Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a péntekre kitűzött időpontban, így nem jelentett be módosítást sem a "Baa3" szintű osztályzatra, sem annak stabil kilátására.

Nem vizsgálta Magyarország adósosztályzatát a Moody's

Ezzel befejeződött Magyarország idei hitelminősítői felülvizsgálati sorozata, amelynek mérlege

két felminősítés a másik két globális hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings részéről.

A Moody's az Európai Unió (EU) előírásainak megfelelően előre összeállította az európai államadós-besorolások áttekintésének idei menetrendjét, és a magyar szuverén osztályzat idei második potenciális felülvizsgálati időpontját péntekre tűzte ki.

Péntek éjjel Londonban a cég közölte mindazonáltal, hogy ezúttal sem frissítette a magyar államadós-besorolást.

A Moody's az előző, idei első magyar felülvizsgálatot május 3-ára tűzte ki, de akkor szintén nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását, így aznap sem jelentett be módosítást az osztályzatra, sem annak stabil kilátására.

A Moody's legutóbb 2016. november 4-én hajtott végre a kitűzött időpontban módosítást: akkor emelte vissza Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába, az addigi "Ba1"-ről a továbbra is érvényes, stabil kilátású "Baa3"-ra javítva a szuverén magyar besorolást.

Magyarország azóta – a péntekivel együtt – hét előre kitűzött felülvizsgálati időpontban szerepelt a Moody's menetrendjében. Ezek közül a cég hat alkalommal nem hajtott végre újabb felülvizsgálatot, egyszer – tavaly november 23-án – az azóta is érvényben tartott "Baa3" szinten megerősítette a magyar államadós-besorolást és az osztályzat stabil kilátását.

A felülvizsgálat nem kötelező a kitűzött időpontokban. Az EU csak annak előzetes beterjesztését írja elő a hitelminősítők számára, hogy tervezett felülvizsgálataikat mikor hajtanák végre az adott évben, de az nem előírás, hogy a kijelölt napokon végre is kell hajtaniuk e vizsgálatokat.

Február 15-én a Standard & Poor's egy fokozattal "BBB/A-2"-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi "BBB mínusz/A-3"-ról.

Egy héttel később, február 22-én a Fitch Ratings ugyancsak egy fokozattal "BBB"-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek osztályzatát az addigi "BBB mínusz"-ról.

Mindhárom globális hitelminősítő magyar osztályzatának kilátása stabil.

A Moody's jelenlegi "Baa3" magyar besorolása a Fitch és az S&P módszertanában "BBB mínusz"-nak – vagyis e két cég előző magyar szuverén osztályzatának – felel meg. A Moody's így a másik két globális hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.

A februári felminősítések előtt a Standard & Poor's és a Fitch Ratings egyaránt osztályzatjavítás lehetőségére utaló pozitív kilátással tartotta nyilván a magyar szuverén adósbesorolásokat, a Moody's magyar államadós-osztályzatának kilátása azonban évek óta stabil.

A Moody's júliusban stabilra változtatta az addigi pozitívról a magyar bankrendszer kilátását is, mindenekelőtt azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a magyar bankok pénzügyi mérlegének kockázatmentesítési folyamata jórészt befejeződött, és a következő 12-18 hónapban a kinnlevőség-portfóliók minőségének javulási mozgástere az eddigieknél korlátozottabb lesz.

Magyarország a három globális hitelminősítő további idei felülvizsgálati menetrendjében már nem szerepel.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
JogoSS!
.
Majd a végelszámolásnál derül ki, hogy a Paks2, a selyemúton kívül menny lóvét tarhált össze őfélesége a külpiacokról, azzal együtt, hogy a főkönyvelője szerint csókkent az adósságállomány!!!

www.youtube.com/watch?v=Imw-Eux1aWw
.
Rongy,Ő, csak mongya!!!
kereső
Bóvli fölött eggyel. Még mindig nem érte el Magyarország a pénzügyi válság kori besorolást- hiába az eu milliárdok.És egy kis ismeret szerzés:
2006 64,6 62007,1
2007 65,6 66044,0
2008 71,6 72636,3
2009 77,8 75700,3
2010 80,5 78426,9
2011 80,7 72225,7
2012 78,2 76681,7
2013 76,6 77687,3
2014 75,7 77689,6
2015 74,7 80395,1
2016 73,9 84447,7

Az első sor: évszám, a második a gdp arányos államadósság, a harmadik az kitalálandó:)))))))
namihami
Mert a Moody's nem olvasgatja a kormány, az MTI , a Századvég és társaik állandó sikerszériánkról szóló, persze azért, a Fideszre jellemző, erősen visszafogott jelentéseit.
Ezért nem is lehet és fog hinni nekik a világ gazdasága. Csakis a magyarok jelentsléseihez fog a nemzetközi szakma igazodni. Ha egyszer az és csak az hiteles és korrekt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.