Exkluzív interjút adott az RTL Klubnak Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa.

Ami a koronavírus-fertőzöttek kezelésének eddigi tapasztalatait illeti, a főorvos úgy látja, az esetek 85-90 százalékban lázzal járnak, és

az egyik legelső tünet a szaglás és az ízérzékelés elvesztése.

Ha a beteg ezt tapasztalja, azonnal koronavírus-fertőzésre gyanakszanak.

Szlávik szerint még a csoportos megbetegedések szakaszában járunk, de a következő hetekben, hónapokban

megszaporodik majd a betegek száma.

A betegség súlyosabb lefolyása eléggé tipikus: hosszabb lázas időszak után hőemelkedéses enyhülés, amit átmenet nélkül fulladásos állapot és intenzív osztály követ.

Szlávik János egyébként maszkpárti, már csak azért is javasolja a védőeszköz viselését, mert így nem nyúlkálunk az arcunkhoz, ezzel is csökkentve a fertőzés esélyét.

Ami jó hír, hogy van már intenzívről kikerülő, gyógyult beteg is, és szinte maradványtünetek nélkül gyógyul a betegség. Az előfordulhat, hogy

az idős, gyógyult páciensek némely szervrendszere nem úgy fog majd működni, mint korábban.

A főorvos figyelmeztet: mindenki nagyon vigyázzon magára, de különösen igaz ez az idős és/vagy krónikus betegekre, mert ők azok, akikre igazán veszélyes a koronavírus-fertőzés.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Én má csak a lyóságos nagyvezírünknek hiszek. A tudósok bekaphatják, mert az van amit a főni találgat, éppen a maszkok létezését illetően. Nem baj, hogy Semmelweis mit mondott, mert a kényúr aztat mond amit az ő népe hisz neki. Egyedül a portyázó keleti vitézeinkbe bízhatunk, hogy nem tudnak mindent elbukni pókeron, és marad még annyi selejt árú Kínában, hogy nekün több felárral kiszolgálják, és a létező legdrágább módon szállítják a hazai csókosok üzleteibe, ahol ismét ráteszik a magok adózatlan bevételét.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
cikicakk55
@Pálinkás Pál: Nekem 2016-ban volt egy balesetem,amikor is állkapocs törést szenvedtem. Mivel a Hódmezővásárhelyi röntgen nem mutatta ki a törést,ezért nem csináltak velem semmit. 3 hét múlva mentem a körzetorvoshoz,Ő rám nézett és egyből azt mondta,hogy " neked el van törve az állkapcsod! Mit csináltál" Mondtam,hogy még karácsony előtt este átestem egy macskán az udvaron,de voltam orvosnál nincs eltörve. Ő kötötte az ebet a karóhoz.Vissza küldött a sürgősségire 3D-s ultrahangra és természetesen el volt törve az állkapcsom,sőt a több mint 3 hét alatt a két törés vég össze is csúszott.Más nap már Szegeden műtöttek reggel 9-kor. Sajnos mivel olyan sok idő telt el a törés után,így csak külső műtéttel tudták helyre hozni.A legrosszab az,hogy azóta semmi ízt és semmi szagot nem érzek.Legyen az illat,vagy bűz,nem érzem. Ugyan így a főzésnél sem érzem,hogy sós vagy nem sós az étel. Mondjuk ez az egy jó van benne,mert utálok főzni,és így nagyon ritkán kell ezt csinálnom. Ezzel csak azt akartam leírni,hogy az íz és a szag elvesztését műtétek is okozhatják.Az orrsövény ferdülés műtét után sokan pamaszkodnak,hogy nem éreznek szagot.
Pálinkás Pál
@cikicakk55: sajnálom ami veled történt...de ez is azt bizonyítja hogy ha nem érzel ízt,szagokat,nem krll rögtön koronára gondolni...és azért lássuk be,ha csak simán taknyos az ember,akkor is ezek a tünetek..
cikicakk55
@kereső: Sajnos ez így igaz! Nem tesztelnek,pedig ezzel lehetne megállítani a vírus terjedését.Azok a fiatalok akik nem veszik észre magukon a betegséget az idős hozzátartozójukat,vagy a barátjaikat is megfertőzhetik és íhgy mint a dominó dűl végig az országon a vírus. Nem tudom mi igaz belőle,de egy virulógus orvos Szegeden azt mondta,hogy nem a teszt a kevés,hanem az az anyag ami kell a vírus kimutatásához.4 féle kémiai anyag kéne hozzá,de valamelyiből sosincs,sőt néha egyikből sem. Szerintem rengeteg olyan is van,hogy a betegnek megcsinálják a kenetet,hogy lenyugodjon,aztán másnap megtelefonálják,hogy negatív. Csak azokat tesztelik komolyan,akik már úgy kerülnek orvos kezébe,hogy csak a lélegeztető gép tudja Őket életbe tartani. Azt tudnám,hogy akkor már minek a teszt? Én erről a kormányról el tudom képzelni ezt is,hogy hamis eredményeket közölnek,ha a beteg még aránylag jól van.Maximum elviszik az első templomba és ott imádkozhat,hogy ne a vírustól legyen benga. A Fővadász szarvas gyilkos Semmilyen Zsóti szerint úgy is sokkal több misére lenne szükség.
cikicakk55
@Oposit: április 5 09:31
Azért nem mondhatják el a tévében és Győrfi is azért nem mondhatja el,mert az igazat nem lehet elmondani.Győrfi a " maradjanak otthon "-t skandálja állandóan. A tv meg a Tiszti nasseggű asszony kötelezően előírt mondatait mondhatja el. Tudod itt most az a lényeg,hogy azért kell az ijesztgetés,ne hogy túl lazára vegyük,aztán ne féljünk,de túlságosan se éljük bele magunkat,mert akkor túl gyorsan lecseng a járvány és vége lesz orbán teljhatalmának. A kormánynak az a lényeg,hogy akik fontosak nekik,azok védve legyenek akik nem (azok az idősek,mert már nem imádják a nyugdíjasok annyira őket,hogy megérje a szavazatukért életben tartani a nyuggereket) azok meg úgy is csak egy csomó pénzébe kerülnek az országnak.Gondolj a sok rokkantra, a sok idős nyugdíjasra,akiknek minden hónapban fizetni kell azt a 80-90.000 ft-os nyögdíjt. Ott vannak még azok a fiatalok,akik bár a koruk miatt éppen védve lennének,de olyan betegségben szenvednek,ami igénybe veszi az összes immunrendszerüket. Na és a legfontosabb,hogy ameddig a vészhelyzet ki van hírdetve,addig azt csinál a kormány amit akar,az ellenzék nem szóljhat bele,sőt aki sokat ugrál azt rémhír terjesztésért meg is bűntethetik,vagy börtönbe is csukhatják. Tudod Orbán szerint ami igaz az mind rémhír.
cikicakk55
@Pálinkás Pál: Nem is gondoltam egy pillanatra sem a korona vírusra,hisz nálam már évek óta tart.Mondták a hasmenést is egy tünetnek,de nekem Knorr betegségem van,így szinte megszokott,hogy ez havonta egyszer kétszer beüt
Pálinkás Pál
@cikicakk55: ok...hát csak vigyázz magadra...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.