A Jobbik képviselője a kormány egészségügyi politikáját bírálta, a KDNP frakcióvezetője a teremtésvédelemről beszélt, a Fidesz politikusa pedig az ellenzéket kritizálta a Gothár-ügy kapcsán napirend előtt kedden az Országgyűlésben.

Jobbik: a kormány "lepusztította" az egészségügyet

Lukács László György (Jobbik) azzal vádolta a kormányt, hogy "lepusztította" az egészségügyet. A képviselő a Kútvölgyi klinikai tömb költözésével kapcsolatos bizonytalanságot, a Jahn Ferenc kórházból távozó hat sebész ügyét és a kórházi beszállítók felé fennálló 70 milliárd forintos "rekordtartozást" rótta fel, és úgy vélte, amihez a Fidesz-KDNP hozzányúl, abból nem szuperkórház, hanem "szuperkáosz" lesz.

A társadalombiztosítási törvény módosítása miatt is bírálatot fogalmazott meg, mert szerinte emiatt 700 ezer ember eshet el az egészségügyi ellátástól.

Úgy értékelt: a kormány válasza minderre az, hogy két új kórházat épít Kenyában.

A miniszterelnököt Lukács László György arra szólította fel, menjen fel az éjjel-nappal kivilágított Puskás-stadion tetejére, és onnan nézzen körül, milyen állapotban van az egészségügy.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára úgy reagált: míg a Fidesz-KDNP-s kormány a 2020-as költségvetésben 770 milliárddal többet fordít egészségügyre a 2010-es összeghez képest, addig például Ózd jobbikos vezetése 2014-hez képest mára 60-ról 50 millió forintra csökkentette a város egészségügyi forrásait.

Szerinte a Jahn Ferenc kórház ügyében a képviselő valótlanságot állított, hiszen nem arról van szó, hogy hétből hat szakember távozik, hanem 23 sebészből mondott fel hat orvos, akik 2 hónapos felmondási idejük alatt továbbra is dolgoznak. Megjegyezte: a jobbikos képviselő korábban "orvosexportőrként" tevékenykedett, így nincs erkölcsi alapja erről a témáról beszélni.

Kijelentette: a Jobbik mostani szövetségesei kormányon bezárták a kórházakat és forráskivonást hajtottak végre, így csak a Fidesz-KDNP a garancia az egészségügyi források bővülésére.

KDNP: a keresztény kultúra része a teremtésvédelem

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője arról beszélt: 2000 éve a keresztény kultúra része a teremtésvédelem, ami szemléletet és magatartást is jelent, és azokat a szempontokat foglalja magába, amelyet ma természet- és környezetvédelemnek, fenntartható fejlődésnek vagy klímavédelemnek nevezünk.

Hangsúlyozta: a környezeti válságot szemlélet- és a magatartásváltozással lehet kezelni, ki kell mondani, hogy a tudomány és a technológia vívmányai önmagukban pozitívak, a probléma a haszonmaximalizálással van. Határt kell szabni a termelési és a fogyasztási kényszernek – tette hozzá.

Kiemelte: ez a téma pártpolitikai célokat nem szolgálhat, nemzeti egységet és nemzetközi együttműködést igényel.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára közölte: a kormány támogatja a Európai Unió klímacéljait, de a 2050-es karbonsemlegességnek nagy ára van, ez Magyarországnak 50 ezer milliárd forintba kerülne.

Ezért – folytatta – a magyar miniszterelnök azt a feltételt fogalmazta meg, hogy ne a magyar emberekkel fizettessék meg ezt az árat, hanem vonják be a szennyező országokat és a nagyvállatokat is. Emellett nem engedhető meg az élelmiszer- és az energiaárak emelkedése, meg kell őrizni a rezsicsökkentés eredményeit, és nem támogatható az sem, hogy a felzárkózó tagállamokra terheljék a klímacélok árát – fejtette ki.

Hozzátette azt is: támogatni kell az atomenergiát is, mert e nélkül nem teljesíthetők a klímacélok.

Fidesz: nem szabad kettős mércét alkalmazni a szexuális zaklatásokkal kapcsolatban

Czunyiné Bertalan Judit (Fidesz) a Gothár-ügyről szólva felháborítónak nevezte, hogy a Katona József Színház vezetése a "balliberális elittel karöltve" "falazni" próbált a Kossuth-díjas rendezőnek, holott más esetben "harciasan tetszelegnek" a védelmező szerepében.

Bírálta a Párbeszéd képviselőjét, Burány Sándort, aki szerinte a nők elleni szexuális zaklatásokra vonatkozóan tett "csípős megjegyzést", "együttműködési kényszernek" titulálva az ilyen eseteket.

A fideszes képviselő ezért Szabó Tímeát, a Párbeszéd frakcióvezetőjét vonta kérdőre, hogy miért hallgat az ügyben, miért nem ítélte el a megjegyzést, miért nem zárja ki a képviselőt a frakcióból.

Hangsúlyozta: nem szabad kettős mércét alkalmazni a szexuális zaklatás ügyében. Ezért arra kérte a képviselőket, hogy ne csak akkor legyenek "nagy nővédők", amikor nem a balliberális oldalhoz kötődő esetről van szó.

Rétvári Bence államtitkár arról beszélt: korábban az ellenzéki frakciók képviselőnői petíciót fogalmaztak meg és közösen léptek fel a szexuális zaklatások ellen, most viszont, amikor egy balliberális oldalhoz tartózó színházi rendezőről és az ügyet "elmismásoló igazgatóról van szó", nem tesznek semmit.

Kétszínűséggel és álszentséggel vádolta az ellenzékieket, akik szerinte csak akkor hangosak, ha nem a balliberális oldalhoz kötődő esetről van szó.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.