Tovább kell javítani a mezőgazdasági termelés hatékonyságát az élelmiszer-ellátás biztosításához, mert egyre növekszik a világ népessége, az erőforrások viszont folyamatosan szűkülnek – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter szombaton Berlinben a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA).

A miniszter a világ legnagyobb mezőgazdasági vására, a Nemzetközi Zöld Hét (IGW) keretében tartott tanácskozáson kiemelte, hogy

az évszázad közepére elérheti a 10 milliárdot a világ népessége, miközben a szántóterület 40 százalékkal, az ivóvízkészlet pedig 30 százalékkal csökken.

Így kulcskérdés a hatékonyság növelése, vagyis többet kell termelni kevesebb ráfordítással. Ebben egyre fontosabb a digitalizáció, a precíziós gazdálkodás, az új vállalatirányítási rendszerek és termékpályák működését segítő megoldások alkalmazása – mondta Nagy István.

Egyszerű: ennyi emberhez több kaja kell

Kiemelte, hogy a globális élelmiszerfogyasztás alakulását legfőképpen a fejlődő országok városiasodással és "tömeges migrációval" együtt járó népességnövekedése határozza meg. Ez az alapvető élelmiszerek, köztük a búza, a kukorica és a rizs iránti kereslet növekedését is eredményezi, amihez alkalmazkodniuk kell az élelmiszerellátási láncoknak is.

Nagy István a konferencia szünetében a közmédiának adott nyilatkozatában azt is aláhúzta, hogy Magyarország "helyzeti előnyben" van, hiszen a lakosságának bő kétszeresét, 20 millió embert tud ellátni élelmiszerrel, és "nagyon jó úton jár".

Ezt mutatja a többi között a kormány öntözésfejlesztési programja, amelynek révén elérheti a 400 ezer hektárt – a termőföld 8 százalékát – az öntözéses gazdálkodásba bevont terület nagysága – mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy európai léptékkel mérve is igen jelentős az a minden korábbinál nagyobb szabású fásítási program, amelynek célja az ország erdővel borított területének növelése 21 százalékról 27 százalékra. Így "majdnem minden harmadik négyzetméterünk erdő lesz", aminek révén az erdők között megmaradó terület is sokkal inkább alkalmas lesz mezőgazdasági termelésre.

A konferencián a 71 ország agrárminisztere vett részt. Tanácskozásuk végén elfogadott közös állásfoglalásukban a biztonságos, változatos és fenntartható élelmiszer-ellátáshoz szükséges kereskedelmi rendszer kialakítását is sürgették. Kiemelték, hogy még mindig világszerte 820 millió ember éhezik, és további 2,5 milliárd embert sújt az alultápláltság.

Az élelmiszer-ellátás biztonságát garantáló világkereskedelmi rendszer azért is elengedhetetlen, mert a termőföld és a vízkészlet megoszlása igen egyenetlen – hangsúlyozták a nyilatkozatban, utalva a Világbank kimutatására, miszerint a termőterület nagysága 65 országban nem éri el az ellátáshoz – megfelelő vízforrás mellett – minimálisan szükséges fejenkénti 700 négyzetmétert.

A berlini Nemzetközi Zöld Hét pénteken kezdődött el. A szervezők várakozása szerint 400 ezren látogatnak el a tíznapos vásárra. Magyarország ismét önálló nemzeti standdal mutatkozik be, amelyet Nagy István nyitott meg. A 600 négyzetméteres közösségi standon az idén is hagyományos magyar fogásokat kínáló vendéglő várja a látogatókat, és bemutatkozik 16 társkiállító, a többi között szarvasgombából készített termékekkel, húskészítményekkel, gyógyteákkal, gyógynövényes mézekkel, hidegen sajtolt olajokkal és édességekkel.

Az Agrármarketing Centrum szervezésében kialakított nemzeti standon a hagyományos magyaros ízek és ételek is megjelennek, mint például a vecsési savanyúságok vagy a kürtőskalács, a vendéglő étlapjára pedig klasszikus, és az IGW vendégeinek körében igen kedvelt fogások kerültek, mint a gulyásleves, a lángos és a marhapörkölt.

(MTI)

(Fotó: pixabay.com)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Shikari
Egyszerű, nem kell ennyi emberszabású!
verőce21
A mezőgazdaságban már elkezdődött a népességszabályozás, a génmódosított vetőmagokkal. Az évente dupla, tripla terméshozamot adó génmódosított vetőmagokkal, jóval nagyobb termés érhető el, de… Az "idei" génmódosított termésből félretett magvakat, nem lehetett felhasználni jövőre, mert nem reprodukálták önmagukat. Mert a tavalyiak meghazudtolták a természet alaptörvényét, nem reprodukálták önmagukat. Elfelejtik az évezredes törvényeket, nem szaporodnak!
A génmódosított magvakra felvett hitelek így visszafizethetetlenné válnak. Minden évben új magvakat kell vásárolni, és persze "tőlük", a magbankoktól, az állandó magas terméshozam miatt.
Mindez végül adósságspirálba kergeti a kis-, és középbirtokos réteget, családi vállalkozásokat. Így belekergeti őket a nagy agrárbárók karjaiba, azok örökös foglyává válva, vagy egyszerűen a csődből felvásárolják őket. Az 1200 hektáros földterületek mind csődbe mennek, felvásárolják őket! Az elmúlt években ez történt Mexikótól Indiáig, rengeteg országban. A konkurencia eltűnésével, a helyi agrárbárók azonnal árat emeltek. A génmanipulált világmonopólium pedig épül lassan napjainkban, észrevétlenül.

Így lett a kenyér végül drágább Mexikóban, mint Spanyolországban…
Ráadásul mindig adódik egy ország, amelyik ezért, vagy azért, de járomba hajtja a fejét.
És milyen jó lett volna nekik megszerezni, a jó kövér, zsíros, fekete Ukrajnai földeket…az egykori Szovjetunió kenyereskosarát, a világ egyik legértékesebb gabonatermő vidékét. A brüsszeliek így gondolkodtak…De az oroszok közbeszóltak…
Pedig micsoda üzlet lett volna ez Bill Gates-nek. Ehhez képest a szoftver-, és operációs rendszer manipuláció csak kispályás dolog! Kézben tartani az egész világ élelmiszer ellátását…ez ám az üzlet!
Hol, mikor, mennyi ember létezhet a Földön…
verőce21
Az emberi szaporulatnál is történt már erre törekvés. A Rockefeller Alapítvány, nagy összeggel támogatott egy olyan kísérletet, amely egy olyan tetanusz védőoltás kifejlesztése volt, melyet az orvosok, rejtett abortusz injekciónak neveztek. A belekevert Chorionic G.dotrophin miatt az oltást megkapó nők, képtelenek kihordani a terhességüket, és elvetélnek. Így működik, a rejtett abortusz.
Az oltást, Mexikóban, Nicaraguában és a Fülöp-szigeteken is kipróbálták, de egy mexikói katolikus szervezet tiltakozása miatt leállították az alkalmazását. Ez a botrány, váltást hozott a biotechnológiai cégek szemléletében. Mert amit ők, nyilvánosság előtt "családtervezésnek" hívtak, az a belső dokumentumaikban "lakosságkontrollnak" neveztek.
Ez a génmanipuláció végső célja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok