Extrém esetben 11 órát is életben tudott maradni a koronavírus, de ez csak egyszer történt meg. Nagyon fontos a gyakori szellőztetés minden helységben, és tartsuk meg a szociális távolságot – mondta Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a szemétkezelés esetében dupla falú zacskóban gyűjtsék a fertőzött személyek a szemetet. Pusztán az állásban kiszárad a vírus, és elveszti a fertőzőképessége. Arról is beszélt, hogy

vírusölő fertőtlenítőt használjon mindenki a lakása esetében is.

A tisztifőorvos elmondta hogy azok, akik dolgozni járnak, szintén élhetnek egy háztartásban krónikus betegekkel.

A dolgozni járók nagyon szigorúan tartsanak be minden szabályt, folyamatosan fertőtlenítsék a kezüket.

Úgy kezeljük ezt a helyzetet, mintha mi lennénk fertőzöttek, és így is járjunk el – tette hozzá. Érdemes külön kezelni azt a ruhaneműt és tárgyakat, amikkel az utcán vagyunk.

Müller Cecília kérdésre válaszolva azt mondta, hogy minden olyan intézkedés, ami elvágja a fertőző betegség láncát, az mind hozzájárul a sikeres védekezéshez.

A saját szervezetünket a helyes táplálkozással és mozgással lehet erősíteni

- tette hozzá.

Aki két hétig hatósági házi karanténban volt, az túl van azon a lappangási időszakon, ami után már nem jelentenek semmi veszélyt a közösségre

- mondta Müller Cecília. Természetesen nekik is minden higiéniai szabályt be kell tartaniuk – tette hozzá.

Egyelőre nem lehet pontosan megválaszolni, hogy mennyi ideig ad védettséget a koronavírus fertőzésen átesetteknek a betegség.

Az elmúlt napban négy idős beteg hunyt el, mindegyikük krónikus betegségben szenvedett, így a halottak száma 20 lett. Az elhunytak átlagéletkora 73 év, közülük 12 férfi, 8 pedig nő. Ez Müller szerint igazolja, hogy az időseket és a magas kockázatban lévőket érinti leginkább, de

most már nincsenek kivételek.

A fiatalok is ugyanúgy elkaphatják, és senki nem tudja, ki kitől kapja el a fertőzést. A tisztifőorvos emlékeztetett, hogy a vírus az egész ország területén jelen van.

Forrás: Origo, Index

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.