Az Európai Bizottsághoz fordul a Demokratikus Koalíció (DK), mert szerintük a kormány "elsunnyogta" a klímavédelmi konzultációt – közölte a párt szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján.

Nem tetszik a DK-nak, hogy a kormány el akarta sunnyogni a klímavédelmi konzultációt

Barkóczi Balázs bírálta, hogy a kormány csak egy hetet adott arra, hogy a magyar emberek elmondhassák a véleményüket a 2050-ig tartó időszakra vonatkozó Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiáról.

Hozzátette, a kormányzat ezúttal nem érezte szükségét, hogy óriásplakátokon és közpénzből fizetett hirdetésekben hívja fel a lakosok figyelmét az éppen aktuális konzultációra, mint tették azt "a csak az ő fejükben létező Soros-tervvel kapcsolatban".

Felidézte: a DK hiába kérte a konzultációs határidő hosszabbítását, a kormányzat ezt egy "kamukifogással" lesöpörte az asztalról. Felháborítónak tartják, hogy a magyar kormány "egy sebtében lezavart, és jól eldugott konzultációval gondolta teljesíteni a minden uniós tagországra nézve kötelező feladatát" – mondta.

Hozzátette: Rónai Sándor, a DK európai parlamenti képviselője, az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának tagja az Európa Bizottsághoz fordul, hogy az uniós jogok érvényesítését nyomon követő szerv folytassa le a konkrét intézkedésekről szóló valódi konzultációt a magyarokkal.

Barkóczi Balázs azt mondta, a kormány arra hivatkozik, hogy nem nemzeti, csupán társadalmi konzultációról van szó, ezért nem is kell széles körben meghirdetni, csakhogy ez nem igaz. A már tavaly decemberben elfogadott uniós rendelet széleskörű és konkrét intézkedésekről szóló konzultációt ír elő, amit a többi uniós tagország a nyár folyamán már elkezdett – mondta.

A 2050-ig tartó időszakra vonatkozó Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiáról szóló kérdőívet a kormany.hu oldalon tették közzé november 18-án, azt hétfőn 12 óráig lehetett kitölteni. Ellenzéki pártok nyilatkozataira az Innovációs és Technológiai Minisztérium vasárnap azt közölte, a Brüsszel által előírt tájékoztatási formának tettek eleget.

Az MTI ezzel kapcsolatos felvetésére Barkóczi Balázs úgy reagált, az is előírás volt, hogy a konzultációt széles körben kell lefolytatni, ami szerinte nem teljesült.

(Kép: Facebook)

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.