Eddig 225 milliárd forintot költöttek védekezési felszerelésekre, felkészülésre, járványkórház építésére – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés hétfői ülésén, képviselői kérdésre válaszolva.

"Orbán törvénybe iktatta saját maga megkoronázását" – össztűz alá került a miniszterelnök
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A kormányfőnek Jakab Péter (Jobbik) azt mondta:

Orbán Viktor bármikor képes gúnyt űzni a magyar jogállamiságból, kész megalázni magyar parlamentet, és most törvénybe iktatta saját maga megkoronázását, korlátlan hatalmat szavaztatott meg magának.

Közölte: az egészségügyi dolgozók vért izzadnak, a rendvédelmi dolgozók túlóráznak, a boltokban is keményen dolgoznak, miközben a miniszterelnök "azon agyal", hogyan tudja mellőzni a parlamentet. Amit ma elkövettek a magyar nemzet ellen, arra nincs mentség – vélekedett.

Orbán Viktor kijelentette:

nem történt Magyarországon alkotmánymódosítás, és a koronázást az alkotmány továbbra sem teszi lehetővé. Van viszont veszélyhelyzet: a járvány miatt van 15 elhunyt – öt nő, tíz férfi –, átlagéletkoruk 72 év. Van 447 regisztrált fertőzött, 16 közülük súlyosan beteg, van 103 kezelésre nem szoruló, de igazoltan fertőzött ember és van 279 tünetmentes hordozó

- sorolta.

Jakab Péter úgy válaszolt, a veszélyhelyzet elhárításához

nem korlátlan hatalom kell, hanem védőfelszerelés és anyagi segítség a bajba jutott családoknak.

Most karanténba zárták a magyar emberek szabadságát, azonban "legyőzzük nemcsak a vírust, de a koronát is" – fogalmazott.

Orbán Viktor azt mondta:

a veszélyhelyzet elhárításhoz szükséges jogkört arányosan és ésszerűen használják, és a végén minden jogkört hiánytalanul adnak vissza. Akkor a kritikusoknak "lesz esély a bocsánatkérésre"

- tette hozzá.

Harangozó Tamás (MSZP) azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy a felhatalmazás birtokában

az egészségügyi és szociális ágazatban emelik-e a béreket, előrehozzák-e a nyugdíj-kiegészítés kifizetését, a munkahelyek megtartása érdekében kifizetik-e a béreket,

hogy ne kerüljenek az utcára az emberek, és megemelik-e azok juttatását, akik már utcára kerültek.

Orbán Viktor kiemelte:

április 6-án vagy 7-én bemutatják Magyarország történetének legnagyobb, legátfogóbb, a gazdaság növekedését és élénkítését segítő akciótervét,

addig türelmet kért a konkrét lépések ismertetését illetően.

Harangozó Tamás azt is firtatta, hogy a járványveszély elmúltával fenntartják-e a veszélyhelyzetet a gazdasági intézkedések miatt, a gazdasági stabilitás helyreállítása érdekében.

A kormányfő kijelentette: a parlament mai döntésével neki nem áll módjában semmit meghosszabbítani, a parlament dönt, mikor van vége a veszélyhelyzetnek.

Nem jogot vettek el, hanem a kormány a veszélyhelyzet megállapításához jogot adott a parlamenti képviselőknek

- tette hozzá.

Arató Gergely (DK) azt mondta a miniszterelnöknek, hogy a valódi hősök azok, akik valóban a betegséggel veszik fel a küzdelmet az egészségügyben, de ők fegyver, ellátmány és haditerv nélkül mennek küzdenek "az önök hibájából".

Orbán Viktor közölte: minden a veszélyhelyzetben hozott intézkedés addig van érvényben, amíg a parlament így dönt.

"Mindenki nyugodjon meg", a kormányzati jogkörök nem jelentenek veszélyt "sem önökre, sem a demokráciára"

- fűzte hozzá.

Kitért rá: hét kijelölt laboratóriumban végzik a teszteket a WHO ajánlása alapján, 13.301 laboratóriumi tesztet végeztek el hétfő reggelig. Magyarország a többi országhoz képest előbb léptette életbe a szükséges intézkedéseket, "nincs miért szégyenkeznünk" – vélte.

Arató Gergely azt mondta: többet tettek a magyar futballért, mint az egészségügyért, de most nagyobb szükség lenne az egészségügyre. Felvetette, hogy le kellene cserélni az egészségügyi minisztert olyasvalakire, akiben lakosság és az egészségügyi dolgozók is megbíznak.

A miniszterelnök válaszában felidézte az előző kormányzat egészségügyi intézkedéseit. Azt mondta, akkor forrásokat vontak ki az ágazatból, elvették az egészségügyi dolgozók bérét, a kórházak adósságokat halmoztak fel. Ezt használják mérceként a támadásokkor – ajánlotta az ellenzéknek.

(MTI)

159 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
polar450
@Pegero: Cicafiú!
A "mindenki" hivatkozás mindig a gyengeség jele, a vesztes tudatalatti jelzése akaratlanul, a külvilág felé!
polar450
@Pegero: Dühöngsz, cicafiú, dühöngsz?
Jársz még a Keleti wc-jébe dugatni magad?
polar450
@Pegero: Ideges vagy, cicafiú, kiröhöglek, nem baj?
Ne törd magad, a bácsi nem homó, tehát esélyed sincs!
polar450
@Pegero: Ne szenvedj, cicafiú, adj fel hirdetést!
NKF
Honnan szedték ezt a fasz jakabkát?A jobbikból már nem lesz semmi
jövőre!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.