Elfogadhatatlan az az ukrán javaslat, amelynek értelmében arra fordítanák az Európai Uniótól az állam működésének támogatására kapott eurómilliárdok egy részét, hogy lépéseket tegyenek a nemzeti kisebbségek felszámolása felé – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.

Szijjártó Péter vészjósló üzenetet hozott: "Már a 25. órában vagyunk"

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: MTI/Kovács Attila

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén hangsúlyozta, hogy mivel magyarok milliói élnek hazánk határain kívül, a kormány rendkívül érzékeny a kisebbségvédelem kérdéseire, külpolitikájának egyik fókuszpontja is a külhoni közösségek jogainak biztosítása.

Felszólalásában elfogadhatatlannak nevezte, hogy Ukrajna 2014 óta folyamatosan és szisztematikusan építi le a nemzeti kisebbségek jogait, több káros törvényt elfogadtak ezen a téren, így ellehetetlenítik a nemzetiségi oktatási intézményeket is, amelyek szeptembertől nem tudják folytatni a működésüket jelenlegi formájukban.

Emellett megszűnik a nemzeti nyelvű érettségizés, felvételizés és szakképzés is, illetve számos magyar iskolaigazgatót és tanárt kirúgtak

- sorolta.

Kitért arra a friss kijevi javaslatra is, amelynek értelmében ezer euró körüli összeget kaphatnának azok a családok, amelyek nemzetiségi helyett ukrán nyelvű oktatásba íratják a gyereküket, ami súlyos lépés egy kisebbség felszámolása felé.

Aláhúzta: miközben az EU eurómilliárdokkal támogatja az ukrán állam működését, ezen pénzeknek egy részét a kisebbségek ellen fordítanák a helyi hatóságok.

Semmi extrát nem kérünk, csak a korábbi jogok visszaállítását

- szögezte le.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy szomszédos államként Magyarország nap mint nap szembesül a fegyveres konfliktus tragikus következményeivel, és közvetlenül érzi a bőrén a negatív hatásokat. Ezért hazánk történelme legnagyobb humanitárius akcióját folytatja egészen addig, amíg szükség van rá.

"Családok milliói szenvednek, emberek tízezrei halnak meg. Úgy gondoljuk, hogy most a nemzetközi közösség elsődleges kötelessége az emberéletek megmentése lenne" – jelentette ki.

"Nem akarjuk, hogy még több ember haljon meg, ezért a valós kérdés számunkra az, hogy hogyan lehet életeket menteni. És a válasz biztosan nem az, hogy szállítsunk több fegyvert, illetve rendeljünk el újabb szankciókat, amelyek egyébként többet ártanak nekünk, mint Oroszországnak" – hangoztatta.

Békével lehet emberéleteket menteni. Magyarország ezért azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat sürget

- tette hozzá.

Úgy vélekedett, hogy "hamis remény, illúzió", hogy a háborúnak győztesei lesznek, hiszen annak csakis vesztesei lehetnek, és minél tovább tart, annál több vesztese lesz és annál nagyobbak lesznek a károk.

A miniszter arra figyelmeztetett, hogy a harmadik világháború kockázata, egy atomháború kitörésének veszélye minden korábbinál nagyobb.

"Remek lenne, ha azok az országok, amelyek folyamatosan a háború elhúzódásának és eszkalációjának kockázatával járó döntéseket hoznak és nyilatkozatokat tesznek, megértenék, hogy a tűzzel játszanak" – mondta.

"Talán ez több száz vagy ezer kilométerről, egy óceánnal arrébb kicsit máshogy néz ki, de higgyék el nekem, aki a szomszédságból jött, olyan nemzet képviseletében, amely már vesztett emberéleteket, hogy a 25. órában vagyunk" – fogalmazott.

"Szeretném felhívni a nemzetközi közösséget arra, hogy fókuszáljon a béketeremtésre (...) A diplomácia kudarca háborúhoz vezet, a diplomácia sikere békéhez" – közölte.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Te csirkefejű, még mindíg szabalábon vagy ?! Egyébként drámai mértékben fogynak az erdélyi magyarok is, tíz év alatt több mint 220 ezerrel lettek kevesebben, asszimilálódnak. Lassan hálát adhatnak a sorsnak, azok a magyarok, akiket Trianon elcsatolt az "anyaországtól", sajnos itt tartunk! A magyarországi magyarok az EU-n belül egy hibrid diktatúrában és szegénységben élnek, fideszesül háborús/szankciós inflációban, bár sehol sincs háborús veszélyhelyzet, rendeleti kormányzás és ekkora infláció. Ezt adta nekünk az orbáni maffia!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Rockxy
"Elfogadhatatlan az az ukrán javaslat, ... hogy lépéseket tegyenek a nemzeti kisebbségek felszámolása felé"
petiöcsi nem meri kimondani, hogy ukránéknál fasizmus van.
rumble.com/v2ampq4-plza-kijevben.html

azt se meri, hogy nálunk is, de itt másféle.
cé betűvel kezdődik.
cé, mint ká.
Toller Béla
Kemény gyerek az a kakadu, de még sokkal keményebben kellene helyretenni ! Károg itt a kisebbségekről, miközben Ukrajnában emberek halnak meg, milliók menekülnek el és mindezt az oroszok, senkitől sem zavartatva magukat, csinálják Ez nem természeti katasztrófa, ez maga a fasizmus. Erről egy kukkot sem ejt ez a gazember ! A kisebbségi kérdéseket meg majd béke idején, lesz szíves !
jáger laszló
Pötyi nem kell túlozni
max 2,5 millió magyar él a határon kívü1/3 Romániában,1/3 Szlovákiában,Vajdaságban,Kárpátalján,szomszédos államokban és a maradék 1/3 a világ más, szétszórt részein!!Ennél több nem hiszem!!
Így a világ magyarsága max 12 millió körül van!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
csak úgy....
ennek a faxinak fideszéknél a vészjóslás és a ruszki érdemrendek gyüjtése a feladata, + a havi 500 ezer liter kerozin megsemmisítése!
csak úgy....
pötyi, azt tudtad, hogy mosonmagyaróvárn hétvégén nem szülhetnek a magyar anyák mert elvették a szüléshez való jogukat?
Eladott Ország
Te csirkefejű, még mindíg szabalábon vagy ?! Egyébként drámai mértékben fogynak az erdélyi magyarok is, tíz év alatt több mint 220 ezerrel lettek kevesebben, asszimilálódnak. Lassan hálát adhatnak a sorsnak, azok a magyarok, akiket Trianon elcsatolt az "anyaországtól", sajnos itt tartunk! A magyarországi magyarok az EU-n belül egy hibrid diktatúrában és szegénységben élnek, fideszesül háborús/szankciós inflációban, bár sehol sincs háborús veszélyhelyzet, rendeleti kormányzás és ekkora infláció. Ezt adta nekünk az orbáni maffia!
Clavigo
Bazdmeg ,... Egy szégyen ,hogy ez a lófejü buziqrva bárkit is " képvisel " ,,( pl. engem ) bárhol a világban..!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.