Európának és Magyarországnak is az az érdeke, hogy Törökországban stabilitás legyen, ehhez pedig a vasárnapi választás eredménye hozzájárul – mondta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap este telefonon az MTI-nek, reagálva a török választásokra.

Törökországban vasárnap tartottak előrehozott elnök-, valamint parlamenti választást. A nem hivatalos eredmények szerint Recep Tayyip Erdogan török államfőt választották ismét az ország vezetőjévé.

Szijjártó Péter azt mondta:

Törökország stabilitásához olyan vezetőre van szükség, akivel meg lehet állapodni, és aki betartja a megállapodásokat.

Magyarországnak duplán érdeke, hogy Törökországban stabilitás legyen, mivel ha ott elveszik a stabilitás, akkor az Európai Unió és Törökország migrációs megállapodásának betarthatósága is megkérdőjeleződne.

Ez pedig újabb illegális bevándorlási hullámmal járna, amely pillanatok alatt elérne Magyarország déli határához tekintettel arra, hogy a Nyugat-Balkánon nincsen másik védvonal

- mondta a miniszter.

Szijjártó Péter közölte azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök – az európai vezetők közül elsőként – már telefonon gratulált Erdogannak.

A választási eredmények alapján a kormány arra számít, hogy nemcsak az európai-török, hanem a kétoldalú magyar-török együttműködés is dinamikusan fejlődik majd az elkövetkező időszakban – tette hozzá a miniszter.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Naja,,... szaddam husszeint sem lett volna szabad megolni... Olyan szepen rendet tartott az orszagaban...
lampa laz
A receptet is elkérte erdogántól a zsírdisznó? Mert már eddig is sikeresen másolta azt az irigylésre méltó török demokráciát. De, h még zamatosabb legyen putyin konyhájából is ellesett mellé néhány fogást. Szép, boldog évek várnak ránk..., áder is hamarosan csomagolhat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.