Ahogy azt korábban megírtuk, lovas és fáklyás felvonulással emlékezett Horthy Miklós száz évvel ezelőtti, 1919. november 16-i, fővárosi bevonulására a Mi Hazánk Mozgalom szombaton Budapesten.

A Mi Hazánk mozgalom demonstrációjáról Karácsony Gergely Facebookon osztotta meg gondolatait.

Történészi beszámolók szerint Budapest 1919. november 16-án se fogadta kitörő örömmel a városba fehér lovon bemasírozó Horthy Miklóst – én ma kifejezett undorral és megvetéssel fogadom, hogy a Fidesz álellenzéki fiókpártja erre a napra emlékezve tart vonulást a városban

- kezdet a főpolgármester bejegyzését, aki szerint a budapestiek száz évvel ezelőtt sem lelkesedtek Horthy-ért, és ma sem tűrik, hogy bárki magas lóról beszéljen hozzájuk.

Azt írta:

A budapestiek akkor se lelkesedtek érte, ma pedig nem tűrik, ha bárki magas lóról beszél hozzájuk. A kirekesztéshez, gyűlöletkeltéshez, a választójog és a parlamentarizmus korlátozásához, tűrhetetlen szegénységhez, majd háborús pusztuláshoz vezető elitista, autoriter rendszernek a budapestiek már a Horthy-korszakban is ellenálltak, és ezt teszik ma is. Horthynak, és mai követőinek, legyenek éppen álellenzékiként megfizetve, vagy a kormányzati hatalom birtokában, Budapest a bűnös város. Mert nem értik, nem viselik ennek a városnak sokszínűségét, európaiságát, kultúráját és szabadságszeretetét. De mi ehhez ragaszkodunk, nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni, sem megosztani. Mert nekünk Budapest a bűvös város.

Forrás: Index

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
Érdekes. Nem pont ez a buta társaság ellenzi az ilyen-olyan pride féle vonulgatást?
kereső
képviselő úr vajon azt is ünnepli, amiben Clerk és Horthy megállapodtak? Mármint, hogy az antant elfogadja és támogatja Horthy hatalomra jutását, kivonja a román katonákat, viszont cserébe Horthy -a konszolidációhoz ragaszkodó antant követelésére- koalíciós kormányt alakít, kiírják a választást, és -ami a lényeg- aláírják majd a békeszerződést? Azt, amiből végül a "trianoni béke" lett.

Ezekről valahogy nem esik szó a képviselő úr bejegyzésében. Igaz, a Mi Hazánk felvonulásán sem.
Nessy
@Pegero: Azért azt hiszen nem tapad a kezéhez több százezer ember vére.
Szerencse, hogy jelenleg nincs halál büntetés, így nálunk mostanság csak "karakter gyilkosság" van.
Egyébként felőlem mindenki vonulgathat, ameddig nem kell a lezárások miatt megkerülnöm Tolnát, Baranyát, ha valahova éppen el akarok jutni.
Most majd a következő a februári vonulás, a várbeli kitörés év fordulója lesz várhatóan, ami a Várból indulna, ha csak le nem beszélik a híveket.
Nessy
@Pegero: Ami azt illeti kormányunkat .s Orbánt ilyen apróság nem nagyon irritálja!
Remekül el vannak a gyilkosok klubjában.
Nessy
@Pegero: Ahogy Horthyról elmondtam,amit a történészek írtak, meg amit az őseimtől hallottam és háborúban átéltem, Kádárról is annyit tudok, amit a korabeli krónikák feljegyeztek a belügy minisztersége kapcsán, meg amit tudok 56 utáni eseményeket. Egy tény, amióta a világ, világ, vae victis! Minden változást megtorlás követ. Mit gondolsz, milyen megtorló rendeletek, törvények fognak most születni a renitens önkormányzatok "büntetésére"? Mint ahogy eddig is, de most fokozott mértékben fog szívni Budapest, a "bűnös város".
Nessy
@Pegero: Én 56-t nem a könyvből tanultam, hanem résztvevője voltam. Lőttek ránk okt.25.-én a Kossuth téren, és hogy ne kóricáljak el, anyám bevitt a kórházba, mondván, ott legalább hasznomat veszik. A sebesültektől csak a ha bent maradt, akkor lett megkérdezve, melyik oldalon harcolt, hogy ne egy kórterembe legyenek téve az ellenfelek. Egyébként sem a mentők, sem az orvosok, senki nem kérdezett semmit, csak ami orvosi szempontból lényeges volt.
Miután a pedigrém akkoriban nem volt megfelelő, maradtam hűséges párton kivüli. Viszont az elvtelen, tudatosan valótlant állító, másokat besározó alakokat nem szívelem ma sem. Pártállástól, vallástól, nemzetiségtől függetlenül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.