Új magyarországi madárfajt, lazúrcinegét figyeltek meg a szegedi Fehér-tónál.

Egy Magyarországon eddig nem bizonyított madárfajt, lazúrcinegét (Parus cyanus) figyelt meg és fotózott le három madarász vasárnap reggel Sándorfalva térségében, a szegedi Fehér-tó nádasában

- tájékoztatta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője hétfőn az MTI-t.

Orbán Zoltán közölte, hogy megjelenését és viselkedését tekintve a lazúrcinege a Kárpát-medencében is gyakori kék cinegére hasonlít, de farka hosszabb, a "sapkája" kék és a test alsó részének sárga színét pedig fehér helyettesíti. Ezért ez a világos megjelenésű madár már távolról is feltűnő.

A lazúrcinege alapvetően ázsiai elterjedésű faj, Magyarországhoz legközelebb Fehéroroszország és Ukrajna határvidékén fészkel egy jelentős kiterjedésű, szigetszerű állománya.

A hazai cinegékhez hasonlóan fészkelőterületén ez a madár is állandó, ritka kóborló példányai Európa-szerte fel-feltűnnek, van megfigyelési adata a volt Jugoszlávia területéről is.

Ezeknél a tiszta vérvonalú kóborlóknál gyakrabban fordulnak elő kék cinege-lazúrcinege hibridek. Ezek rendszertani besorolása többször is változott, Pleske-cinege (Pleske Tit) néven hol önálló fajként, hol alfajként szerepelt. Magyarországon eddig legalább három ilyen madarat láttak, legutóbb a mostani megfigyelési helyhez közel, a Fehér-tavi Ornitológiai Tábor egyik hálójában 2008. november 6-án.

A lazúrcinege-megfigyeléssel 418-ra emelkedett Magyarország madárfajainak száma, ami az Európában eddig előfordult 780 körüli madárfajszámot, az ország földrajzi elhelyezkedését és méretét figyelembe véve, igen jónak számít.

Észak-európai megfigyelések alapján a lazúrcinege sem idegenkedik az ember közelségétől, így amennyiben a faj nagyobb létszámú kóborlásáról van szó, a következő hetekben, hónapokban, országszerte akár az etetőkön is feltűnhet egy-egy példány.

Forrás: MTI

Címlapi kép: YouTube

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@Csizmás Kond: Attól lazúr, hogy favédelemre használják.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@Eladott Ország: ..egy biztos,hogy nagyon aranyos! ;-)
Sandralita
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
kokopelli
@Eladott Ország: szegény kis "imigrant"! Nem tudta hova jött?
Szalai27
=--Itt találsz meztelen lányok a városodban : Huit.Re/Lanyok
papa.49
@kokopelli: Csak egy baj van a ,,lopós szarka,, meg nem pusztult ki még innen !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.