarítás országos szinten de az csupán a közvilágításból adódik, és ráadásul ott már a ,,fanyűvőpisti,, is működött a ledes szentjánosbogarak meg alig fogyasztanak áramot, igaz világítani se világítanak valami híresen !!!
Ó-buda
ez egy nyilas duma!! És mennyit veszitünk ha forintositani lehetne a kiesö munka orákat az okozott kellemetlenségekkel?Elég messzemenöen lehetne levezényelni...az orvosra(gyógyszerre) kiadott összeg stb! Egy szó mint száz a lakosság csak ráb...ik!
ittott
@Kookas: a káraóra. megérted Te ezt. szép estét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.