Sikerült a szakembereknek a teljes hajótestet a víz felszínére emelni kedd késő délelőtt– tudta meg az Index. A búvárok jelenleg arra várnak, hogy elegendő vizet szivattyúzzanak ki a hajtótestből, és bemehessenek megkeresni a még meg nem talált áldozatokat az elsüllyedt Hableány sétahajón.

Teljes hosszában kiemelték a Hableányt – videó

A balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsából kiemelt holttestet viszik a Margit hídnál horgonyzó uszályon 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Kedd hajnalban kezdték el kiemelni a május 29-én elsüllyedt Hableány turistahajót. Délelőtt fél 11-ig négy holttestet emeltek ki a hajótestből, köztük egy 6 éves kislányt és az édesanyját, illetve valószínűleg a hajó kapitányát – írja a 24.hu.

A búvárok még négy embert keresnek a Hableány utasai közül.

A Index élő videóban közvetít a helyszínről:

Hajóskapitány: a rádiókon nem jeleztek veszélyhelyzetet

Egyik hajózási rádiócsatornán sem jeleztek veszélyhelyzetet a május 29-ei dunai hajóbaleset idején

- közölte az M1 aktuális csatorna kedd délelőtti műsorfolyamában Tolnay Zoltán hajóskapitány, aki szintén szolgálatban volt a Dunán a tragédia idején.

A konkrét ütközést nem látták, ők a Lánchíd alatt voltak, a rádión pedig először azt hallották, hogy emberek vannak a vízben – ismertette. A hét ember kimentése szakszerűen zajlott – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy

a Viking Sigynnek kellett volna megkezdenie a kommunikációt a kisebb Hableánnyal.

Tolnay Zoltán azt mondta, hogy a történtek mélyen megrázták a hajósokat.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni.

Pintér Sándor belügyminiszter a hajó kiemelésével kapcsolatos feladatokkal a Terrorelhárítási Központot (TEK) bízta meg.

Biztonságpolitikai szakértő: a hajó bűnügyi helyszín

A dunai hajóbalesetben elsüllyedt Hableány bűnügyi helyszín – mondta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Az elsődleges feladat az elhunytak kiemelése

- mondta Georg Spöttle.

Götz Sándor hajómérnök elmondta, hogy szerinte mindkét vízi járművön kellett lennie hajókövető rendszernek, valamint olyan kommunikációs berendezésnek, amellyel egymással kapcsolatot tudtak tartani.

A szállodahajón olyan archiváló rendszernek is kell lennie, amely a GPS-adatokat is rögzíti

- tette hozzá.

Szerinte ezeket az adatokat össze kell vetni a két hajó kommunikációjával, hogy többek között az is kiderüljön, miért tolatott vissza a Viking Sigyn a baleset után, majd miért ment el.

A kiemelés korábbi szakaszáról az Index készített videót:

Forrás: Index, 24.hu, MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@Szeparepa2: Másutt viszont nem a ,,vagyonőr,, és csapata vezényli le a mentést !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.