Vasárnaptól nem tartanak nyilvános szentmisét Magyarországon, a templomokban a papok maguk miséznek, a hívek otthonról kapcsolódhatnak be a szertartásokba. Erről a Magyar Katolikus Püspöki Kar (MKPK) adott ki közleményt kedden délelőtt. A templomok nyitva maradnak. Az egyházi temetéseket továbbra is megtartják, de egyszerűbb formában és rövidebben – írja az Index.

Az MKPK közleményében azt írja:

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a rájuk bízottakért érzett felelősségtől vezérelve a koronavírus járvány Magyarországon való megjelenése miatt meghirdetett veszélyhelyzetben, visszavonásig a következő rendelkezéseket lépteti életbe, hacsak az illetékes megyéspüspök másként nem rendelkezik: a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat nem zárjuk be. Mégis felelősen és körültekintően kell eljárni, ezért a nyilvános liturgia 2020. március 22., Nagyböjt 4. vasárnapjától a templomokban szünetel. Egyetlen kivétel a temetés, amelyet egyszerű formában, röviden kell megtartani.

Hozzáteszik:

A paptestvéreket kérjük, hogy továbbra is tartsanak templomainkban vagy megfelelő kápolnában szentmiséket. (...) A híveket pedig arra bátorítjuk, hogy otthonról kapcsolódjanak be a szent cselekménybe.

Azt írják:

Több helyen van online miseközvetítés. A közszolgálati televízió vasárnap és ünnepnapokon szentmisét közvetít azért, hogy megerősítést, vigasztalást és bátorítást nyerjenek azok, akik most nem tudnak részt venni vasárnapi szentmisén.

"A járvány időszaka rámutat törékenységünkre és arra, hogy a saját és mások életére vigyáznunk kell. Imáinkkal és példánkkal erősítsük a bizalmat Istenben és egymásban. Gyakoroljuk a nagylelkűség erényét, és ebben a helyzetben különösen is figyeljünk egymásra, főleg beteg és idős embertársainkra. Idős paptestvéreinket tisztelettel kérjük, hogy ebben a helyzetben különösen vigyázzanak egészségükre" – zárják a közleményt.

Az Index hozzáteszi: a református egyházi vezetés is hasonló döntéseket hozott hétfőn. A zsinati elnökség döntése értelmében minden istentiszteletet és más egyházi és közösségi alkalmat lefújnak. Azt kérik, hogy temetésekkor csak a szűk család vegyen részt a szertartáson

Forrás: Index

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

36
Akkor marad a TV...egyenlőre. Ajaj...
Clavigo
Asszem ,,leszarom.!!! Eddig is lesz@rtam.,,,,Oszt jó napot.
36
@Clavigo: Az nem higiénikus és büdös is.:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.