Markáns hidegfront érkezik éjszaka viharos széllel és zivatarokkal – írta figyelmeztetésében az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely a viharos szél miatt a fővárosra és több megyére másod-, számos megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre. A Balaton déli oldalán a víz méteres hullámokban kicsaphat.

Csúnya fordulatot vesz az időjárás éjfélkor – markáns hidegfront érkezik viharos széllel és zivatarokkal – figyelmeztetést adtak ki

Fotó: Pixabay cco

Vasárnap este a Kisalföldön, Alpokalján és a Bakonyban a megerősödő délnyugati szelet kísérő legerősebb lökések néhol már 60-70 kilométer/óra körül alakulhatnak.

Várhatóan éjfélkor északnyugat felől hidegfront éri el az országot, amely kora reggelre nagyrészt át is halad az ország felett.

A front nyomában a szél – előbb a Kisalföldön, majd egyre inkább délkelet felé terjedve – északnyugatira fordul és viharossá fokozódik, jelentősen csak hétfő estére veszít az erejéből.

Erősen viharos (90 kilométer/órát meghaladó) széllökésekre főleg a front érkezésekor az északnyugati határ közelében, a Bakonyban és a Dunazug-hegyvidéken kell nagy eséllyel számítani, de intenzívebb csapadékhoz kötődve egy-egy helyen máshol is lehetnek hasonló erősségű lökések. 70 kilométer/órát meghaladó széllökések viszont az ország nagy részén előfordulhatnak, legtovább a Győr-Szeged vonal széles sávjában.

A fronthoz kötődve éjszaka zivatarok is kialakulhatnak, majd mögötte hétfő délelőtt már inkább csak északkeleten fordulhat elő villámlás.

A viharos szél veszélye miatt Budapestre, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Veszprém megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre a meteorológiai szolgálat. Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, szintén az erős szél miatt.

Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője az MTI megkeresésére azt közölte:

hétfőn a hajnali órákban szokatlanul erős vihar éri el a Balaton térségét, az északi irányból érkező legerősebb széllökések meghaladhatják a 100 kilométer/órás sebességet, amitől a déli partra kicsapó, méteres hullámok is kialakulhatnak.

A meteorológus kifejtette,

a viharos szél különösen a Balaton keleti medencéjében, illetve az északi szél idején jellemző szélcsatornákban – amilyen például Szigliget és Balatonmáriafürdő között található – lesz a legerősebb.

A Balaton térségében a hétfő hajnali viharos szél valamelyest enyhül, de egész nap kitart.

A szakember azt is elmondta: a front átvonulását kezdetben rövid ideig tartó zápor, zivatar kísérheti.

Az átvonuló hidegfront mögött jelentősen lehűl a levegő.

A Balatonnál hétfőn 16, kedden 13 fokos maximum hőmérsékletre lehet számítani.

Az országos előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet hétfőn 9-15 fok között alakul, a legmagasabb hőmérséklet 15-19 fok között várható.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.