Szabályozták volna az újonnan megjelent gyors vízi járművek maximális sebességét, de a törvénymódosítási indítvány napirendre sem kerül.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága nem tárgyalja a balatoni sebességkorlátozásról beterjesztett indítványt,

amely elsősorban a Balatonon feltűnt új gyors vízi járművek (elektromos jetski, hyperjet) korlátozás nélküli elterjedésének szabott volna gátat, sebességkorlátozás bevezetésével.

Egy korábbi, szintén leszavazott törvénymódosítási javaslat az elektromos motoros kishajók és csónakok üdülőtavakon történő üzemeltetésének megtiltását kezdeményezte.

Az újabb törvénymódosítási javaslat már csak a sebességüket korlátozta volna, de így sem fogadta be a bizottság, így nem kerülhet a parlament elé a téma.

A tervezet szerint a külön kormányrendeletben meghatározott sebességkorlátnál nagyobb sebesség elérésére műszakilag alkalmas motoros kishajó és csónak kedvtelési célú üzemeltetése tilos lett volna Az indokolás szerint a belső égésű motorokra vonatkozó korlátozás bevezetésekor nem volt előre látható, hogy évtizedekkel később elektromos hajtású kishajók és csónakok is általánossá válhatnak közlekedési célokra. Sekély üdülőtavakon az elektromotoros hajtás sebességének korlátozását környezetvédelmi szempontok és biztonsági kockázatok indokolják.

Mivel a gazdasági bizottság elutasította az indítványt, nem kerül a parlament elé.

(delipart.com)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.