Az évforduló közeledtével mindig felötlik a kérdés, hogy mit jelent a ma számára, elsősorban a politikai cselekvés területén 1956 emléke. Sokszor véltük már megtalálni a központi üzenetét, de utóbb többnyire kiderült, hogy megint csak nem sikerült megragadni a lényegét. Számunkra természetes, hogy a múlt megismerése a részleteken, nem pedig az egynemű minősítéseken múlik. Számunkra természetes, hogy meg kell értenünk, hogy a XX. századi magyar politikai és társadalmi berendezkedés milyen diszfunkciói, a visszacsatolási és korrekciós lehetőségek milyen hiányai vezettek oly sok kiváló embert a politikai szélsőségek felé. Például az illegális kommunista mozgalomba. Vagy például a népi írókat a Gömbös Gyulához való közeledéshez. Vagy, ha már itt tartunk, az egykor ragyogó tehetségű falukutatóként indult Matolcsy Mátyást egészen a nyilaskeresztesekig. Lehet tele szájjal kommunistázni és megpróbálni őket a múltból kiírni, ez azonban nem visz közelebb bennünket a múltunk megismeréséhez...

Forrás: momentum.blog.hu
Feltöltő: Commenter
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
Nagyon sokra kellene hogy menjünk vele mert olyan alapvető emberi értékeket képvisel mai is amelyek bátran megállják a helyüket ma is az unió demokratikus értékei között is. És elég kellene lennie ahhoz is hogy azt a rendszert amelyik kihasználta és megcsúfolta rehabilitációját bedöntse. Mert 56 forradalmárai nem egy új 21. századi kirgizi új világrenden alapuló magyar diktatúráért haltak. Remek cikk, kötelező olvasmány, köszönet érte.
tudode
'56 azoknak INTŐJEL, akik a NÉPFELSÉG ellen játszadoznak, mert mi olyan békeszerető nép vagyunk, zsigereinkben vannak még a világháborúk, de ha BESOKALLUNK, akkor az ellenünk vétőknek NYÚL CSUKA!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.