A Duna House cégcsoport tavaly 54 milliárd forint felett közvetített lakáshiteleket, idén 20-30 százalékos bővülésre számítanak a lakásárak, valamint az igényelt hitelösszeg emelkedése miatt – közölte a Duna House kedden az MTI-vel.

A Duna House Hitelcentruma által közvetített hitelek alapján tavaly a negyedik negyedévben a fővárosban az ügyfelek átlagosan 15,049 millió forintot igényeltek jelzáloghitel formájában, az ország nyugati részében ez az összeg 10,3 millió forint, Kelet-magyarországon pedig 9,43 millió forint volt. Az értékek kissé meghaladták a 2018. harmadik negyedévit.

Budapesten néhány hónap alatt 32-ről 38 százalékra nőtt a legalább 15 millió forintot elérő jelzáloghitelek aránya, a nyugat- és a kelet-magyarországi településeken ezzel szemben csak a hitelügyletek 13-20 százaléka haladja meg ezt az összeget, vidéken ugyanis a lakáshitelt igénylők csaknem fele 5-10 millió forint közötti összegben vesz fel jelzáloghitelt.

Az ügyfelek hiteligénylésnél már nagy hangsúlyt helyeznek a kiszámíthatóságra is: Budapesten az igényelt jelzálogalapú lakáshitelek 69 százalékát, az ország nyugati és keleti részében pedig a hiteleknek már a 76-77 százalékát tették ki a legalább 10 évre rögzített fix kamatozású hitelek. A változó kamatozású, kevesebb mint 5 évre fixált hitelek aránya az év végére minimálisra csökkent.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.